Hírek, információk

 <<<<< Válasszon tanévet, majd OK! 

Felhívás - Értékőrző tábor
2024. július 12.

Letöltés >>>>>


Tájékoztatás a 2024/2025-ös tanév tankönyveiről és a tankönyvosztásról
2024. július 02.

Tisztelt Szülők!

Augusztus 22-én, csütörtök 13:00-17:30-ig: első, második osztály

Augusztus 23-án, péntek 10:00-18:00-ig: harmadik, negyedik osztály

Augusztus 27-én, kedd 13:00-17:30-ig: ötödik, hatodik osztály

Augusztus 28-án, szerda 10:00- 18:00-ig: hetedik, nyolcadik osztály

Akinek ez az időpont nem felel meg, az figyelje a Tiszaalpári Pejtsik Béla Nagyközségi és Iskolai Könyvtár facebook oldalát vagy a tankönyvek átvehetők a kiírt dátumok után a könyvtár nyitvatartási idejében:

Könyvtár nyitvatartási ideje:

Hétfő: zárva

Kedd:13:00-17:30

Szerda:10:00-18:00

Csütörtök:13:00-17:30

Péntek: 10:00-18:00

A hónap 1. és 3. Szombatján: 08:00-12:00 Vasárnap: ZÁRVA

A 2024/2025-ös tanévre megrendelt tankönyvek, munkafüzetek a mellékelt listában találhatók.

A könyvtárból kölcsönzött könyvekbe, a táblázatba írják bele a gyermek nevét és a tanévet. A könyvtárból kölcsönzött tankönyvek csomagolása során figyeljenek arra, hogy a borítóra ne kerüljön ragasztó. A könyvtárból kölcsönzött tankönyvek felületét az öntapadós borítóval befedni tilos, mert egy év alatt azok is elhasználódnak. Lehúzásuk után a tankönyvek ragadósak lesznek. azokat a következő tanévben kiadni nem lehet. Az ilyen tankönyveket tanév végén ki kell fizetni. Ezért bújtatható borítóba tegyék, ami készen is kapható vagy elkészíthető. Ezeket a borítókat június 15.-i visszadás előtt el kell távolítani.

Aki nem kéri az egész csomagot, csak bizonyos könyveket, jelezheti a baloghszabobeata@gmail.com címen augusztus 12-ig.

A tankönyvlistában szereplő „Iskolai könyvtárból kölcsönzés útján…” című részben lévő tankönyvek az előző évben használt könyvtári példányok lesznek, melyet a tanév végén abban az állapotban kell visszaadni, ahogyan azt a gyermek megkapta. A munkafüzetek továbbra is saját példányok maradnak. A tankönyv elvesztéséből, megrongálásából származó kárt a szülő köteles az iskola részére megfizetni.

Önöknek lehetőségük van arra, hogy lemondjanak a könyvtári példányokról, és saját költségre megvásárolják azokat a következő internetes felületről: www.webshop.kello.hu.

Az iskola a központi tankönyvrendelés keretein belül az egyéni vásárlásokat nem végezheti el, ez minden esetben a szülők döntése és feladata.

Amennyiben a webshopon keresztül történő rendeléssel kapcsolatban kérdésük van, vagy segítségre van szükségük, kérjük, írjanak a webshoprendeles@kello.hu e-mail címre.

Ügyfélszolgálat: Telefonszám: +36 1 237 6900 E-mail cím: ugyfelszolgalat@kello.hu

A Könyvtárellátó levelezési címe: 1391 Budapest Pf.: 204.  

 

Tankönyvlisták

1. osztály

2. osztály

3. osztály

4. osztály

5. osztály

6. osztály

7. osztály

8. osztály


Tanévzáró-és ballagási ünnepség
2024. június 22.

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskolában 2024. június 22-én, szombaton került sor a tanévzáró- és ballagási ünnepség megtartására. Jámbor Levente 7. a osztályos tanuló köszöntötte a megjelent vendégeket és a diákokat, majd Bartha Jázmin 3.a osztályos tanuló Veres Csilla: Kezdődik a vakáció! című versével üdvözölte a nyári szünet kezdetét.

Mayer Tamásné intézményvezető asszony ünnepi beszédében értékelte a tanévet, valamint megköszönte a szülőknek és a kollégáknak a tanév során tanúsított helytállását, segítségét. Elhangzott a kitűnő és a jeles tanulók névsora, akiket tapssal köszöntött az iskola közössége. Munkájuk jutalmát, a szép könyveket, okleveleket, cirkuszi és kiállítás belépőket a későbbiek folyamán, az osztályfőnököktől vehették át a tanulók a tantermekben. Suba Jánosné igazgatóhelyettes asszony munkáját az Év Kiváló Pedagógusa címmel jutalmazta a Kecskeméti Tankerület. Eddigi pedagógusi és intézményvezető - helyettesi munkáját is megköszönte az intézményvezetőnk és Dr. Csernus Tibor, a Pejtsik László Alapítvány elnöke. Ezután Deák Lajosné nyugdíjba vonuló kollégánk méltatása következett. A 40 éven át kitartóan végzett munkája elismeréseként Pejtsik emlékplakettet vehetett át, valamint Novák Ákos 8.b osztályos tanuló köszöntötte Bódi Irén Az idő vonatán című versével.

A ballagási ünnepség keretében az intézményvezető asszony köszöntötte a végzős diákokat. A hetedik osztályosok nevében Tamasovits Luca, Hódi – Szabó Alexandra, Gémes Vivien és Török Zorán búcsúzott, majd a hetedik évfolyamos tanulók tarisznyát adtak át a ballagóknak. A 8. évfolyamosok nevében Gavallér Petra, Novák Emma és Krisztián Levente köszönt el az iskola közösségétől. Hagyományainkhoz híven a ballagók egy szál virággal és tablókép átadásával köszönték meg az őket tanítók áldozatos munkáját. A nyolcadikosok emlékszalagot tűztek iskolánk zászlajára, majd átadták a zászlót a hetedik osztályosoknak. Az osztályfőnökök, Endre Mihály és Deák Lajosné jelképesen útjukra bocsájtották tanítványaikat. Az elszálló galambok az iskolánkból új útra induló diákokat jelképezték. Az ünnepség végén a hozzátartozók adhatták át virágaikat, ajándékaikat a búcsúzóknak. A ballagók utoljára végigjárták a folyosókat, és elbúcsúztak iskolájuktól. A bizonyítványosztás után mindenki boldogan kezdte meg a jól megérdemelt nyári szünetet.

Az ünnepség szervezői voltak a hetedik osztályok osztályfőnökei: Fehér Emil, Bondár Enikő, valamint Suba Jánosné igazgatóhelyettes.

Képek >>>>>

Az ünnepségen készült videófelvétel, melyet Balogh - Szabó Beáta tanítónő készített, a következő linken tekinthető meg:  

https://drive.google.com/file/d/1WVc7jr5pyaPByPwyb26pqLFbX5DEN0tv/view?usp=sharing

 


Családi nap
2024. június 20.

A szülői közösség és az iskola dolgozói közös szervezésével június 19-én délután családi napot tartottunk az iskolában.

Minden felnőtt és gyermek találhatott kedvére való programot, játékot. A vállalkozó kedvűek próbára tehették tehetségüket többek között vizifociban, darts fociban, ping-pongban és kézilabdában. A helyi rendőrség által felállított Kresz pályán a gyerekek megtanulhatták a rollerrel való helyes közlekedési magatartást, mindezt rendőri irányítással.

A családi napra egy mentőautó is érkezett, de szerencsére csak bemutató céllal. Az érdeklődők bepillanthattak a mentősök világába, megnézhették az eszközöket, beülhettek az autóba is.

Arcfestés és csillámtetoválás is várta a kisebb gyerekeket, valamint kreatív, fejlesztő játékokat is kipróbálhattak, mint például kirakó, gyöngyfűzés, bowling, memória kártya.

Akik bírták a nagy meleget kitáncolhatta magát „just dance”-ben, illetve egy kimerítő jumping fitness edzésen is részt vehetett.

A virtuális világ kedvelői, a gyerekek számára népszerű, interaktív gamer játékokat próbálhattak ki az egyik tanteremben.

Aki egy kis hűsítőre vágyott a programok közben, jégkrém vásárlásra is volt lehetősége.

A nap fő része a főzőverseny volt. Az osztályokat 1-1 csapat képviselte, akik a nagy meleg ellenére is kitettek magukért, illetve az osztályukért és ízletes, változatos ételeket, desszerteket tálaltak fel a családoknak. Az elkészült finom ételeket zsűri is pontozta, majd díjazta. Az egész délutános zenei hangulatot Kerekes András biztosította.

A vacsora végén jutalmakat osztottak azoknak a gyerekeknek, akik valamilyen versenyben, játékban eredményesen szerepeltek a nap folyamán. A nap zárásaként a foci szurkolóknak is kedveztek a szervezők. Az Európa bajnokságot egy nagy kivetítőn követhették élőben.

Köszönjük minden szülőnek, segítőnek és szervezők munkáját, akik hozzájárultak a családi nap jó hangulatához!  

Képek >>>>>


Tanévzáró osztályprogramok
2024. június 20.

A hosszabbra nyúlt tanítási év utolsó, meleg napjaiban az osztályok saját magukban is terveztek több csapatépítő évzáró programot.

Az 5. a osztályt Birkás Panka apukája vitte körbe Tiszaalpáron. Két kört mehettek, egyet a lányok, egyet a fiúk. A 2. körben a fiúk végig énekeltek, a járókelők nagy örömére. A kocsikázás után elkészítettük a ballagásra szánt dekorációkat is.

2024.06.20-án az 5.b is osztályprogramon vett részt. A közös játék, baráti beszélgetések, medencézés, hamburgerkészítés segítette az igazi közösséggé formálódást.

Az utolsó napon a 6. a osztály tanulói az osztályteremben társasjátékoztak, zenét hallgattak, videót néztek. Ballagási díszeket is készítettek a diákok.

A 7.a és a 7.b osztály az utolsó napokat ballagási próbával és a ballagási dekorációk készítésével töltötte, valamint a szerenádot szervezte meg a nyolcadik osztályosoknak. Amikor volt egy kis szabadidejük, akkor társasjátékoztak, beszélgettek, kártyáztak az osztályteremben.

A 8.a és a 8. b osztály tanulói is a ballagási próbákkal töltötték idejüket, valamint a szerenádra gyakorolták a dalokat, illetve a videójukat készítették, melyet a szerenádot követően vetítettek le a nevelőtestületnek. 2024. június 20-án délután a 8.b osztály Ivicz Ivett tanítónőnek és a nyugdíjba vonuló Deák Lajosné osztályfőnöknek adott megható műsorral összekötött szerenádot. Ezt követőena 8.a és 8.b osztály közös szerenáddal köszönte meg a pedagógusaik munkáját az iskolában. Csodaszépen énekeltek a diákok, köszönjük nekik!  

Képek >>>>>


Tanulmányi kirándulás Ópusztaszer
2024. június 19.

2024. június 19-én a 7-8. évfolyamos tanulók az iskolai tanulmányi kirándulás keretében az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba látogattak. Vén Zoltán különjáratos autóbuszával utaztunk. Nagyon jó volt a hűvös, légkondicionált autóbuszban. Leszállva a buszról, a nyári meleg várt bennünket. Az osztályok szabadidős program keretében ismerkedtek meg a park nevezetességeivel. Mayer Tamásné igazgatónő egy feladatlapot állított össze, melyet a tanulók csoportmunkában oldottak meg. A legtöbb pontot szerző csapatok munkáját csokival jutalmaztuk. Két szervezett programon is részt vettek a diákok. Az egyik a Feszty – körkép megtekintése volt. A Rotundában található 120 méter hosszú, 15 méter magas és 38 méter átmérőjű kört formázó panorámakép történelmünk 11 évszázaddal ezelőtti eseményének, a honfoglalásnak néhány elképzelt epizódját idézi fel. Feszty Árpádot több festőtársa segítette a két évig, 1892-től 1894-ig tartó alkotómunkában: a tájképi részleteket Mednyánszky László, a lovas csatajeleneteket Vágó Pál készítette.

Ezt követően egy 3D – s vetítés várt bennünket. Két filmet tekintettünk meg. Az egyik a Szer története című 3D-s animációs film volt, amely az Emlékpark ikonikus épületének, Szer monostorának a történetét mutatta be. A maga nemében egyedülálló alkotás Ópusztaszer legendájától indulva mutatja be a középkor folyamán az Alföld legjelentősebb nemzetségi monostorává vált Szer templomának és a köré épült mezővárosnak a históriáját. A több éven át, csúcstechnológiával készült mű páratlan, hiszen más magyarországi monostorok történetét így még nem vitték mozivászonra. A másik Magyarország történelmét bemutató páratlan film volt. Az alkotás történelmünk meghatározó eseményeit mutatta be a honfoglalástól napjainkig.

Késő délután indultunk haza, élményekkel és tudással gazdagodva.

Képek >>>>>

Bondár Enikő  


Tanulmányi kirándulás: Szeged
2024. június 18.

Utazás: vonattal

Részt vevő csoportok: 2.a 2.b 2.c 3.a 3.b

Kísérő pedagógusok: Kalmárné Palásti Mónika, Besszerné Almási - Szabó Zsuzsanna, Kozmáné László Zsuzsanna, Balogh - Szabó Beáta, Vámos Vivien, Bodor Melinda, Ivicz Lázár Józsefné

Segítő: Farkasné Palócz Bianka iskolai dolgozó

Az iskola udvarán történő gyülekezés után a csoport közösen vonult a vasútállomásra. A vonatunk néhány perc késéssel érkezett, de a kalauz értesítette Kiskunfélegyházát, hogy várják meg a csoportunkat az átszállás miatt. A szegedi vonat megvárt bennünket, a kezdeti nehézségek után jó hangulatú vonatozás vette kezdetét. Szegeden várt a megrendelt autóbusz, azzal jutottunk el a vadasparkba.

A jegyek rendezése után minden csoport a saját tempójában, saját elképzelése szerint tölthette el az időt a vadaspark területén. Sok vadállatot láthattak a gyerekek, kíváncsian olvasták a ketreceken elhelyezett ismertetőket, izgatottan etették az állatokat, ahol lehetőség volt erre. Irigykedve néztük az elefántot, ahogy ormányával locsolta magát. Sajnos hiába könyörögtünk neki egy kis hűsítő zuhanyért, nem teljesítette kívánságunkat. A gyerekek közül többen fotózták a kifutók lakóit, hogy itthon az élménybeszámolókat képekkel is tudják színesíteni.

Természetesen séta közben jutott idő egy kis jégkrémezésre is.

Sajnos fél 3-kor el kellett hagynunk a vadasparkot, mert már várt ránk a busz, ami a vasútállomásra szállított bennünket. Itt már fel is szállhattunk a vonatra, és vártuk az indulást. Rögtön előkerültek a táskákból a maradék ennivalók, nasik, üdítők.

A gyerekek fáradtan, de felpörögve, jó kedvvel utaztak haza. Félegyházán zökkenőmentesen átszálltunk az alpári vonatra és 17:05-kor érkeztünk Tiszaalpárra, ahol szülők már várták gyermekeiket.

A két első osztály az iskola által szervezett autóbusszal vett részt a kiránduláson. Helyhiány miatt a negyedik osztályos osztályfők saját maguk szervezték meg az utazást. a A 4.a osztály szülő által felajánlott autóbusszal, a 4.b osztály szülők segítségével, személyautókkal oldotta meg.

Képek >>>>>

Ivicz Lázár Józsefné  


Tanulmányi kirándulás a RepTárba
2024. június 18.

Iskolánk 5. és 6. osztályos tanulóival és pedagógusaival június 18-án látogatást tettünk a Szolnoki Repülőmúzeumba. A mai gyerekeknek ritkán adódik alkalmuk, hogy közösen utazzanak vonaton, ezért ez külön érdekesség volt a számukra. Megérkezve a szolnoki vasútállomásra kanyargós gyalogutakon jutottunk el a célunkhoz.

A RepTár egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhely Kelet-Közép-Európában. A múzeum nem csak egy repülőgép emlékpark, hiszen tanulóink számos interaktív eszközzel szerezhettek különleges élményeket.

A RepTárban elhelyezett gyűjteményt a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakembereinek segítségével állították össze. A kiállított tárgyak között láthattunk muzeális értékű hadirepülőgépeket, helikoptereket, haditechnikai eszközöket, hajtóműmodelleket. Mindezek segítettek megismerni a magyar repülés történetét.

Élményekben sem volt hiány! Interaktív- és elektronikai eszközök tették élvezetessé a múzeumi sétát. A gyerekeket játszótér, az ínyenceket csokoládé automata, a bátrabbakat pedig katonai akadálypálya várta.

Az itt található felnőtt játszótéren egymással versengve, egymást próbára téve kapaszkodtak fel a mászókára, kúsztak végig a kúszófolyosón, egyensúlyoztak a kötélpályán, haladtak végig a sötét labirintuson. Itt nem csak a kicsik, de a nagyok is önfeledten játszhattak! A legbátrabbak a csúszópályát, a 4,5 méteres magasságban elhelyezett, AN-2 repülőgépből induló drótkötélpályát is kipróbálhatták!

3D Karikába beülve űrhajós kiképzésben vehettek részt tanulóink! A karikával 3 dimenziós mozgást lehet végezni, mely egyedülálló élményt, a súlytalansághoz hasonló, lebegő érzést nyújt. A Pilótaponton beülhettek két igazi repülőgépbe, a MiG-21 vadászgépbe és a JAK-52 gyakorló repülőgépbe. Itt lehetőség volt fényképek készítésére is.

Fantasztikus élményt nyújtott a 4D moziterem a Hangárépület galériáján, ahová beülve mi is helikopterben találtuk magunkat, és madártávlatból nézhettünk szét Szolnokon a Tisza felett. Az élményt a 360 fokos körbetekintést biztosító VR-szemüvegek fokozták és mozgó, pilótaülésekhez hasonló székek tették még élethűbbé.

A legérdekesebb helikopter a parkban elhelyezett szentkirályi sasmadár: „Csőrike” volt. Az első olyan harci helikopter, amelyet kimondottan a bemutató repülések okán festettek különlegesre. Akkor a légi bemutatók, ma a gyerekek nagy kedvence volt! Bár már több, mint húsz éve nem repül, népszerűségéből semmit sem veszített!

Hogy ne hagyjuk ott üres kézzel ezt a nagyszerű helyet, a RepTár saját ajándékboltjában vásárolhattunk emléktárgyakat saját magunk és szeretteink részére: maketteket, hűtőmágneseket, könyveket, repülős mackópilótát és egyéb ajándéktárgyakat.

Az iskola tanulói feledhetetlen élményekkel gazdagodtak ezen az iskolai kiránduláson!

Képek >>>>>

Dömötörné Tar Margit  


DÖK nap 2024
2024. június 17.

Iskolánkban 2024. június 17-én, hétfőn Diákönkormányzati napot tartottunk.

A nap kezdetén a Diákönkormányzatos tanulók és velük együtt osztályonként a vállalkozó szellemű diákok, fordított órákat tartottak az osztályokban - tanítók és tanárok lehettek egy órán keresztül. Játékos feladatokkal teli, vidám tanórákat tartottak, amelyeken a tanárok és tanítók is diákokként vettek részt.

A nap további részében - a különböző korosztály érdeklődési köre miatt - külön alsós és külön felsős feladatokat, állomásokkal állítottunk össze a DÖK-ös tanulókkal.

Alsós évfolyamon: vidám lufiarckészítést, betűtészta-szókirakó versenyt, irányítókéz-mozgásos és rajz játékot, matricatetkót, pohárpiramis építőversenyt, just-dancet - karaoket, sport-kötélhúzást, 11-es rúgó-versenyt, szabadulószobát, mesefigurák és logók felismerő versenyt szerveztünk. Felsős évfolyamon: zenefelismerő versenyt, történetkészítőt, szabadulószobát, sport - kötélhúzást, 11-es rúgóversenyt, pohárpiramis építőversenyt, karakterfelismerő-versenyt, Építőkép-csoportos építést és MÉM- készítő versenyt szerveztünk. A nap zárásaként diszkót tartottunk. A tanulók visszajelzései alapján jól érezték magukat, vidámsággal teli volt a nap.

Képek >>>>>

Kalmárné Palásti Mónika Diákönkormányzatot-segítő pedagógus  


Osztálykirándulások felső tagozaton
2024. június 13.

Június az osztálykirándulások hónapja. Nem volt ez másképpen a mi iskolánkban sem. Minden felső tagozatos osztály szervezett osztálykirándulást. A tanulmányi vetületen kívül igen hasznos ez a program a közösségépítés szempontjából. Számos készséget fejleszthetünk vele, mint az együttműködés, kommunikációs, problémamegoldó, konfliktuskezelés, érzelmek kezelése, önbizalom, kooperáció, kompromisszum, vélemények felvállalása.

2024.06.13-án az ötödik évfolyam Szarvas felé vette az irányt. Sétahajókázással indult a nap. A hajóskapitány sok érdekes dolgot mondott el az itt látható növény-és állatvilágról. A Mini Magyarország is nagy élmény volt a gyerekeknek. A kiállítás makettjei közt több olyat is felfedeztünk a amiről már hallottak, tanultak a gyerekek. Ajándékba legtöbben pici cserepes pozsgás növényeket vittek haza. A Körösvölgyi Szabadidőközpont és Állatparkban nyomozósdit játszottunk. Így ismertük meg lépésről-lépésre a parkot és az ott élő állatokat. A legkedvesebb a gyerekeknek mégis a játszótér volt a hintákkal, csúszdával és a kötélpályával. Sok élménnyel tértünk haza. Kísérő tanárok voltak: Szőke Éva, Tallóné Farkas Krisztina osztályfőnökök és Bondár Enikő.

A 6. a osztály Gyulára kirándult, június 12-én. Megnéztük a Gyulai várat, az Almásy kastély -Látogatóközpontot, a gyerekek próbára tették magukat a szabadulószobákban, megszabadultak a Turbánosok csapdájából, Rejtély a kastélyban, Keresd a kulcsot és Tengernyi gond a kastélyban szabadulószobából. Gyulai kisvonattal körbeutazták a várost, és fagyiztak a Százéves cukrászdában. Szervező tanár volt: Dömötörné Tar Margit osztályfőnök.

A 6.b osztály Szegedre látogatott. Megnézték a Móra Fernc Múzeumot, kiugrálták magukat a Trambulin- parkban, sétáltak a Tisza – parton és ismerkedtek a város nevezetességeivel. Szervező tanár volt: Suba Jánosné osztályfőnök.

A 7.a osztály közösségépítő osztályprogramot szervezett az ASE pályáján. Főzéssel és sportos játékokkal töltötték az időt, építve a barátságokat, a személyes kapcsolatot. Szervező tanár volt: Fehér Emil osztályfőnök.

A 7.b osztály a 8. b osztállyal közösen a Vadászházba kirándult, Tiszaalpáron. Közösségépítő játékokat játszottak, beszélgettek, és egy jót pizzáztak a nap zárásaként. Kísérő tanárok voltak: Bondár Enikő és Deák Lajosné.

A 8.a osztály utolsó osztálykirándulásán Jászszentlászlón, a Sallai Vendégházban volt. A gyerekeket fürdés, jakuzzi, játékos programok és sütés- főzés várta. Szervező tanár volt: Endre Mihály osztályfőnök.

Reméljük, hogy minden tanuló élményekkel feltöltődve tért haza és már alig várja a jövő évi osztálykirándulást.

 Képek >>>>>

Bondár Enikő osztályfőnöki munkaközösség- vezető  


SNI és BTMN tanulók történelem versenye
2024. június 11.

A Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola IV. Béla kora címmel rendezett történelemversenyt normál és eltérő tantervű általános iskolák felsős diákjai számára.

A megmérettetésre 34 csapat nevezett Bács-Kiskun és Csongrád vármegyéből. Az első fordulóban egy feladatlapot kellett megoldania a versenyzőknek. A második fordulóban kreatív munkák születtek. Egy lapbook-ot kellett összeállítani IV. Béla jelentőségéről, valamint a muhi csata haditervét kellett elkészíteni a király számára.

A döntőre 2024. június 11-én került sor, ahová a legtöbb pontszámot elérő hat csapat kapott meghívót. A kerettörténet szerint IV. Béla királyhoz érkeztek a tatárok elleni haditanácsba a versenyzők. A követek a bemutatkozás és a királyi ajándék átadása után adtak bizonyosságot az ellenség ismeretéből. Megvizsgálták a fegyvereket, a haditaktikát, ellenségeik származását és szokásait. Készítettek mongol teát, nyergeltek lovat, vadásztak tatár módra.

Iskolánk IV. Béla gyermekei nevű csapata 3. helyezést ért el a versenyen.

A csapat tagjai voltak: Demeter Anita 7.b Gyuris Fanni 7.b, Besszer Levente Péter 8.a.

A tanulók a sok élmény mellett oklevéllel, könyvjutalommal és a Dózsa iskola robotika szakkörösei által 3D-nyomtatással készített védő talizmánokkal térhettek haza. A bemutatkozás során iskolánk csapata által elmondott vers:

Tiszaalpár a mi otthonunk,

 IV. Béla gyermekei vagyunk.

Anita, Fanni, Levente és Kriszti néni,

eljött most közétek versengeni.

 

Árpád fejedelem az iskolánk neve,

Templomdomb, Várdomb sétáink helye.

Közel a Holt-Tisza, sok madár lakhelye,

látogass ide és nem tudsz betelni vele!

 

Tizenhét osztályból áll a mi közösségünk,

a hagyományőrzés az erősségünk.

A természetvédelem is fontos számunkra,

így lettünk anno Ökoiskola.

 

Községi, kis iskola a miénk,

De nem cserélnénk el semmiért!

Sok tanulás és munka vár a tanulókra,

az előrébb jutásnak, csak ez az útja.

Büszkék vagyunk minden eredményt elérőre, Példaként szolgáljanak a jövőre!  

Tallóné Farkas Krisztina – felkészítő pedagógus


Jutalom kirándulás Gödöllőre
2024. június 10.

Iskolánkban a 2023-2024-es tanévben is számos szép versenyeredmény született. Járási, megyei és országos versenyeken is összemérhették tanulóink tudásukat más iskolák tanulóiéval. Eredményesen vettek részt tanulóink többek között a Simonyi Zsigmond vármegyei helyesírási versenyen, országos szavalóversenyeken, a Zrínyi Ilona Általános Iskola Magyar Ilona Általános Iskolája anyanyelvi - és helyesíró vármegyei versenyén, az Országos Honismereti Tanulmányi Versenyen, a VII. Debreceni Tehetséggondozó Diákkonferencián, Mária Terézia komplex történelmi versenyen, Isaszegen, „ Az első magyar szent család, Szent István, Szent Imre, Boldog Gizella élete és kora” Kárpát-medencei történelmi vetélkedőn Lakiteleken, Az Árpádházi dinasztia életéről rendezett megyei történelmi vetélkedőn stb.

Azokat a diákokat, akik ilyen megmérettetéseken a személyes megjelenést is kívánó, ún. kontakt versenyen az 1-10. helyezések valamelyikén végeztek, vagy országos levelező versenyen 1.helyezést értek el, és a munkaközösség vezetők valamint az intézményvezetés is javasolta őket, 2024.májusában egynapos jutalom tanulmányi útra mehettek Gödöllőre.

A kirándulást Mayer Tamásné intézményvezető szervezte, és a Pejtsik László Alapítvány is hozzájárult a költségekhez. A kiránduláson a tanulók mellett azok a pedagógusok, támogatók is jelen voltak, akik segítették a tanulókat sikereik elérésében.

Gratulálunk azoknak, akik öregbítették iskolánk pozitív hírnevét! 

Képek >>>>>


A nemzeti összetartozás napjára emlékeztünk
2024. június 04.

1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy-Trianon palotában azt a békediktátumot, mely területe kétharmadával megcsonkította a történelmi Magyarországot. A trianoni békeszerződésre emlékezve június 4-ét a magyar Országgyűlés 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Erről a napról emlékezünk meg minden évben június 4-én.

„Trianon az egyszer küzdő és elbukó, míg máskor harcoló és győzedelmes magyarságot jeleníti meg. Azt a sorsküldetést, hogy folyamatosan küzdenünk kell a minket körülvevő államokkal, és meg kell találnunk újra és újra a helyünket és szerepünket ebben a köztes-európai régióban.

A Magyar Tudományos Akadémia kutatása szerint, napjainkban minden ötödik magyarországi magyarnak van olyan rokona, aki a történelmi Magyarország területén, de a jelenlegi határokon túl él. Ha nem is vér szerinti rokona, de barátja, ismerőse pedig szinte mindenkinek van közöttük.

A virág egy szimbólum. Gondolatokat, érzéseket közvetít az emberek számára. A határon túli magyarok olyanok, mint a virágszirmok. Sokáig kapaszkodtak a virág közepébe, de a sorsfordító szelek elragadták őket tőlünk.” (Tallóné Farkas Krisztina)

A községi ünnepséget a művelődési házban tartottuk. Iskolánk tanulói igazi összefogással színvonalas műsort mutattak be. A 4. a és b osztály tánccal, az 5. a osztály virágos-zenés koreográfiával, a 6. a és b osztály tanulói versekkel, a 8.a osztályosok énekszóval emlékeztek meg erről az alkalomról. Az énekkar Szarka Tamás: Kézfogás dalát adta elő. Szólót énekelt Lukács Anna 4. osztályos tanuló. Felkészítő tanárok: Ivicz Ivett, Somodi Ida, Szőke Éva, Dömötörné Tar Margit

 

 

 

Képek megtekinthetők: Tiszaalpár Hangja facebook oldalán https://www.facebook.com/media/set/?set=a.965555405571806&type=3  


Igazgatóhelyettesi pályázat közzététele
2024. május 29.

A Kecskeméti Tankerületi Központ 2024. április 1-én meghirdette a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola 2 fő igazgatóhelyettesi megbízására szóló pályázatot.

 

Határidőn belül az alábbi pályázati anyagok érkeztek:

· Dömötörné Tar Margit

· Endre Mihály 


Helyi népdaléneklő verseny eredményei
2024. május 16.

Iskolánkban, 2024. május 16-án megrendezésre került a helyi népdaléneklő verseny az alsós kisdiákok számára. A tanulók két korcsoportban mutathatták meg tudásukat. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Tiszaalpáron már hagyománnyá vált népdal éneklés szeretete tanulóink számára is követendő példa. Célunk a hagyományok megőrzése és továbbadása.

A verseny zsűritagjai Barcsik Edit Mária, iskolánk egykori pedagógusa, Szőke Éva tanárnő, és Sinkó Zsolt voltak.

A gyerekek nagy izgalommal készültek a megmérettetésre. Néhány bátorító tanács után elkezdődött a verseny. A két korcsoport produkcióinak meghallgatása után a zsűritagok meghozták a döntést, ami az idei évekhez képest jóval nehezebb volt számukra.

A versenyen a következő eredmények születtek:

1-2. korcsoport:

I. hely: Patai Hanna, 1.b osztályos tanuló

II. hely: Haticza János, 1. b osztályos tanuló

III. hely: Lukács Zénó, 2. c osztályos tanuló

Különdíjban részesült: Kecső Hanna, 1. a osztályos tanuló

3-4.korcsoport:

I.hely: Magyar Anna, 3. a osztályos tanuló

II. hely: Lukács Anna, 4. b osztályos tanuló

III. hely: Pásztor Csenge 4. a osztályos tanuló

Különdíjban részesült: Barta Jázmin , 3. a osztályos tanuló

A helyezést elért tanulók könyvjutalomban, írószercsomag jutalomban, és oklevélben részesültek. Minden tanuló a népdalok eléneklése után egy kis jutalomban részesült. Emléklapot és könyvjelzőt és ceruzát kaptak a versenyen való eredményes szereplésükért.

Gratulálunk minden énekelni szerető kis diáknak, reméljük jövőre még nagyobb létszámmal rendezhetjük meg helyi versenyünket.

képek >>>>>

Somodi Ida

szervező pedagógus


Történelmi verseny: Isaszeg
2024. május 11.

Iskolánk csapata: Csókás József Csongor, Besszer Levente, Jámbor Levente, Török Zorán 2024. május 11-én országos szakmai versenyen az előkelő 3. helyet szerezte meg.

A komplex történelmi verseny több hónapos folyamatos munkát igényelt. A tanulók öt hónapon át online feladatlapokat oldottak meg, amelyeket a szervező, Isaszegi Damjanich János Általános Iskola pedagógusai állítottak össze és javítottak ki. A feladatok nemcsak történelmi kérdéseket tartalmaztak, hanem magyar, matematika, sport, művészettörténet, földrajz, gasztronómiai tudásra is szükség volt a feladatlapok kitöltéséhez. De filmet is forgattunk, lovagoltunk, hintón kocsikáztunk, verset írtunk, rappeltünk. Megismertük Mária Terézia korát és családját, a Habsburg Birodalom címereit és csatáit.

Az 5 fordulós online versenyről a szervezők havonta küldték az értékeléseket. A versenyre az ország minden pontjáról érkeztek megoldások. 55 csapat nevezett be. A döntőbe az első 10 helyen végzett csapat versenyzett egymással. Már arra is büszkék voltunk, hogy sikerült bejutni a döntőbe! Isaszegre a szülők segítségével utaztunk el szombaton. A döntőben is sokszínű feladatokkal kellett megbirkóznunk; készítettünk színdarabot, plakátot, történelmi totót, táncos jelenetet. A félnapos küzdelemben végül 3. helyen végeztünk. Jutalomként majd a gödöllői Grassalkovich-kastélyba utazunk. A csapat felkészülését iskolánk pedagógusai segítették.

A versenyt koordinálta, Mayer Tamásné történelemtanár.  

Képek, video >>>>>


Kistérségi Természetismereti Verseny
2024. május 06.

A 2023/2024-es tanévben is megrendeztük hagyományos kistérségi természetismereti versenyünket. Intézményünk Örökös ÖKO Iskola révén kiemelten nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos szemlélet elmélyítésére és ápolására. Három kategóriában vártuk a nevezéseket most is: 3-4. évfolyamból, 5-6.évfolyamból és 7-8.évfolyamból vehettek részt háromfős csapatok. A verseny témái voltak: a Magyarország nemzeti parkjai, a 2024-es év élőlényei, Tiszaalpár nevezetességei, Magyarország nemzeti parkjai és fenntarthatóság, újrahasznosítás.

Az első fordulóban egy levelezős feladatsort kaptak a versenyzők alsó tagozatban.

A felsős feladatok között szerepelt egy matematikai kihívás, szófelhőből madárhangok kigyűjtése, satírvers írása, totó, eszperente vers írása, teafőzőcske, tápláléklánc megalkotása, ki vagyok én – játék, utótag – kereső, újrahasznosító, saját nemzeti park megtervezése, anagramma és környezetvédelmi logók felismerése.

A versenyre 17 iskola 52 csapata küldte be nevezését, és az első forduló megoldásait. Minden csapatot emléklappal jutalmaztunk. A csapatok Kiskunfélegyházáról, Jakabszállás- Fülöpjakabról, Petőfiszállásról, Kecskemétről, Tiszakécskéről, Tiszabögről, Kerekegyházáról, Lakitelekről, Ballószögről, Szentkirályról, Lajosmizséről és természetesen Tiszaalpárról küldték be feladataikat.

A döntőt már személyes találkozó formájában tartottuk meg iskolánkban, 2024. április 25-én. A 3-4. osztályos és a 7-8. osztályos kategóriában hat csapatot hívtunk be, 5-6. évfolyamos kategóriában 7 csapatot hívtunk be, így 19 csapat mérte össze tudását.

A versenyt Mayer Tamásné intézményvezető asszony nyitotta meg, majd az 5. évfolyam Föld napi műsorát tekinthették meg a jelenlévők. Ezt követően kategóriánként külön kezdték meg a csapatok a versenyt. A 3-4. évfolyamon a 18 induló csapatból 6 jutott be a helyi döntő fordulóba, az egyik a mi iskolánk csapat volt. A tavalyi évhez hasonlóan a szervezők idén is igyekeztek izgalmas, kreatív feladatokkal felmérni a lelkes csapatok környezetismereti tudását. A verseny alsó tagozaton 7 állomáson zajlott. A csapatok mágnessel pecáztak az elmúlt 10 év halaira, Üsd a vakondot! játékban az év élőlényeiről megtanult ismereteiket kamatoztatták, a Milliomos kvízben általános környezetismereti tudásukat mutathatták meg, a szelektív kódoló állomáson a szelektív hulladékgyűjtés szabályairól való jártasságuk kapott hangsúlyt. Népszerű volt a feladatok között a szabadulószoba, ahol a csapatokat valóban bezártuk a tanterembe és csak akkor juthattak ki, ha minden feladat elvégzése után a 3 jegyű számkódot megfejtették és a széfből a terem kulcsát megszerezték. Levezető feladatként UV toll segítségével titkos szavakat kellett megkeresni az iskolaudvar területén és behelyettesíteni állatokról szóló találós kérdésekbe. Zárófeladatként minden csapat közösen egy Doboznyitogató (igaz-hamis) vetélkedőn vett részt a tornateremben.

A felső tagozatos csapatok kooperatív csoportmunka keretében mérték össze tudásukat. Az első feladat egy négysoros bemutatkozó versike írása volt a csapatnévhez kapcsolódóan. A második feladat egy szófelhő volt, melyből az Év élőlényeihez kötődő és hozzájuk nem kapcsolható szavakat kellett kigyűjteni. Az Ez állati! feladatban anyanyelvi kihívás várt mindenkit. A negyedik feladat egy Tiszaalpár történetéhez, természeti kincseihez kapcsolódó kvíz megoldása volt. A Képrészletek nevű feladatban a nemzeti parkok logójának, illetve helyi szobrok részleteinek bemutatása, felismerése volt a feladat. Igaz – hamis állítások is próbára tették a gyerekeket. A Licit nevű játékban egy – egy kérdésre kellett licitálniuk a versenyzőknek. Az a csapat nyert, aki a megoldáshoz legközelebb álló értéket mondott. Levezető feladatként UV toll segítségével az iskolaudvarban elrejtett szavakat kellett keresni és két ismert, természetvédelemmel kapcsolatos idézetet összeállítani.

Míg a zsűri tanakodott, addig a Józsáné Fekete Györgyi által készített, bográcsban főtt bolognaival űzték el éhségüket a résztvevők.

Az eredményhirdetés előtt Dr. Halász Mátyásné Anikó néni, a verseny kitalálója és a zsűri tiszteletbeli elnöke mondott néhány köszönő és dicsérő szót, majd Mayer Tamásné intézményvezető átadta a jutalmakat.

A verseny szoros állása feladta a leckét a zsűrinek, de végül az eredményhirdetés során a következő helyezések születtek 3-4. évfolyamon:

1. Természetvédők (Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola)

2. Kerecsensólymok (Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola)

3. Kék cinege (Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Általános Iskola)

4. Természetbúvárok (Jakabszállás Fülöpjakab Általános Iskola)

5. Tündérszirmok (Petőfiszállási Petőfi Sándor Általános Iskola)

Különdíjban részesült a Mindentudó Fürkészek, iskolánk csapata.

5-6. évfolyamon a következő eredmények születtek:

1. Őszapók (Petőfiszállási Petőfi Sándor Általános Iskola)

2. A vadon gerléi (Kiskunfélegyházi Platán Általános Iskola)

3. Vadócok (Kerekegyházi Móra Ferenc Általános Iskola és AMI)

4. Természetvédők (Szentkirályi Általános Iskola és AMI)

5. KertÉszek (Szentkirályi Általános Iskola és AMI)

6. Napraforgók (Szentkirályi Általános Iskola és AMI)

7-8. évfolyam eredménye a következő:

1. Tiszavirágok (Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium)

2. Kiválasztottak (Kerekegyházi Móra Ferenc Általános Iskola és AMI)

3. Dózsás Tiszavirágok (Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola)

4. Dr. Maugli Kft.(Lakiteleki Eötvös L. Általános Iskola)

5. Lillák (Kerekegyházi Móra Ferenc Általános Iskola és AMI)

6. Ficsergők (Tiszakécskei Móricz Zs. Ált. Isk és Gimnázium)

A felkészítő kollégáknak köszönjük a munkáját és szívből gratulálunk az elért eredményhez! Minden csapat részesült tárgyjutalomban és átvehetett egy oklevelet vagy emléklapot.

Minden csapattag és felkészítő pedagógus is hazavihetett egy zöld növénykét is cserépben, ami reméljük évek múlva is emlékeztetni fogja őket arra, hogy mindenki sok tudással gazdagodva, pozitív élményekkel feltöltődve tért haza ezen az izgalmas napon. Bízunk benne, hogy jövőre is ilyen nagy létszámban várhatjuk a lelkes jelentkezőket és felkészítőiket. Köszönjük minden tiszaalpári kollégának és technikai dolgozónak, valamit a szülőknek a verseny lebonyolításában nyújtott segítségét és a Tiszaalpár Nagyközségi Önkormányzat képviselőtestületének az anyagi támogatását.

A verseny szervezői voltak: Mayer Tamásné intézményvezető, Besszerné Almási Szabó Zsuzsanna, Bondár Enikő, Vámos Vivien és Somodi Ida  

Képek >>>>>


Az év élőlényei 2024.
2024. május 06.

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola ebben a tanévben is meghirdette a Kistérségi Természetismereti Versenyhez kapcsolódó rajzpályázatát. A pályázat témája: A 2024-es év élőlényei voltak:a szürke galóca, a sisakos sáska, a közönséges medvelepke, a kerecsensólyom, a kaszpi haragossikló, a bükk és a réti csík. A versenyre különböző kategóriákban lehetett nevezni: 1-2. évfolyamon, 3-4. évfolyamon, 5-6. évfolyamon és 7-8. évfolyamon lehetett beküldeni az elkészült pályaműveket. Az elkészült munkák szabadon választott technikával készülhettek A/4 vagy A/3-as méretben! Az alkotásokat készítő gyerekeknek alapos kutatómunkát kellett végeznie ahhoz, hogy az élőlények jellegzetes tulajdonságait hitelesen meg tudják jeleníteni.

Az öttagú szakmai zsűrinek nem volt könnyű dolga, mert idén is nagyon sok, több mint 300 színvonalas és szemet gyönyörködtető mű érkezett. Végül a következő eredmények születtek:

1-2. évfolyam:

1. helyezett: Kovács Vivien 2. évfolyam - Szentkirályi Általános Iskola és AMI

2. helyezett: Patak Máté Dániel – 1. a - Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola

3. helyezett: Sinkó Szonja - 2.a - Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola

3. helyezett: Ignácz Máté - 1.b - Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola

3-4. évfolyam:

1. helyezett: Tógyer Barna - 3.b - Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola

2. helyezett: Ferencz Anna Mária - 4. évfolyam - Kerekegyházi Móra Ferenc Általános Iskola

3. helyezett: Bagyinszki Szofi - 3.c - Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola

3. helyezett: Mizere Krisztián - 3.b - Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola

5-6. évfolyam:

1. helyezett: Fricska Lili - 5.a - Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola

2. helyezett: Horváth Enikő - 6.b - Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola

3. helyezett: Varga Kitti - 5.c - Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola

7-8. évfolyam:

1. helyezett: Gyenes Lilla - 8.c - Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola

2. helyezett: Balog Eszter - 8.a - Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola

3. helyezett: Matuza Boglárka - 7.b - Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola

A díjazottak könyvjutalmat és oklevelet vehettek át a Kistérségi Természetismereti Verseny döntőjén Mayer Tamásné intézményvezetőtől. A díjazott műalkotásokat az iskola alsó aulájában állítottuk ki. A pályaműveket készítő tanulóknak és a felkészítő pedagógusoknak is szívből gratulálunk!

Szőke Éva


Zenei siker az Árpád Fejedelem Általános Iskola tanulói részéről
2024. május 02.

A tiszakécskei Móricz Zsigmond Alapfokú Művészeti Iskolában, az intézmény fennállásának 40. évfordulója alkalmából, 2024. április 30-án, kedden került sor az 1. Móricz Hangszeres- és énekverseny megrendezésére. A versenyző diákokat neves szakmai zsűri korcsoportonként értékelte.

Az Árpád Fejedelem Általános Iskolából két növendék indult a versenyen. Kővágó Tamara arany, Novák Ákos pedig ezüst minősítést szerzett. (Felkészítő tanáruk: Almási-Szabó Tibor)

Szeretettel gratulálunk a szép sikerhez!  


Városi anyanyelvi - és helyesíró verseny
2024. április 25.

A Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Magyar Ilona Általános Iskolája anyanyelvi - és helyesíró versenyt hirdetett meg a 3-8. évfolyamosok számára, amelyet április 25-én rendeztek meg. 

Barta Jázmin 3.a osztályos tanuló képviselte az iskolát az alsó tagozatos diákok közül. 

Jázmin a versenyen nyújtott teljesítményével 3. helyezést ért el. 

Május 16-án, ünnepélyes díjátadó keretén belül adták át a díjakat és okleveleket az ügyesen teljesített tanulóknak. 

Felkészítők: Bodor Melinda, Bartáné Füle Bianka 


Kárpát-medencei és országos történelmi verseny
2024. április 11-12.

2024 tavaszán a Keresztény Élet Szerkesztősége, a Lakiteleki Népfőiskola (Hungarikum Liget), és a Lakiteleki Eötvös Iskola „AZ ELSŐ MAGYAR SZENT CSALÁD, SZENT ISTVÁN, SZENT IMRE, BOLDOG GIZELLA ÉLETE ÉS KORA ” címmel csapatversenyt hirdetett anyaországi és határainkon túl élő általános iskoláskorú (10-15 éves) és középiskolás korú (15-19 éves) fiatalok részére.

A három írásbeli forduló alapján korcsoportonként a legjobb eredményt elérő 20-20 csapatot hívták meg a 2024. április 11-12-én megrendezésre kerülő elődöntőre és döntőre a Lakiteleki Népfőiskolára, a Hungarikum Ligetbe, ahová iskolánk 7.a osztályos tanulói is bekerültek az írásbeli fordulók után. Csókás József Csongor, Jámbor Levente és Török Zorán alkották a csapatot. Felkészítőjük Mayer Tamásné történelemtanár volt.

A lakiteleki versenyre 56 csapat nevezett az általános iskolás korosztályban, akik közül az első 20 csapat bejutott az elődöntőben, majd onnan 12 csapat juthatott be a pénteki döntőbe, amelyet egy írásbeli teszt eredménye alapján rangsoroltak. Már arra is nagyon büszkék voltunk, hogy bejutottunk a 12-es döntőbe. A 4 órás verseny során sok érdekes és nehéz feladat várt a tanulókra. Nemcsak az első magyar királyi családról, hanem az Árpád-kori királyokról, szentekről, boldogokról és a velük azonos korban élő nagy középkori udvarok életéről kellett sok ismeretet elsajátítani, hanem a 10 századtól kezdődően művészettörténet, zenetörténet, zeneismeret, tudománytörténet, esemény- és politikatörténet is szerepelt a kérdések között.

A vetélkedő védnökei voltak: Czoborczy Bence, a Keresztény Élet főszerkesztője, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. A zsűri elnöke: Dr. Marjanucz László professzor úr, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető tanára volt.

A nagy küzdelem után iskolánk tanulói az előkelő 4. helyett szerezték meg ebben az évben is, akárcsak a tavalyi évi országos versenyen. Az 1. helyen Tatabánya, a 2. helyen Budapest, a 3. helyen Bácsbokod, és a 4. helyen Tiszaalpár csapata végzett. Gratulálunk a szép eredményhez!  

Képek >>>>>


VII. Debreceni Tehetséggondozó Diákkonferencia
2024. április 14.
 

A Debreceni Tankerületi Központ pályázatot hirdetett 5-8. évfolyamos tanulók számára a VII. Debreceni Tehetséggondozó Diákkonferencián való részvételre. A verseny célja a tanulók egyéni érdeklődésen alapuló, holisztikus szemléletű kutató munkájának támogatása, a tehetségük kibontakozásának segítése, bemutatkozási lehetőség biztosítása, tehetséggondozás.

Iskolánkból Bartók Hanna és Gémes Vivien 7. a osztályos tanulók döntöttek úgy, hogy részt vesznek a megmérettetésen. Kutatásuk témája a Családi vállalkozás volt. Az első fordulóban a választott témádat egy háromoldalas beszámolóban kellett bemutatni és készíteni kellett egy Power Point bemutatót is a választott témában! A lányok munkáját Bondár Enikő mentor segítette.

A pályamunkát először az iskolai forduló keretében egy 5 perces kiselőadás formájában mutatták be a lányok, illetve ezeket a munkákat elküldtük a zsűrinek is, aki beválasztotta a kutatást a középdöntőbe. Így a lányok 2024. április 10-én online (élő) előadás formájában is bemutathatták munkájukat, melynek címe: Örökségünk megőrzése és jövőnk formálása a családi vállalkozásban, avagy a fejlődés és a hagyományok megőrzésének lehetőségei egy esküvőhelyszín üzemeltetésében- A Csalogány Esküvő - és Rendezvényközpont bemutatása. A középdöntőben a szakmai zsűri kiemelte, hogy nagyon dicséretes az, hogy a helyi értékek bemutatására vállalkoztak a lányok, jó volt az előadás alatt az összhang közöttük és azt is kiemelték, hogy az életkornak megfelelő szintű munkát készítettek. Az, hogy tovább jutottak –e az országos döntőbe a lányok, május elején derül ki.

A lányoknak gratulálunk az eddigi eredményükhöz és további sok sikert kívánunk!  


Költészet napi versíró pályázat
2024. április 11.

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola humán munkaközössége a költészet napja alkalmából pályázatot hirdetett versírásra és versillusztráció készítésére. Örömmel láttuk, hogy tanulóink komolyan vették felhívásunkat, és sok szép, kreatív alkotás született a tavaszról. A legjobbakat díjaztuk is.

Alsó tagozatban 1. helyezést ért el Farkas Nimród, 2. helyezést Fekete Emma és 3. helyezést Magyar Anna harmadik osztályos tanuló.

Felső tagozatban 1. lett Csernák Emese 6. osztályos, 2. Tamasovits Luca 7. osztályos és 3. Kovács Tamás 5. osztályos tanuló.

Gratulálunk a nyerteseknek!  


Simonyi Zsigmond helyesírási verseny
2024. április 11.

Ezen az országos helyesírási versenyen minden évben indulnak tanulóink. A verseny célja anyanyelvünk értékeinek megőrzése, a tanulók helyesírási készségének fejlesztése. Ebben az évben is közel harminc tanulónk írta meg az első fordulót. Közülük a vármegyei fordulóba jutott 5. évfolyamon Tóth Zsófia, Bartók Léna, a 6. évfolyamon Csernák Emese, a 7. évfolyamon Csókás József Csongor, Török Zorán, 8. évfolyamon Novák Ákos.

A vármegyei fordulóban 3. lett Csernák Emese 6. a osztályos tanuló, 5. helyezett lett Tóth Zsófia 5. a osztályos tanuló és 11. lett Bartók Léna 5. a osztályos tanuló. A 8. évfolyam versenyében 8. helyezést ért el Novák Ákos 8. b osztályos tanuló.

Felkészítők: Suba Jánosné, Dömötörné Tar Margit, Bondár Enikő  


Nyelvmester - Hebe egyfordulós projektverseny
2024. április 11.

A Hebe Kft. egyfordulós projektversenyén tanulóink nagyon szépen szerepeltek. Az országos versenyen a következő eredmények születtek:
 - 1. helyen végzett a 6. osztályból Földvári Nóra, Czímer Diána, Kovács Viktória csapata,
- 6. helyezett lett Besszer Boglárka Lili és Őri Dorina 2. b osztályos tanuló

- 8. helyezett lett Kardos Leila és Csernák Emese 6. osztályos tanuló.

- 9. helyezette lett Benkő Eszter 5. b osztályos tanuló - 10. helyezést ért el Tóth Zsófia, Fricska Lili és Gémes Martin 5. osztályos tanuló.

- 10. lett Kallai Viktória, Bartók Léna, Birkás Panka 5. osztályos tanuló.

- 16. helyezett lett Kókai Nikoletta, Nagy Ágnes

- 18. helyen végzett Juhász Ernő, Besszer Botond Csongor, Vincze Máté.

Gratulálunk a szép eredményekhez!

Felkészítők: Kozmáné László Zsuzsanna, Dömötörné Tar Margit és Bondár Enikő tanárnő  


Országos Honismereti Tanulmányi Verseny
2024. április 11.

Ezen az országos tanulmányi versenyen, mely hazánkról, történelmünkről, nemzeti értékeinkről szólt iskolánkból 7 tanuló indult. A verseny négy fordulóból állt. Minden tanulónk bejutott az első 10 közé. Itt vannak a részletes eredmények:

Földvári Nóra megyei és országos 1. helyezés

Jámbor Levente megyei 3., országos 4. helyezés

Csernák Emese, Kardos Leila megyei és országos 5. helyezés

Tamasovits Luca és Szólya Kristóf országos 6. helyezés

Csókás József Csongor országos 7. helyezés

Gratulálunk! Felkészítő: Dömötörné Tar Margit tanárnő  


Iskolai szépíró verseny
2024. április 11.

Nem csak versírásban, de szépírásban is jeleskedtek tanulóink. Minden évfolyamon meghirdettük a tavaszi szépíró versenyt. Már az első osztályosok is beneveztek erre a próbatételre!

Közülük 1. lett Kecső Hanna, 2. Szabó Luca, 3. Patak Máté; a második évfolyamon 1. lett Dömötör Boglárka, 2. Besszer Boglárka, 3. Fekete Koppány Ábel.

A 3-4. évfolyamon 1. lett Barna Melinda 4. o., 2. Barta Levente 3. o., Tógyer Barna 3. osztályos tanuló.

Az 5-6. osztályos korcsoportban 1. helyezést ért el Nagy Ágnes 5. o., 2. Földvári Nóra 6. o., 3. Kovács Viktória 6. osztályos tanuló.

7-8. évfolyamon 1. lett Gémes Vivien, 2. Mizere Izabella.  


Pályázati kiírás intézményvezető-helyettes 2 fő (magasabb vezető) beosztás ellátására
2024. április 03.
 A pályázat anyaga megtekinthető itt >>>


Beiratkozás a 2024/2025-ös tanévre
2024. március 27.

Tisztelt Szülők!

Tisztelettel köszöntjük Önöket abból az alkalomból, hogy gyermeküket iskolánkba, a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskolába íratják be első osztályba!
Tisztelettel tájékoztatjuk Önöket, hogy 2024-2025. tanévben első osztályt kezdő tanulók beiratkozása 2024. április 18-án, csütörtökön, illetve ápr. 19-én, pénteken lesz reggel 8 órától délután 19 óráig.
A 2024/2025. tanítási évre történő általános iskolai beiratkozások során a személyes megjelenéssel kell beiratkozni a tankerületi központok által fenntartott köznevelési intézményekben. A tanköteles korba lépő gyermek általános iskola első évfolyamára történő jelentkezésének elektronikus formájára 2024. március 27-től nyílik meg az informatikai lehetőség a szülő részére a KRÉTA felületén keresztül, és április 19-én 12.00-ig van lehetőség a rögzítésre.
A beiratkozásra a csatolmányban található dokumentumokat kérjük hozzák magukkal. Ahol a 2 szülő együtt neveli a gyermeket, ott a szülő aláírása résznél mindkét szülőnek alá kell írni minden dokumentumot. Ha a szülő egyedül neveli a gyermekét, akkor az erről szóló hivatalos dokumentumot – pl. bírósági végzést, anyakönyvi kivonat stb.) – szíveskedjen hozni a beiratkozásra.
A beiratkozásra a bejárás a Szent Imre utcai nagykapun keresztül történik. (A könyvtárnál lévő kapu.)
Beiratkozás helyszíne: földszint, bejárattól jobbra az orvosi szobában.
Telefonos tájékoztatás, érdeklődés: Józsa Balázsné 06-30-328-7546-os telefonszámon.

 

Felhívás!
letöltés >>>>>

 

További letölthető dokumentumok:

2. számú melléklet - Form_Életv.lakcím nyilatkozat 

3. számú melléklet - Form_Tv.képviselő nyilatkozat 

4. számú melléklet - hittan_erkölcstan - szülői nyilatkozat 2024 

5. számú melléklet - szándéknyilatkozat 

7. számú melléklet - KRÉTA e-ügyintézés - Adatlap 

 

Beiratkozás az általános iskolába - Szülői tájékoztató

Mayer Tamásné

intézményvezető


Nyílt napok az iskolában
2024. március 14.
 

2024. március 19 - 21 között nyílt napokat tartunk az Iskolában.
Órarend megtekintése >>>
Minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

 Mayer Tamásné
Intézményvezető


Kis fejszámolóink
2024. március 14.

Az idei tanévben március hónap elején bonyolítottuk le a fejszámoló versenyt az alsó tagozaton. A gyerekek lelkesen várták a matematikai feladatokat, örömmel vettek részt a megmérettetésen. Cél a lehető legrövidebb idő alatt hibátlanul kiszámolni a 20 feladatot. Az összeadási, kivonási, szorzási és osztási műveleteket fejben számolva oldották meg.

Oklevélben és jutalomban részesült:

2. évfolyam: 1. Peringer Máté 2.b 2. Sebők Csaba 2.a 3. Németh Alexander 2.c

3. évfolyam: 1. Hegedűs Noémi 3.b 2. Mizere Krisztián 3.b 3. Szász Sándor 3.b

4. évfolyam: 1. Dobos Hanna 4.a 2. Marsa Csenge 4.b 3. Csókás Emese 4.a

Gratulálunk nyerteseinknek!

A verseny szervezője Kis-Szeniczeyné Kócsó Andrea tanító néni  


Szépírók Tiszaalpáron
2024. március 14.

Mai digitalizált világunkban nagyon fontos érték a klasszikus szépírás hagyományának megőrzése. Attól, hogy valaki sajátos nevelési igényű vagy tanulási nehézséggel küzd, ezen a területen még kitűnhet tanulótársai közül.

2024. március 13-án zajlott le a számukra meghirdetett Bács-Kiskun Vármegyei Szépíró Verseny kiskunfélegyházi járási fordulója, melynek a Göllesz Viktor Speciális Általános Iskola adott otthont.

Iskolánkból nyolc tanuló képviseltette magát (Besszer Boglárka Lili és Őri Tibor Zoltán 2.b, Csiszér Ádám Ábel és Farkas Zalán István 3.b, Kozák Denissza Nikoletta 4.a, Csenki Nóra 5.a, Balogh Erika Krisztina és Kovács Roxána 7.b), akiket a helyi fordulóban elért eredményük alapján neveztünk a megmérettetésre.

A rendezvényt Keresztesné Csikós Gabriella a speciális iskola igazgatónője és Balla László Kiskunfélegyháza alpolgármestere nyitotta meg. Utána az iskola pedagógusainak és tanulóinak műsorát láthattuk. A versenyen versek másolása volt a feladat, a lehető legszebb kézírással és nyelvhelyességgel.

Amíg a diákok versenyeztek, addig a kísérő pedagógusok betekintést nyerhettek az intézmény mindennapjaiba.

Iskolánk tanuló közül korosztályában Kozák Denissza Nikoletta 4.a osztályos tanuló az első. Balogh Erika Krisztina 7.b-s tanuló szintén az első és Csenki Nóra az 5.a osztályból a harmadik helyezést hozta el. Ők továbbjutottak a Bács-Kiskun Vármegyei fordulóba, melyet 2024. április 22-én fognak megrendezni Kiskőrösön, Petőfi szülővárosában.

Szervezők: Besszerné Almási-Szabó Zsuzsanna, Tallóné Farkas Krisztina, Bondár Enikő  

Képek >>>>>


Iskolába hívogattuk a nagycsoportos óvodásokat
2024. március 12.

Régen Nagy Szent Gergely pápa névnapján, március 12-én volt az iskolanyitás: a Gergely-járás. A gergelyjárók elindultak, és összeszedték az iskolássá növekedett gyermekeket. Ajándékot gyűjtöttek a tanító számára, amiből este vacsorát rendeztek. Ez a szokás is összekovácsolta az iskoláskorú gyermekcsapatot.

2024. március 12-én, kedden iskolánk 4. évfolyamos tanulói látogatást tettek a Tündérrózsa Óvodában. Kis műsorral kedveskedtek a nagycsoportos óvodásoknak. Népi rigmusokkal, versekkel, énekkel és körjátékkal hívták az iskolába készülő gyerekeket. Minden óvodás csoport is készült egy kis verssel, énekkel viszonozva a 4. évfolyamos diákok kedvességét.

A közös tánc után a gergelyjárók egy kis ajándékkal lepték meg a leendő első osztályos diákokat. A szereplő tanulóknak a nagycsoportos óvodások ceruzatartóval és egy közös tízóraival kedveskedtek.

Köszönjük, hogy műsorunkkal kedveskedhettünk a leendő első osztályos ovisoknak és csoportvezetőknek! Szívmelengető érzés volt, hogy ennyi mosolygós arcot láthattunk!

Felkészítő tanárok voltak: Somodi Ida és Ivicz Ivett Zita tanító nénik  

Képek >>>>>


Édes anyanyelv – nyelvművelő verseny
2024. március 12.

Az anyanyelv megszerettetése, a szókincs helyes használatára, az igényes, világos, szabatos beszédre és fogalmazásra nevelés volt a célja az „Édes anyanyelv” nyelvműveltségi versenynek, melyet Bács-Kiskun vármegye általános iskoláinak 5-8. évfolyamos tanulói számára hirdetett meg a Az Oktatási Hivatal Szegedi Pedagógiai Oktatási Központ és a Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája. A Verseny két fordulóból állt. Az iskolai fordulón a tanulók az Oktatási Hivatal Szegedi Pedagógiai Oktatási Központ által megküldött feladatlapot oldották meg. A szaktanár által a megadott javítási útmutató segítségével kijavított feladatlapokat megküldtük a Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolájába, ahol a szaktanácsadókból álló zsűri áttekintette a beérkező munkákat, és döntött arról, kik kapnak meghívást a vármegyei fordulóra.

Iskolánkból összesen 10 tanuló vett részt az első fordulóban. A vármegyei döntőbe a következő tanulók kapnak meghívást:

• Vései Vanessza Dzsenifer 6.b (felkészítő pedagógus: Suba Jánosné)

• Földvári Nóra 6.a (felkészítő pedagógus: Dömötörné Tar Margit)

• Török Zorán 7.a (felkészítő pedagógus: Bondár Enikő)

• Csókás József Csongor 7.a (felkészítő pedagógus: Bondár Enikő)

• Gavallér Petra 8.a (felkészítő pedagógus: Suba Jánosné)

• Farkas Tímea 8.a (felkészítő pedagógus: Suba Jánosné)

A versenyzőknek és a felkészítőknek is szívből gratulálunk és sok sikert kívánunk a vármegyei döntőhöz!  


Kötelezők könnyedén
2024. március 12.

A Hebe Kft. országos levelezős versenyt hirdetett Kötelezők könnyedén címmel. A feladatlap 10 feladatból és két projektmunkából állt. A kreatív és ötletes feladatoknak köszönhetően a verseny résztvevői alaposan megismerhették Petőfi Sándor: János vitéz és Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk című művét, próbára tehették tudásukat és kreativitásukat.

Az 5. b osztályból három tanuló nyert arany minősítést: Nagy Ágnes, Kecső Péter József és Balázsi Géza.

Eredményükhöz szívből gratulálunk!

Felkészítő pedagógus: Bondár Enikő 


Sikerek a Simonyi Zsigmond Kárpát- medencei helyesírási versenyen
2024. március 12.

2024 februárjában került megrendezésre a XXVII. Kárpát-medencei Simonyi Zsigmond helyesírási verseny 1. iskolai, online fordulója. A verseny célja az anyanyelv értékeinek megőrzése, az anyanyelv iránti szeretet megőrzése, a helyesírási készség és a digitális írástudás fejlesztése, valamint a tehetséges tanulók támogatása. A verseny jelleg egyéni verseny, mely során a tanulók a verseny helyszínén, évfolyamonként különféle feladatlapot töltenek ki.

Iskolánkból összesen 21 tanuló vett részt az első fordulóban. Az ötödik évfolyamból 7 fő, a hatodikból és a hetedikből 5-5 fő, míg a nyolcadik évfolyamból 4 fő írta meg az első forduló digitális feladatlapját. A második fordulóba a következő tanulók jutottak be:

5. évfolyam: Tóth Zsófia 5.a, Bartók Léna 5.a (felkészítő pedagógus: Dömötörné Tar Margit)

6. évfolyam: Csernák Emese 6.a(felkészítő pedagógus: Dömötörné Tar Margit)

7. évfolyam. Csókás József Csongor 7.a, Török Zorán 7.a (felkészítő pedagógus: Bondár Enikő)

8. évfolyam: Novák Ákos 8.b (felkészítő pedagógus: Suba Jánosné)

A versenyzőknek és a felkészítőknek is szívből gratulálunk és sok sikert kívánunk a második fordulóhoz!  


Régmúlt idők nyomában...
2024. február 23.

2024. február 23-án délután Dr. Vörös Gabriella régész a szarmata-kori életről, régészeti feltárásokról tartott előadást iskolánk tanulói részére.

Megismerhettük a szarmata-kori férfiak és nők viseletét, ruházatát. A fotókkal illusztrált előadáson láthattuk a régészek munkáját, a feltárt használati eszközöket, csontmaradványokat. Az előadást nagy érdeklődés övezte, sok tanuló vett részt rajta. A régészt Zsigó Ferenc és Mayer Tamásné köszöntötte. Az előadást megtisztelte jelenlétével Dr. Vancsura István polgármester úr is.  

Képek >>>>>


Farsang
2024. február 09.

Iskolánkban 2024. február 9-én a farsangot ünnepelve, szebbnél-szebb, ötletesebbnél ötletesebb jelmezekbe öltözött tanulók és pedagógusok próbálták elűzni a telet. A színes jelmezeket az alsós és felsős évfolyam diákjai farsangi zenékre felvonulva, egyénileg és csoportosan mutatták be társaiknak és a zsűrinek.

Az osztályok tanulói a felvonulás után saját osztályközösségükben ünnepeltek, táncoltak. Elfogyasztották a Szülői Közösség tagjai által sütött finom fánkokat, valamint a szülők által felajánlott süteményeket is, és üdítőkkel oltották szomjukat.

Köszönjük szépen a gyermekek nevében a felajánlásokat!

Eközben a zsűritagoknak nem könnyű feladat jutott, hiszen a sok szemet gyönyörködtető jelmezből próbálták a jelmezverseny győzteseit kiválasztani. Az egyéni és csoportos jelmeznyertes tanulók alsós és felsős évfolyamon is ajándékjutalmakban részesültek. Nagyon sok különdíjat, valamint felnőtt jelmezes díjakat is kiosztott a zsűri.

Vidáman telt a farsangi nap a kicsik és nagyok számára egyaránt.

Képek >>>>> 

Kalmárné Palásti Mónika


Móra Ferenc szavalóverseny
2024. február 08.

2024. február 8-án, csütörtökön szavalóversenyt rendeztek meg a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban Móra Ferenc halálának 90. évfordulója alkalmából a város általános iskoláinak alsó tagozatos tanulói számára. A versenyen az iskolánkból 2 tanuló kapott lehetőséget a bizonyításra. A 3.a osztályból Barta Jázmin, a 4.a osztályból Kővágó Tamara képviselte iskolánkat. A versenyen Móra Ferenc Sétálni megy Panka c. kötetének verseiből és az író alsó tagozatos tankönyveiben szereplő verseiből lehetett készülni a tanulóknak.

Felkészítő pedagógusok: Bodor Melinda, Bartáné Füle Bianka és Somodi Ida voltak.

Tanulóink színvonalas előadását követően eredményhirdetés következett. Barta Jázmin a versenyen emléklappal gazdagodott, Kővágó Tamara 2. helyezést ért el.

Büszkék vagyunk a tanítványainkra, hogy ilyen derekasan helyt álltak és eredményes szereplésükkel az iskola hírnevét öregbítették. Gratulálunk az elért sikerhez!

Képek >>>>>

Somodi Ida  


Sikeres történ-„észek”
2024. január 26.

A 2023-2024-es tanévben ismét megrendezésre került a vármegyei történelmi verseny a Bácskai Általános Iskolában, Bácsbokodon, „Magyar nemzet virulását világnak hirdették” címmel. A versenynek volt egy online fordulója, amelyre történelmi és irodalmi feladatokkal lehetett nevezni, amelyek hazánk első uralkodó dinasztiájához, az Árpád-házi királyokhoz kötődtek.

A feladatok elkészítésére iskolánkból 2 csapat vállalkozott. Mizere Izabella és Popper Jázmin 7.a osztályos leánycsapat, „Árpád leányai”, és Csókás József Csongor, Török Zorán 7.a osztályos fiúcsapat, „Árpád fiai” néven neveztek be. Bondár Enikő tanárnő magyarból, Mayer Tamásné tanárnő történelemből készítette fel a tanulókat. Mindkét csapat szorgalmas és alapos munkát végzett, mert továbbjutottak a vármegyei döntőbe is, ahová az összes nevező csapatból (18 csapat nevezett az idén) az első tíz helyen végzett csapat kerülhetett be.

A vármegyei döntő 2024. január 26-án volt Bácsbokodon, ahová a szülők segítségével jutottak el a versenyzők. A négyórás, hosszú és izgalmas, ötletes és igen nehéz feladatokat is tartalmazó verseny végül számunkra nagyon szép sikerekkel zárult. Árpád fiai (Csókás József Csongor és Török Zorán) megnyerték a vármegyei döntőt. Leány csapatunk (Mizere Izabella és Popper Jázmin) nagy küzdelemben 8. helyen végzett. Mindenkire büszkék vagyunk, mert tudásukkal, szorgalmukkal öregbítették iskolánk pozitív hírnevét a vármegyében! A versenyzők könyvvásárlási utalványt és oklevelet kaptak munkájukért. Gratulálunk a szép eredményekhez!  

Képek >>>>>

Mayer Tamásné


A magyar kultúra napja
2024. január 22.

Minden évben január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját, egyben a magyar kultúra napját. Hagyományainkhoz híven iskolánk tanulói közül a 7.a, 7.b és a 8.b osztály tagjai a Tiszaalpári Pejtsik Béla Nagyközségi és Iskolai Könyvtár által szervezett rendhagyó könyvtári órán vettek részt. A gyerekeknek a kultúrával, a népi hagyományokkal és híres versekkel kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk. Szoros verseny volt, a helyezések csupán egy – egy pontban tértek el egymástól. A feladatok megoldása közben sok új ismeretre is szert tettek diákjaink. Köszönjük szépen Sztakó Ildikó könyvtárosnak az ötletes feladatok elkészítését!

Képek >>>>>

Bondár Enikő


Bugaci Focikupa 2024 - Iskolai és egyesületi verseny
2024. január 16.

Labdarúgás sportágában január 16-án rendezték meg a Bugaci Általános Iskolában az I.korcsoportos, 2015-2016-ban született tanulók küzdelmeit. Az eseményen 4 iskolai csapat vett részt (Nyárlőrinc, Szank, Bugac I és II, Tiszaalpár), amelyen minden csapat megmérkőzött egymással. A 4 lejátszott mérkőzés során 36 gólt szerzett és mindössze 3 gólt kapott az alpári csapat, így magabiztosan, minden meccsen, győztesen hagyta el a pályát. A gyerekek okosan, tudatosan játszottak, nagyon szép támadásokat vezetve. A gólkirályi cím díját is mi hoztuk haza, Németh Alexander zsebelte be ezt az elismerést. Összességében nagyon büszkék lehetünk a csapatra, hiszen tavalyhoz hasonlóan ismét megnyerték a tornát teljesen megérdemelten.

Játékosaink: Mizere Krisztián (3.b), Török Dusán (2.a), Németh Alexander (2.c), Gáspár Martin (2.c), Pásztor Bálint (2.a), Pásztor Csongor (2.a), Fehér Milán Emil (2.a), Fekete Koppány (2.a), Túri Martin, Szólya Marcel (1.b)

Felkészítő pedagógus és kísérő pedagógus: Fehér Emil  


Téli szünet
2023. december 21.

 A téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. december 21 (csütörtök),

a szünet utáni első tanítási nap pedig 2024. január 8 (hétfő)


A karácsonyt köszöntöttük...
2023. december 20.

A karácsony mindenkinek mást jelent, mindenki mást vár tőle. Vannak, akik nyugalmat, békességet, vannak, akik az összejövő család pezsgését, egyesek kisebb csodákat, mások csak azt, hogy együtt legyenek. Vagyis a karácsonynak a varázsát, ami bennünk van, belőlünk táplálkozik, és azért lesz a legszentebb ünnepünk, mert mi fontosnak tartjuk. Amikor érezzük a családi fészek melegét, vagy amikor a mézeskalács finom illata betölti a szobát, miközben a dércsípte fákon jégcsapok csilingelnek, az erdőben vidám szarvasok húzzák a szánkót várva a karácsony csodájára, amikor a karácsonyi csillag fénylik a sötét égbolton és az angyali fény bevilágít minden házat, akkor történik meg az igazi csoda, a karácsony csodája. Rájövünk, hogy habár különbözőek vagyunk, a karácsony egymáshoz vezet bennünket. A karácsony nem csak egy ünnep, hanem egy érzés. Az ünnep szépségét nem az ajándékok nagyságával kell mérnünk, hanem egy olyan ajándékkal, amiből mindenki részesülhet, amit mindenki adhat, ez pedig a szeretet.

Az ünnepi műsorunk megálmodói jelenettel, dalokkal, versekkel és táncokkal mutatták meg a karácsony sokszínűségét.

A műsort a szereplőkből kiválogatott versmondók nyitották meg Aranyosi Ervin: Mi lenne, ha a karácsony …című versével. Ezt követően az osztályok képviselőiből összeállított kiskórus énekelte el a Pintér Béla Száll a hír című dalát. A hetedik évfolyamos tanulók megidézték a Megváltó érkezését. A 3. a osztályos tanulók Mézeskalács - tánca idézte fel bennünk a Szenteste meghittségét. A 3.b osztályosok Jégcsap – táncával a hideg és havas karácsonyok emlékét ébresztette fel mindenkiben. Majd a kíváncsi és rosszalkodó rénszarvas fiúk – és lányok vidám táncát láthattuk. A hetedik osztályos lányok angyali tánca hozta el a karácsony fényét közénk. Csókás József és Jámbor Levente 7.a osztályos tanuló adta át nekünk Aranyosi Ervin: Karácsonyi üzenetét. Presser Gábor - Sztevanovity Dusán szerzeménye az Ünnep című dal zárta a műsort. Gitáron játszott Török Roland az egyik tanulónk édesapja, vele énekeltek: Besszerné Almási – Szabó Zsuzsanna, Somodi Ida és Vámos Vivien tanítónők, valamint Török Zorán 7.a és Novák Ákos 8.b osztályos tanulók.

Felkészítők voltak: Ivicz Lázár Józsefné, Bodor Melinda, Bondár Enikő, Bartáné Füle Bianka, Ivicz Lázár József, Somodi Ida és Vámos Vivien. Reméljük, sikerült a műsorszámokkal elérni, hogy egy kicsit minden családba elérkezzen a csoda néhány percre, órára a szeretet ünnepe előtt, és talán mindenkinek teljesült, vagy emlékeiből felvillant egy pillanatra a megálmodott Karácsony! És ne feledjük:

„Ha elmúlik a karácsony, így folytasd a dolgodat,

így lehetsz majd szeretettebb, így lehetsz majd boldogabb!

Szíveden át üzenj másnak, érj el fáradt lelkeket!

Egész évben legyen vendég szívedben a szeretet!”

(Aranyosi Ervin)  

Ivicz Lázárné 

Műsor megtekintése >>>>>            Képek >>>>>


„Fido bácsi” karácsonyi rajzpályázata
2023. december 17.

A kiskunfélegyházi kutyamenhelyet üzemeltető Fido Bácsi Közhasznú Alapítvány karácsonyi rajzpályázata rendkívül hasznos kezdeményezés, hiszen a menhely lakóira, azok életkörülményeire és a felelősségteljes kutyatartásra hívja fel a figyelmet. A rajzokon azt kellett ábrázolni, hogyan is képzelik el a gyerekek a menhelyen élő kutyusok számára az álom karácsonyfát. A képzőművész szakkör tagjai is lelkesen vetették bele magukat a munkába, nem is eredménytelenül. A pályázatra több, mint 300 alkotás érkezett, így még nagyobb örömmel fogadtuk, hogy négy díjazott tanulónk is lett.

5. osztályos korcsoportban: Tóth Zsófia 5.a - 2. hely ; Nagy Ágnes 5.b - 3. hely

7-8. osztályos korcsoportban: Csenki Noémi 7.b - 2. hely ; Demeter Anita 7.b - 3. hely

A díjátadóra 2023. december 17-én került sor a kiskunfélegyházi kutyamenhely előtt. A szép díjak mellett lehetőségük volt a gyerekeknek megtekinteni a menhely lakóit, és megsimogatni két karácsonyi ruhába öltöztetett kiskutyát is. Az élmény örömteli, de szívszorongató is volt. A menhely felhívására az ottlakó kutyusokat a díjátadó résztvevői puha takarókkal lepték meg. A kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár felajánlásaként 2024. januárban a beérkező pályaművekből egy válogatás kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők február 3-ig.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Szőke Éva


Szép siker a Közgé logisztikai versenyén!
2023. december 14.

2023. december 14-én rendezték meg a Profi-T-ability versenyt a Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikumban, ahol iskolánk 8. évfolyamos csapata is képviselte magát. 10 csapat 40 diákja vett részt a versenyen. A diákokat egyénileg is díjazták, ahol Barta Gréta 8.a osztályos tanuló 3. helyezést ért el, iskolánk „Pénzcsinálók” nevét viselő csapata pedig szintén az előkelő 3.helyet szerezte meg!

Csapattagok: Barta Gréta 8.a, Gavallér Petra 8.a, Krisztián Levente 8.b, és Novák Emma 8.a.

Felkészítő és kísérő pedagógus: Endre Mihály.

Örömteli hír még a szép eredmények mellett, hogy a verseny fő támogatója a Dél-100 Kft, az első 3.helyezet iskolát ugyanannyi értékű pénzzel támogatja, amennyit a csapatok a verseny folyamán összegyűjtöttek. Így iskolánk 378 ezer forint pénzbeli támogatásban is részesült, amit ezúton is nagyon köszönünk a Dél-100 Kft-nek! Köszönjük!

Gratulálunk a csapatnak ehhez a szép eredményhez!  

Közgés cikk >>>>>                          Képek >>>>> 

Endre Mihály


„Válts egy csokit mosolyra” adománygyűjtés
2023. december 10.

 

Diákönkormányzatunk és jómagam szervezésében iskolánk részt vett az Ágota Alapítvány „ Válts egy csokit mosolyra „ karácsonyi adománygyűjtésében.

A lelkes adományozó tanulóinknak köszönhetően sok csokoládé, játék és plüss gyűlt össze , melyekkel mosolyt csalhattunk a szülők nélkül élő gyermekek arcára.

Köszönjük a felajánlásokat mindazon tanulóknak és szüleiknek , akik adományaikkal örömet okoztak karácsonyra a gyermekeknek!

Kalmárné Palásti Mónika adománygyűjtést koordináló pedagógus  


DÖK Mikulás és diszkó
2023. december 06.

A Diákönkormányzat és jómagam szervezésében iskolánkban 2023. december 6-án, Mikulás reggelén a Diákönkormányzat Mikulása és krampuszai fogadták az iskolakapuban a tanulókat.

A Mikulás beszélgetett a gyermekekkel és a hangulatos Mikulásos dalok hangjaira a krampuszai édességekkel jutalmazták meg a Mikulássapkában, Mikuláshoz kapcsolódó öltözékekben érkező diákokat. A krampuszok virgácsai is előkerültek néha…Nagy boldogság számomra, hogy a Mikulás mindig örömet szerez kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

2023. december 8-án, pénteken Mikulás diszkót szerveztünk a Diákönkormányzat tagjaival. A gyermekek táncoltak, beszélgettek és a minden évben várva várt vonatozás, limbózás sem maradhatott el, melynek jutalmaként édességet kaptak a tanulók. A gyermekek jól érezték magukat, felszabadultan, vidáman töltötték el a délutánt.

Kalmárné Palásti Mónika Diákönkormányzatot segítő pedagógus  


Sikerek a NyelvÉSZ versenyen
2023. december 01.

A Bendegúz Akadémia háromfordulós egyéni anyanyelvi versenyt hirdetett az általános iskola 2–8. osztályos diákjai számára. A verseny célja a tanulók fejlesszék a nyelvi készségeket, a helyesírást, a nyelvhelyességet, a szabályos, választékos és szép nyelvhasználatot. Az első fordulót 2023. december 1-jén iskolánkból Benkő Eszter és Gábor Tamás 5.b osztályos, Valamint Popper Jázmin, Török Zorán. Csókás József Csongor és Jámbor Levente 7.a osztályos tanulók írták meg. A versenyzők közül bejutott a vármegyei fordulóba, és ott iskolánkat képviseli: Benkő Eszter, Csókás József Csongor és Török Zorán. Minden versenyzőnek gratulálunk, és sok sikert kívánunk a vármegyei döntőben!

Bondár Enikő felkészítő pedagógus  


A Magyarság KicsiNagykövete Program -vármegyei döntő
2023. december 01.

A Magyarság KicsiNagykövete kihívás célja segíteni a diákok önfejlesztését, kreativitását, tehetségük kibontakoztatását, hogy sikerélményre és elismerésre tegyenek szert, motiváltabbak legyenek a tanulásban, és büszkék legyenek magukra és származásukra.

Ennek a három fordulós műveltségi, kreatív és kincskereső feladatokat tartalmazó versenynek a célja nem csak az, hogy a fiatalok összemérjék tudásukat, hanem az is, hogy megismerjék lakóhelyüket és vármegyéjüket, kötődjenek hazájukhoz és szülőhelyükhöz, továbbá kiemelkedő tehetségükkel és rátermettségükkel példát állítsanak kortársaiknak.

A Magyarság KicsiNagykövete program remek alkalom az iskolai oktatáson felüli ismeretek átadására, miközben erősíti a fiatalokban a hazaszeretet, a kultúra és a sport tiszteletét, kihangsúlyozva a család fontos szerepét.

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskolából 20 tanuló nevezett be a versenyre. A vármegyei döntőbe a sok száz jelentkező közül 30 tanuló jutott be, és ebből 10 fő a mi iskolánk diákja. A díjátadó ünnepség a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban volt.

Különdíjban részesült a 6. évfolyamból Kardos Leila, Vései Vanessza, a 4. évfolyamból Kővágó Tamara,

Oklevelet kapott Földvári Nóra, Rácz Réka, Csókás Emese, Mizere Dániel, Pap Imre Noel, Suko Loránt Zsolt.

Az összes döntőbe jutó résztvevő parlamenti látogatásban részesül, a különdíjasok a parlamenti látogatáson kívül hajótúrában és kincskereső programban vesznek részt.

Köszönjük a szülőknek, a tanulók családjainak a felkészülésben nyújtott segítségét!

Felkészítő tanárok: Somodi Ida, Ivicz Ivett, Tallóné Farka Krisztina, Suba Jánosné, Szőke Éva, Dömötörné Tar Margit

Gratulálunk a résztvevőknek!

Képek >>>>>

Dömötörné Tar Margit


Minden szakmában fontos a kreativitás
2023. november 28.

A BKIK pályaorientációs tanácsadói idén 3 kategóriában hirdették meg az „Ismerkedj a szakmákkal” rajzpályázatot. Ezúttal 3 korcsoportban összesen 30 szakma közül választhattak az 5-6-7. évfolyamos iskolások. 142 pályamű érkezett, amelyek közül igazán nehéz döntés volt kiválasztani a nyerteseket.

„Az a fajta kreativitás, ami a rajzokban megfigyelhető, gyakorlatilag az összes szakmában szükségeltetik. Én azt gondolom, hogy a pályamunkáitok alapján mindannyian érdemesek lennétek a grafikusi szakmára” – mondta el köszöntőjében Csókay Ákos, a BKIK főtitkára, aki kihangsúlyozta, hogy a zsűri elnökeként végignézve az összes rajzot, mindenki megtalálta már azt a művészeti szakirányt, amin érdemes elinduljon.

2023 novemberi díjátadón Csenki Noémi 7.b osztályos tanuló az előkelő 3. helyezést érte el. Gratulálunk a szép eredményhez.

Szatmáry-Jähl Angéla, a BKIK Kereskedelmi Tagozatának elnöke a rajzokat látva úgy véli, vállalkozni nem csupán érdemes, hanem büszkeség is, hiszen ezek a szakmák a jövő nemzedékének fantáziát ilyen mélységekig megihlették. Forrás: BKIK Pályaorientációs Hírek, Aktualitások

https://bkik.hu/hirek/cimkek/palyaorientacios-hirek-aktualitasok

Szőke Éva  


Egészségvédelmi előadások iskolánkban!
2023. november 24.

Iskolánk osztályfőnöki munkaközösségnek meghívására a Tiszakécskei Egészségfejlesztési Iroda munkatársai tartottak rendhagyó osztályfőnöki órákat a felső tagozaton az EFOP-1.8.19-17-2017-00018. számú projekt fenntarthatósági időszakának keretében. A téma a dohányzás megelőzése volt. A dohányzás történetét, a dohányzásra való rászokás befolyásoló tényezőit ismerhették meg a gyerekek. Magyarázatok és igen tanulságos kisfilmek segítették a könnyebb megértést. Iskolánk az egészség-nevelő programjukat rendkívül fontosnak tartja. Köszönjük szépen a remekbe szabott ismertetőket, amik a gyerekek számára könnyen érthetők, felkeltik az érdeklődésüket, és ami ennél is fontosabb, követendő példaként szolgálnak az egészséges életmód kialakításában.

2023. november 24-én az osztályfőnöki munkaközösség tagjai számára tartott szakmai foglalkozást Faragó Ágnes klinikai és mentálhigiéniai felnőtt szakpszichológus. Téma volt a depresszió és a munkahelyi kiégés. Nagyon tartalmas, gyakorlatias, őszinte beszélgetést folytattuk, miközben nagyon sok ismerettel gazdagodtunk és sikerült feltöltődnünk is.

Köszönjük szépen az iroda munkatársainak munkáját, és terveink szerint az alsó tagozatban is fogunk majd előadásokat hallgatni az egészségnevelés és a mozgás, tisztálkodás témakörében.

Képek >>>>>

Bondár Enikő

osztályfőnöki munkaközösség - vezető


Fogadóest
2023. november 22.

Tisztelt Szülők!


Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2023/2024-es tanév első fogadóestjét
2023. november 27-én 15.45 órától 17.45 óráig tartjuk iskolánkban!

Terembeosztás megtekintése >>>>>


Mayer Tamásné
Intézményvezető


JÓTÉKONYSÁGI BÁL 2023- KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS
2023. november 21.

2023. november 18-án, Márton-napi bálon örömmel vigadozott együtt iskolánkban a szülők, barátok, támogatók, nevelők és tanulók egy csoportja. Régi hagyományként libasültes tállal, tombolás, zenés, táncos zártkörű rendezvénnyel köszöntünk el az őszi évszaktól.

Remek hangulatú, igényes kivitelű bálunk minden résztvevőjének köszönjük, hogy megtisztelte iskolánkat jelenlétével, támogatásával! Hálás szívvel köszönjük a nagyszerű összefogást, amelynek segítségével sikeres, vidám estet tölthettünk el együtt. Köszönjük a szülők hangulatos produkcióit és munkáját, a gyermekek és tánctanáruk lelkesedését, a pedagógusok sok fáradozását, mindenkinek mindazt, amit jó szívvel hozzátett az est sikeréhez! Köszönjük a sokféle támogatást (a munkavégzést, a finom süteményeket, a műsorjegy, támogatói jegy vagy vacsora jegy megvásárlását, a tálaló eszközök kölcsönzését, a tombolatárgyakat).

A bevételből térfigyelő kamerarendszert alakíttatunk ki, illetve iskolai tanulmányi kirándulások költségeit fogjuk támogatni.

Kísérje áldás továbbra is a segítőkész emberek munkáját! Köszönet mindenkinek!

Tisztelettel a bál szervezői nevében: Mayer Tamásné intézményvezető

Műsor megtekintése >>>>>                          Képek >>>>>


Jótékonysági bál 2023
2023. november 06.


XII. Fehértavi Darvadozás rajzpályázat – Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának kiírása
2023. november 19.

A versenyre több, mint 70 alkotás érkezett kicsiktől és nagyoktól. Ez alkalommal sem volt könnyű dolga a zsűrinek a legjobbak kiválasztásakor. Figyelembe vették az egyediséget, ötletességet és a kivitelezést is. Felső tagozatos kategóriában gyönyörű eredmény született:

I. díj: Csenki Noémi, a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola 7.b osztályos tanulója

 

II. díj: Csenki Nóra, a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola 5.a osztályos tanulója.

 

Gratulálunk a díjazottaknak, további sikereket és eredményes alkotómunkát kívánunk!  

 

Szőke Éva


Október 23-i megemlékezés
2023. október 23.

A napokban hazánkban és a határokon kívül is megünneplik az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét, amikor október 23-án a magyar nép fellázadt a sztálinista diktatúra és az elnyomás ellen. Akkoriban úgy tűnt, hogy sikerrel jár a forradalom, de tizenegy reményteli nap után az orosz tankok véres véget vetettek a felkelésnek és utána következett a kegyetlen megtorlás. Több mint kétezer magyar veszítette el az életét és közel 200.000 ember menekülni kényszerült.

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola 7. évfolyamának tanulói tartottak 2023. október 20-án az Árpád Művelődési Házban zenés-verses megemlékezést az 1956-os forradalom hőseinek emlékére. Műsorok középpontjában az a sokakban felvetődő kérdés állt, hogy minek ez? Megadták a választ! Hogy emlékezzünk! Hogy tisztelegjünk! Azokra emlékezetek, akik 67 éve meghaltak. Magyarok voltak. Férfiak, nők, gyerekek. Hétköznapi emberek, akik meghaltak azért, amiben hittek. Hitték, hogy a szabadság, a béke, a jog, az emberi élet méltóságához alapvető. Még egy olyan korban is, amikor Magyarországot megszállták, kifosztották, elnyomták. Amikor az embert csupán a gondolataiért is börtönbe lehetett vetni. De őket nem lehetett megfélemlíteni. Kiálltak a szabadságukért, ezért hősökként gondolunk rájuk, kiknek emlékét kötelességünk megőrizni!

Dicséret illeti a szereplőket, akik méltó módon emlékeztek meg a hősökről és az eseményeket átélő hétköznapi emberekről. Török Zorán 7. a osztályos tanuló éneke tette még meghatóbbá a megemlékezést.

A megemlékezést összeállította és betanította: Bondár Enikő, Fehér Emil és Szőke Éva.

A műsor fényképei megtekinthetők a

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=TiszaalparHangja&set=a.814726080654740  linken.

A videófelvétel a https://youtu.be/h7GT1qM8cm8 linken tekinthető meg.  


Tiszaalpáron elindult a KEVE program
2023. október 19.

A „Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra!” (KEVE) elnevezésű baleset-megelőzési oktatóprogram keretein belül, a diákok, már az iskolapadban megtanulják a helyes közlekedés szabályait.

Az oktatási módszer lényege, hogy a pedagógusok és a helyi iskolarendőr egymást kiegészítve interaktívan, játékosan oktatják az általános iskolás tanulókat.

Iskolánkban az első osztályos tanulóink október 19-én első alkalommal ismerkedhettek meg az új programmal egy nyitó óra keretében. Ebben a tanévben az 1. évfolyamos gyerekek havonta egy KEVE órán fognak részt venni.

Bartáné Füle Bianka és Tóthné Mátyus Monika tanítók játékos formában tanították meg a gyalogos közlekedés alapszabályait, a gyalogátkelőn történő helyes átkelést és a legfontosabb közlekedési táblák jelentését.

A program célja a hatékony balesetmegelőzés, a biztonságos közlekedés megismerése, és helyes közlekedési magatartás elsajátítása. Az elemző rendőrségi statisztikából tudjuk, hogy a legveszélyeztetettebb a 7 – 14 éves korosztály. Az összes gyermekbalesetnek több mint kétharmadát okozzák ilyen idős gyerekek gyalogosként, amikor váratlanul lépnek az úttestre, vagy szabálytalanul, tiltott helyen kelnek át az úttesten.

Mizere Krisztián rendőr törzszászlós tiszaalpári körzeti megbízott és iskolarendőr vett részt az órákon, illetve minden alkalommal megtisztel majd jelenlétével és segíteni fogja a közös munkát.

A teljes KEVE program az első osztályban 10 egymásra épülő témából áll. Például:

Hogyan jutok át a túloldalra? Átkelés egyirányú utcában. A közlekedési lámpák. Rendőri karjelzések. A tömegközlekedés. Látszódj! Teendők baleset esetén

Bartáné Füle Bianka

alsó tagozatos munkaközösség-vezető


Pályaválasztási szülői értekezlet 2023
2023. október 19.

Ismét nagy érdeklődés kísérte iskolánkban a 7. és 8. évfolyamos tanulóknak és szüleiknek tartott pályaválasztási szülői értekezletet. Már évek óta bevált gyakorlat, hogy így október közepén meghívjuk a környező városok középiskoláinak képviselőit, hogy tájékoztassák a szülőket a gyermekeik előtt álló lehetőségekről, hogy ezzel is megkönnyítsék a középiskola kiválasztását, a továbbtanulást. Az intézmények igazgatói, igazgatóhelyettesei, pályaválasztási felelősei szívesen fogadják meghívásunkat, és képviselik iskoláikat a rendezvényen. Idén október 19-én tartottuk a pályaválasztási szülői értekezletet. A megjelent vezetők tájékoztatást adtak a középiskolai képzésről, a választható szakmákról, tagozatokról, és személyes beszélgetésre is lehetőség nyílt az érdeklődő tanulók és szülők számára. 

Dömötörné Tar Margit

pályaválasztási felelős


Pályaorientációs nap
2023. október 19.

Ebben a tanévben is megrendeztük a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskolában a Pályaorientációs napot. Tanulóink nagy örömére. Ezen a napon nem a hagyományos oktatásé volt a szerep, hanem a „játszva tanulunk, játszva ismerkedünk” jelszót követtük. Már ami a szakmákat illeti. Hiszen tanulóinknak lehetősége volt belekóstolni a különböző szakmák titkaiba. Kipróbálhatták a hegesztést, forgácsolást, festést, burkolást; csiszoltak, gyalultak, csomagoltak, varrtak, díszítettek, pincérkedtek, terítettek, ismerkedtek a tevékenységekkel; megismerhették a fodrász, az eladó, szociális gondozó, a pék, cukrász, lovász, vadász, közgazdász, gépész, asztalos, a rendvédelmi technikus, mezőgazdasági gépész és informatikus munkáját.

Köszönhető ez a környékbeli szakképző intézményeknek, akik örömmel jöttek, hogy tanulóinknak bemutassák a náluk tanulható foglalkozásokat. Tanulóink megismerkedhettek a választható szakmákkal, így azok ismeretében felkészültebben, felelősségteljesebben tervezhetik a jövőjüket.

Csak köszönni tudjuk a pedagógusok és diákok színvonalas, ötletes és igényesen előkészített munkáját, lelkesedését, amellyel segítették tanulóink pályaválasztását, és páratlan élményekhez juttatták őket.


Szakmák bemutatkozása
2023. október 19.

A pályaorientációs nap keretén belül valósult meg idén is a szakmák bemutatkozása az alsó tagozaton.

Rövid kisfilmek, interaktív játékok, valamint kézműves foglalkozások segítségével nyerhettek betekintést a különböző szakmák világába.

A nap hátralevő részében részletesebben tudtak megismerkedni néhány szakmával. A meghívottak között volt mentős, vadász, traktoros, pék, méhész, bolti eladó, asztalos, pedikűrös, műkörmös, zenész, és lovas oktató.

Igyekeztem új szakmákat invitálni. A beszámolók alapján a méhész bemutatkozása volt a legizgalmasabb.

A nap végén egy rajzot kellett készíteniük, ahol le kellett rajzolniuk a legjobban tetsző szakmát, eszközökkel, akár gondolattérképpel.

Sikerült idén is egy izgalmas programot szerveznem, jól érezték magukat a gyerekek. És talán lesz, aki a méhészetet választja hivatásának, hobbyjának.

Kemény Csilla


Idősek Világnapja
2023. október 15.

2023. október 15-én, vasárnap versekkel, zenével és énekekkel köszöntöttük Idősek napja alkalmából a Kádár Lajos Nyugdíjas Klub tagjait, akik között a fellépő tanulók nagyszülei is jelen voltak.

Szeretettel és szemükben csillogással vártak bennünket az idősek.

Nagy tapssal és hálával teli szívvel köszönték meg a műsorunkat.

Fellépő gyermekek: Barta Gréta, Kutasi Marcell, Novák Ákos, Tóth Márk és Török Zorán.

 

Kalmárné Palásti Mónika felkészítő pedagógus

  


Színes állatvilág rajzpályázat – Színes ötletek kézügyes blog kiírása
2023. október 04.

1931 óta Assisi Szent Ferenc előtt tisztelegve minden évben október 4-én ünnepeljük az állatok világnapját. Ő volt a ferences rend megalapítója, Itália, az állatok, a kereskedők és a természet védőszentje. A jeles naphoz kapcsolódóan az állatok főszereplésével hirdették meg a színes állatok rajzpályázatot.

A közel 2000 beérkezett alkotás közül a zsűri figyelembe vette a pályamunka kidolgozottságát, az anyagválasztást, az eredetiséget, illetve a témához való gondolati kapcsolódást. Ezek alapján született meg a döntés, ahol a 10-12 éves korosztályon belül Fiedler Zsóka 6.b osztályos tanulónk az előkelő 2. helyezést érte el a Koronás tirannusz festményével.  

Szőke Éva


A zene világnapja – október 1.
2023. október 01.

„A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti.”

Yehudi Menuhin

A fent idézett hegedűművész, Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975-ben az UNESCO október 1-jét a zene világnapjává nyilvánította.

A művész szerint meg kell becsülnünk a csöndet, de az ezerarcú muzsikát megismernünk azért fontos, mert közelebb hozza egymáshoz az embereket és a kultúrákat, amire a mai világban óriási szükség lenne.

Iskolánk minden évben megemlékezik erről a jeles napról. Koncertek, zenés foglalkozások, rendhagyó énekórák, hangszerbemutatók sora van mögöttünk. Idén rendhagyó módon felhívással fordultunk tanulóink felé: jelenítsék meg kép formájában, mit jelent számukra a zene, milyen élmények, emlékek idéződnek fel bennük a „zene” szó hallatára.

Délutáni foglalkozások keretein belül és a képzőművész szakkörön számos csodás alkotás született, bizonyítva a két művészeti ág rokonságát. A képekből kiállítást rendeztünk, melyet iskolánk felső aulájában lehet megtekinteni.

Képek >>>>>

Szőke Éva


Árpád-és Diáksport nap
2023. szeptember 29.

2023.09.29-én tartottuk iskolánkban hagyományainknak megfelelően az Árpád-és Diáksport napot. Előzetes feladat volt beadni az osztályoknak egy alkotást, melyen megjelennek Árpád fejedelem követendő tulajdonságai. Rajzok, versek, kreatív, ötletes megoldások születtek, melyek kiállításra kerültek a faliújságon.

Az osztályok választhattak, hogy gyalogtúrára indulnak vagy kerékpárral tesznek meg egy hosszabb távot a Kántor part felé.

Indulás előtt egy Árpád-korral kapcsolatos totót oldottak meg a tanulók (készítette: Pópity Zsolt), majd mindenki kirajzott az iskolából. Szerencsére az időjárás kedvezett a szabadtéri programnak. Szívesen sétált vagy biciklizett a friss levegőn felnőtt és gyerek egyaránt. Ivicz Lázár József testnevelő játékos biciklis vetélkedőt is szervezett a túra során. Az osztályoknak út közben rá kellett bukkanniuk egy magyar zászlókkal jelzett fára, melynél újabb feladat várt rájuk. A Magyar Nemzeti Múzeum Árpád-kori leletanyagával kapcsolatos volt a párosító játék. (készítette: Tallóné Farkas Krisztina)

Kellemesen elfáradva, élményekkel gazdagodva értek vissza az iskolába az osztályok, osztályfőnökeik vezetésével. Megpihenni azonban még nem lehetett, mert kezdődött a borítékkeresés. Tréfás rávezető mondatok juttatták el a keresgélőket a pincébe, a padlásra vagy éppen az Árpád fejedelmet ábrázoló festményhez. Aki szerencsésen rábukkant a saját borítékjára, az kirakhatta a benne lévő puzzle-ból (készítette Mayer Tamásné) a Vérszerződés című képet. A festményhez kapcsolódó érdekes kérdésekre az internet és saját fantáziájuk segítségével kellett válaszolniuk a gyerekeknek.

A nap végén egy kis jutalom édesség várt mindenkire.

Köszönjük szépen a vállalkozó szülőknek, hogy elkísérték az osztályokat, valamint köszönjük a Tiszaalpári Rendőrség dolgozóinak biztonságos közlekedésünk biztosítását!

Képek >>>>>

Szervezők


Tanévnyitó
2023. szeptember 01.

Hamar elszállt a nyár, és szeptember 1-jén újra sok ismerős arccal, gyerekzsivajjal telt meg az iskolaépület. Ezen az első tanítási napon reggel 8 órakor évnyitó ünnepélyre gyülekeztek a diákok, szülők, vendégek és a pedagógusok.

Az új tanévet 54 kis elsős várta és kezdte meg iskolánkban, akiket Igazgató Asszony és Polgármester Úr ünnepi beszédében köszöntöttek. Az óvónők egy közös műsorral búcsúztak a gyerekektől, hiszen attól a naptól kezdve igazi iskolások lettek. Az 5. osztályosok is elbúcsúztatták a nyarat, vidám táncukkal elevenítették fel a matematikatudásukat.

A Köszönjük, SIÓ! Iskolatáska programnak köszönhetően idén is több tanuló részesült ajándék iskolatáskába, amelyeket az évnyitó ünnepségen vehettek át diákjaink.  

Hárs Ernő: Vége a vakációnak

Kopog már a barna dió,
véget ért a vakáció.
Vidám ruhák, fénylő szemek,
gyülekező gyereksereg.

Mint a fecskék messze délre,
készülnek az új tanévre.
Villanydrótjuk iskolapad,
kedvük alatt majd leszakad…

 

Fiú, leány cseveg, csipog,
csupa emlék, csupa titok.
Patak vize, erdő zöldje
zsong szavukkal körbe-körbe.

Hozzá annyi napfény vakít,
elég lesz az új tavaszig,
hogy se szél, se fagyos utak
ne lopják el mosolyukat,
s mindegyikük bátran szálljon
át a betű-óceánon.”

Képek >>>>>


Fecsketábor
2023. augusztus 29.

Iskolánkban megrendezésre került augusztus 23-24-én a már évek óta hagyománnyá vált Fecsketábor, amelyre még iskolakezdés előtt meghívjuk a leendő kisiskolásokat. A tábor célja, hogy megismerkedjünk egymással, az iskolai környezettel és oldjuk a kezdeti izgalmakat a számukra ismeretlen helyzettől. Az elsős tanító nénik ismerkedős játékokkal, mondókákkal, mozgásos és ügyességi feladatokkal készültek, így motiválva őket egy új világ kezdetére. A Fecsketábor után a szeptembert már nagy és bátor iskolásokkal kezdjük meg. Tanító nénik: 1.a osztály: Kis- Szeniczeyné Kócsó Andrea, Tóthné Mátyus Monika

1.b osztály: Bartáné Füle Bianka, Kemény Csilla  

Képek >>>>>


Tankönyvosztás
2023. augusztus 15.

Tisztelt Szülők!

Augusztus 22-én, kedden, 13:00-17:30: első, második osztály

Augusztus 23-án, szerdán, 08:00-16:00 harmadik, negyedik osztály

Augusztus 24-én, csütörtökön, 13:00-17:30: ötödik, hatodik osztály

Augusztus 25-én, pénteken, 08:00-16:00: hetedik, nyolcadik osztály vehti át a könyveket.

Akinek ez az időpont nem felel meg, az figyelje a Tiszaalpári Pejtsik Béla Nagyközségi és Iskolai Könyvtár facebook oldalát vagy a tankönyvek átvehetők a kiírt dátumok után a könyvtár nyitvatartási idejében:

https://www.facebook.com/Tiszaalp%C3%A1ri-Pejtsik-B%C3%A9la-Nagyk%C3%B6zs%C3%A9gi-%C3%A9s-Iskolai-K%C3%B6nyvt%C3%A1r-192035380908888

Könyvtár nyitvatartási ideje:

Hétfő: zárva

Kedd:13:00-17:30

Szerda:08:00-16:00

Csütörtök:13:00-17:30

Péntek:08:00-16:0

Szombat: ZÁRVA

Vasárnap: ZÁRVA

A 2023-2024-es tanévre megrendelt tankönyvek, munkafüzetek a mellékelt listában találhatók.

A könyvtárból kölcsönzött könyvekbe, a táblázatba írják bele a gyermek nevét és a tanévet. A könyvtárból kölcsönzött tankönyvek csomagolása során figyeljenek arra, hogy a borítóra ne kerüljön ragasztó. A könyvtárból kölcsönzött tankönyvek felületét az öntapadós borítóval befedni tilos, mert egy év alatt azok is elhasználódnak. Lehúzásuk után a tankönyvek ragadósak lesznek. azokat a következő tanévben kiadni nem lehet. Az ilyen tankönyveket tanév végén ki kell fizetni. Ezért bújtatható borítóba tegyék, ami készen is kapható vagy elkészíthető. Ezeket a borítókat június 15-ei visszadás előtt el kell távolítani.

Aki nem kéri az egész csomagot, csak bizonyos könyveket, jelezheti a deaklajosne@gmail.com címen augusztus 23-ig.

A tankönyvlistában szereplő "Iskolai könyvtárból kölcsönzés útján" című részben lévő tankönyvek az előző évben használt könyvtári példányok lesznek, melyet a tanév végén abban az állapotban kell visszaadni, ahogyan azt a gyermek megkapta. A munkafüzetek továbbra is saját példányok maradnak. A tankönyv elvesztéséből, megrongálásából származó kárt a szülő köteles az iskola részére megfizetni.

Önöknek lehetőségük van arra, hogy lemondjanak a könyvtári példányokról, és saját költségre megvásárolják azokat a következő internetes felületről: www.webshop.kello.hu.

Az iskola a központi tankönyvrendelés keretein belül az egyéni vásárlásokat nem végezheti el, ez minden esetben a szülők döntése és feladata.

Amennyiben a webshopon keresztültörténő rendeléssel kapcsolatban kérdésük van, vagy segítségre van szükségük, kérjük, írjanak a webshoprendeles@kello.hu e-mail címre.

Ügyfélszolgálat: Telefonszám: +36 1 237 6900 E-mail cím: ugyfelszolgalat@kello.hu  

A Könyvtárellátó levelezési címe: 1391 Budapest Pf.: 204.

 

Tankönyvlisták

1. osztály

2. osztály

3. osztály

4. osztály

5. osztály

6. osztály

7. osztály

8. osztály


Intézményvezetői pályázat elbírálása
2023. július 01.


Letöltés >>>>>

 


Tanévzáró-és ballagási ünnepség
2023. június 28.

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskolában 2023. június 24-én, szombaton került sor a tanévzáró-és ballagási ünnepség megtartására.

Vései Vanessza 5. b osztályos tanuló Mentovics Éva versével üdvözölte a vakáció kezdetét.

Dr. Vancsura István polgármester Úr köszöntője után, Mayer Tamásné intézményvezető asszony értékelte a tanévet, valamint megköszönte a szülőknek és a kollégáknak a tanév során tanúsított helytállását, segítségét.

Elhangzott a kitűnő és a jeles tanulók névsora, akiket tapssal köszöntött az iskola közössége. Munkájuk jutalmát, a szép könyveket, okleveleket, cirkuszi belépőket a későbbiek folyamán, az osztályfőnököktől vehették át a tantermekben. A nyolcadik osztályosok számára pedig az ünnepség keretében kerültek átadásra a könyvek, a kimagasló tanulmányi eredmény, szorgalom, közösségi munka, sportteljesítmény elismeréseként.

A ballagási ünnepség keretében az intézményvezető asszony köszöntötte a 32 végzős diákot. A hetedikesek nevében Barta Gréta búcsúzott a 7.a osztályból, majd Krisztián Levente 7.b osztályos tanuló Kiss Kálmán: Szonett ballagóknak című versét szavalta el. A hetedikes tanulók ezután tarisznyát és virágot adtak át a ballagóknak.

A 8. évfolyamosok nevében Patai Amanda 8.a és Kun Veronika Anna és Lovas Vanessza Mercédesz 8.b osztályos tanulók búcsúztak el az iskola közösségétől.

Hagyományainkhoz híven a ballagók egy szál virággal és tablókép átadásával köszönték meg az őket tanítók áldozatos munkáját.

A nyolcadikosok emlékszalagot tűztek iskolánk zászlajára, majd átadták a zászlót a hetedik osztályosoknak.

Az osztályfőnökök, Szőke Éva és Tallóné Farkas Krisztina jelképesen útjukra bocsájtották tanítványaikat. Az elszálló galambok az iskolánkból új útra induló diákokat jelképezték.

Az ünnepség végén a hozzátartozók adhatták át virágaikat, ajándékaikat. A ballagók utoljára végigjárták a folyosókat, és elbúcsúztak iskolájuktól. A bizonyítványosztás után mindenki boldogan kezdte meg a jól megérdemelt nyári szünetet.

Az ünnepség forgatókönyvet Suba Jánosné intézményvezető-helyettes asszony készítette el.

Szervezők voltak: Deák Lajosné és Endre Mihály  

 

Képek >>>>>


Mesemondó verseny
2023. június 25.

A Kecskeméten 2023. június 25-én megrendezett XVII. Helyi Termékünnep és Hungarikum Fesztivál keretében meghirdetett "Térségi Mesekuckó" rendezvényen Kővágó Tamara 3.a osztályos tanuló A kolbász, a béka és az egér című népmesével képviselte a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskolát. A siker se maradt el, a tanuló emléklappal gazdagodott a bátor helytállásáért.

Felkészítő pedagógus: Ürmösné Csányi Éva  


II. Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat eredményhirdetése
2023. június 22.

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület idén második alkalommal hirdette meg az „Aranyhomok Hungarikum” elnevezésű rajzpályázatát Kecskemét és tagtelepülésein általános iskolás korú gyermekek részére két kategóriában 5-6. ill. 7-8. osztályosok számára.

Idén is azzal a céllal hirdették meg a versenyt, hogy szerették volna felkelteni a fiatalok érdeklődését a magyar népi hagyományok iránt, hogy ez által az értékes kultúra fogyasztójává váljanak, büszkék legyenek magyarságukra.

A „II. Aranyhomok Hungarikum” rajzpályázatra nagy érdeklődés mellett összesen 218 alkotás érkezett. Kecskemétről 66, Kecskeméten kívül pedig Jakabszállásról, Szentkirályról, Tiszaalpárról, Ballószögről, Kerekegyházáról, Ladánybenéről és Lakitelekről érkeztek rajzok. Közülük kerültek ki a díjazottak.

A zsűritagok a következők voltak:

1. Horváth Mária rajzfilmrendező, grafikus, Kecskemétfilm Kft. munkatársa 2. Gál Szilvia: Orgovány nagyközség polgármestere, és 3. Váradi Katalin Kecskeméti Református Általános Iskola rajztanára

A beérkezett pályaművek egyéni módon jelenítették meg a hungarikumokat. Volt, aki vegyes technikával, színesben, volt, aki fekete-fehérben prezentálta elképzelését. A térbeliséget hangsúlyozó tanulmányrajzoktól kezdve a forma leegyszerűsítéséig, megannyi ötlettel, humorral gazdagítva készítették el az alkotók a jobbnál jobb képeiket. A zsűri a képkomponálást, az eszközhasználatot sajátos látásmódot tükröző alkotásokat tartotta kiemelendő értékeknek. A hungarikumok széles tárházából válogatva nagyon színvonalas tárlatot állítottak össze ezekből a képekből. Örömünkre iskolánkból több tanulónk alkotása is beválogatásra került a kiállításra, az 5-6. osztályosok kategóriában pedig:

Popper Jázmin 6.a - 3. helyezést ért el.

Ezen kívül minden díjazott részt vehet a Kecskeméti Rajzfilmstúdió stúdiólátogatásán csoportosan, előre egyeztetett, szeptemberben szervezett időpontban.

Gratulálunk és további eredményes alkotómunkát kívánunk, Jázmin!  

Szőke Éva


HATÁRTALANUL - HAT-KP-1-2022/1-001491
2023. június 17.

Ezt a címet viselte a Határtalanul HAT/1145/2022 számú pályázat keretében megvalósított, hetedik osztályosok számára kiírt tanulmányi kirándulás, melyen 35 diák vett részt Erdélyben, 2023. június 06-09. között, 3 526 880 Ft-os támogatás segítségével. Négy pedagógus valósította meg a programot: Endre Mihály és Deák Lajosné osztályfőnökök, valamint Mayer Tamásné, és Baráth László.  

tovább >>>>>

Deák Lajosné , Endre Mihály - osztályfőnökök


Értékteremtés összefogással az iskolában
2023. június 17.

Az iskolaudvar borításának egy része a tél folyamán beszakadt, mivel a bitumentakaró alatt réges-régen, amikor ezt készítették, elfelejtették a régi, már használaton kívül lévő emésztő és ülepítő gödröket betemetni. A hosszú évek alatt a felső fedő réteg elvékonyodott és beszakadt. Mivel nem volt felújítási keretünk, így segítséget kellett kérnünk, hogy a balesetveszélyes területet ismét biztonsággal használhassák a tanulók.

Ifj. Kacziba Sándor és a Kézsmárki család segítségével a rossz betonos részt elhordták, majd földdel betemették a szülők a gödröket. Ezt követően pedig két hétvégét felajánlva szorgos burkoló munka kezdődött az iskolaudvaron.

A területet, amely kb. 72,5 m2 nagyságú, térkővel burkolta a szorgos csapat, akik munkájukat társadalmi felajánlásként végezték az iskolába járó gyermekeikért. Néhány családból mindenki, apa, anya, és a gyermekek egyaránt lapátot, talicskát ragadtak, és szorgalmasan dolgoztak két szombaton, vasárnap, hogy megújuljon a terület. A szülők mellett iskolánk felsős tanulói (Hucz Máté, Pap Szabolcs, Fazekas Zoltán, Csókás József Csongor, Kézsmárki Konrád) és iskolánk dolgozói közül Sinkó Mónika, Sinkó Zsolt, és az iskolavezetők is kivették részüket a munkából. Szabadszállási Mihály vállalkozó felajánlotta a terület burkolásához szükséges térkövet és szegély anyagot, a Pejtsik Alapítványra érkező önkormányzati támogatásból a homokot és sódert szereztük be, és felhasználtuk az előző burkolati munkálatokból kimaradt zúzott követ is. Így közös összefogással ismét megszépült az iskola egy kis része.

Hálás köszönetünket fejezzük ki az iskola közössége nevében mindazoknak, akik részt vettek ebben a munkában!   képek >>>>>

Mayer Tamásné - intézményvezető


Vakációköszöntő - diszkó
2023. június 16.

 

2023. június 16-án délután, az utolsó tanítási napon a Szülői Közösség szervezésében, Kerekes András DJ segítségével és a tanítók, valamint az osztályfőnökök felügyelete mellett vakációt köszöntő diszkót rendeztünk. 15:00-17:00-ig az alsó tagozatosok, 17:00-19:00 óráig a felső tagozatos tanulók fergeteges hangulatot teremtve búcsúztatták el a 2022-2023-as tanévet. A képek és a videók bizonyítják a jó hangulatot!   

Képek >>>>>


Szerenád
2023. június 14.

Iskolánkban hagyomány, hogy a 8. évfolyamos tanulók szerenáddal köszönik meg tanáraiknak a munkáját. Június 14-én került sor az idei tanévben a szerenád megtartására. Az alsó aulában, a hetedik osztályos osztályfőnökök és tanulók segítségével terített asztal várta diákjainkat, rajta a sok – sok finom sütemény, szendvics, amivel a tantestület tagjai vendégelték meg a tanulókat. Az idei tanévben 32 nyolcadikos tanuló búcsúzott tőlünk. A gyönyörű dallamokat igazán élveztük. Köszönjük szépen Szőke Éva tanárnőnek is a dalok megtanítását, és Tallóné Farkas Krisztina tanárnőnek a segítséget. A dalok eléneklése után Mayer Tamásné igazgatónő köszöntötte a végzősöket, és azt kívánta, hogy csak a szép emlékeket őrizzék meg az általános iskolai éveikből, valamint a barátságokat, amelyek fontosak az ember életében. Az igazgatónő szavait követően mindkét osztály búcsúvideóját levetítette nekünk. A képeken igazán jókat mosolyogtunk. Köszönjük Sárközi Bence 8. a és Fazekas Zoltán 8.b osztályos tanulónak a vidám pillanatok felidézését. A sok finomság elfogyasztása közben jót beszélgetett mindenki. A tantestület minden tagja nevében sok sikert kívánunk a középiskolás évekre!  

Képek >>>>>


Gyermeknap
2023. június 13.

 

2023. június 13-án, kedden szervezte meg minden osztály osztálykeretben a gyermeknapot. A tanítónők és a felsős osztályfőnökök is tartalmas programokkal várták a diákjaikat. Volt olyan osztály, aki bevonta a szülőket is a sorversenybe. Volt osztály, ahol az arcfestést, a nyeremény - horgászatot, a hajfonást, a lufi állat hajtogatást és az elektromos terepjárózást is ki lehetett próbálni. Voltak, akik a Várdombon számháborúztak, vagy a kiskunfélegyházi reptérre mentek traktorral, ismerkedtek a repülőgépekkel, és játszottak, bújócskáztak a gyerekek. Voltak osztályok, akik sorversenyekkel, tanyára látogatással, mozizással és sportos feladatokkal, tantermi játékokkal, táncos bulival, reakció időmérő- játékkal ütötték el az időt. Éhen senki nem maradt, hiszen a szülők jóvoltából pizzázás, hamburgerezés, fagyizás és vattacukorevés is várta a gyerekeket. Köszönjük szépen a szülők segítségét!  

Képek >>>>>


Kirándulás Komáromba
2023. június 13.

A Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága „Petőfi bicentenárium kapcsán csoportos diák utak megvalósítására az 5-12. évfolyamos tanulók számára” címmel pályázati felhívást tett közzé. A pályázat keretében a diákok a Petőfi-emlékév legígéretesebb kiállításait, valamint a reformkorhoz és Petőfi személyéhez kapcsolódó kultuszhelyeket szervezett utak keretében, ingyenesen tekinthették meg. A felhívásra iskolánk a Kecskeméti Tankerületi Központ segítségével sikeres pályázatot nyújtott be. Ennek kertében 365 550 Ft-ot nyert, így a hatodik évfolyam tanulói, összesen 39 fő diák és 4 fő kísérő Komáromba, a Monostori Erődbe látogatott, ahol Erőd túrán és Fegyvermustrán vettek részt. A túra során a tárlatvezető körbekísérte a csoportot a túraútvonalon, összefoglalta az erődrendszer történetét, és bemutatta az épületegységek funkcióit. A túra érintette a monarchia-korabeli istállót, az I. világháború idejéről fennmaradt Lőoktató termet, a Legénységi szárnyat, az ágyútermet, a Monarchia és a szovjet hadsereg katonáinak életét bemutató termeket, a Tiszti szárnyat, a Dunai bástyát, ahonnan már szlovákiai látkép tárult a szemünk elé, és a kazamatarendszert. A Fegyvermustra keretében megismerkedtünk a különböző fontos ágyúkkal, gyalogsági puskákkal, lovassági karabélyokkal és lovassági pisztolyokkal is. Hallottunk egy puska és egy ágyúlövést is, ami igazán izgalmas volt. Nagyon élvezetes volt az is, hogy fel lehetett mászni a régi katonai járművekre, hajóra és egy orosz tankra is. A hosszú út miatt fáradtan, de sok – sok ismerettel és élménnyel gazdagodva tértünk haza. Reméljük, hogy a későbbiekben is lesz lehetőségünk hasonló pályázatok megvalósítására.

Képek >>>>>

Bondár Enikő pályázatért felelős személy


Osztálykirándulások
2023. június 09.

Az osztálykirándulások több szempontból is hasznosak a gyermekek számára. Kiszabadulnak a hétköznapok monotonitásából, szabadabban tudnak beszélgetni, játszani, miközben rengeteget tanulhatnak önmagukról és a közösségről is. Másik fontos hozadéka a közös élmények szerzése, és persze a pihenés. Június 8-án és 9-én az alsó és a felső tagozatosok vettek részt osztálykirándulásokon. Volt, aki egy napos programot szervezett, volt, aki kettőt és volt olyan osztály is, aki három napos kiránduláson vett részt, a hétvégi napokat is felhasználva. Volt, aki közelre ment sátorozni, voltak, akik Szegedre, Szarvasra, Budapestre kirándultak. A 8. évfolyam tanulói búcsútáborozást szerveztek Tiszakécskére. Sajnos az idő nem volt kegyes hozzánk, de ennek ellenére minden diák élményekkel és tudással gazdagodva tért haza a programokról.  


Nemzeti Összetartozás Napja
2023. május 10.

Június 4 –e a Nemzeti Összetartozás Napja. Jó alkalom arra, hogy minden elszenvedett sérelem, veszteség ellenére újult erővel közösséget építsünk, erényeinket erősítve, fejlődve, tanulva a mulasztásokból. Együtt, közösen!

Egy felvidéki településről, Dunamocsról indult egy kezdeményezés, mely arra biztat minden magyart, hogy a polgári táncok bemutatásával határokon túlmutatva találjunk újra egymásra, és lehessünk itthon otthon. A tánc erejével hirdessük határokon innen és túl a nemzeti összetartozás fontosságát. Ebben a tanévben iskolánkban az első évfolyamos tanulók ismerkedtek meg az összetartozás táncával, melyet Besszerné Almási – Szabó Zsuzsanna tanított be. A táncot bemutatta: Dömötör Boglárka és Török Dusán, Réczi Nóra és Pásztor Bálint, Besszer Boglárka és Pásztor Csongor, Őri Dorina és Fehér Milán.

A hatodik évfolyam tanulói a béke és az összetartozás, a szülőföld és a haza iránti hűség fontosságára hívták fel a figyelmet zenés- verses összeállításukkal melyet Bondár Enikő, Tallóné Farkas Krisztina és Szőke Éva tanított be. A fellépő tanulók: Baranyi Roland, Csókás József Csongor, Csenki Noémi, Demeter Anita, Farkas László, Hódi- Szabó Alexandra, Kovács Benjamin, Jámbor Levente, Lévai Renáta, Magyar Andor, Novák Levente, Popper Jázmin, Tamasovits Luca és Tóth Márk. Szólót énekelt: Kézsmárki Lívia és Török Zorán. A műsorról készült képek a következő linken tekinthetők meg:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=TiszaalparHangja&set=a.722310823229600

A videófelvétel a https://www.youtube.com/watch?v=AqHZnWzhwc8 linken megtekinthető.


Újabb töris sikerek
2023. május 15.

Iskolánk 6.a osztályának tanulói közül néhányan ebben a tanévben nagyon lelkesen vettek részt több történelmi tanulmányi versenyen is. Novemberben megyei második, hetedik és kilencedik helyet értek el csapataink a Himnusz 200. évfordulójának tiszteletére kiírt reformkorról szóló versenyen. Áprilisban a Kárpát-medencei Mindszentyről szóló csapatversenyről országos negyedik díjat hoztak el tanulóink.

Most ért véget a HEBE országos levelezős történelmi tanulmányi verseny, ahol 96 csapatból az előkelő hetedik helyet szerezte meg Csókás József Csongor és Jámbor Levente 6.a osztályos tanuló, mindössze három ponttal lemaradva az első helyezettől. Nagyon szoros versenyben az első helyezést elért csapatnak 99 pontja volt, míg iskolánk tanulói 96 pontot értek el, és a helyezéseket fél-fél pont különbség döntötte el. Gratulálunk a szép eredményhez és büszkék vagyunk Csókás József Csongor és Jámbor Levente tanulókon kívül Kézsmárki Lívia, Mizere Izabella, Török Zorán és Novák Levente teljesítményeire is, mivel hatodikosként hetedik és nyolcadik évfolyamos tananyagokból is versenyszintű felkészülést nyújtottak és pozitív hírnevet szereztek iskolánk részére a tanév során.

Felkészítő tanáruk Mayer Tamásné volt.  


Helyi népdaléneklő verseny eredményei
2023. május 10.

Iskolánkban, 2023. május 10-én megrendezésre került a helyi népdaléneklő verseny az alsós kisdiákok számára. A tanulók két korcsoportban mutathatták meg tudásukat. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Tiszaalpáron már hagyománnyá vált népdal éneklés szeretete tanulóink számára is követendő példa. Célunk a hagyományok megőrzése és továbbadása.

A verseny zsűritagjai Szőke Éva tanárnő, Bondár Enikő tanárnő és Vámos Vivien tanítónő voltak.

A gyerekek nagy izgalommal készültek a megmérettetésre. Néhány bátorító tanács után elkezdődött a verseny. A két korcsoport produkcióinak meghallgatása után a zsűritagok meghozták a döntést, ami az idei évekhez képest jóval nehezebb volt számukra.

A versenyen a következő eredmények születtek:

1-2. korcsoport:

I. hely: Magyar Anna, 2. a osztályos tanuló

II. hely: Barta Jázmin, 2. a osztályos tanuló

III. hely: Fekete Emma, 2. b osztályos tanuló

Különdíjban részesült: Illés Mirella, 1. c osztályos tanuló

Különdíjban részesült: Demeter József, 2. a osztályos tanuló

3-4.korcsoport:

I.hely: Szabó József, 4. a osztályos tanuló

II. hely: Lukács Anna, 3. b osztályos tanuló

III. hely: Benkő Eszter, 4. b osztályos tanuló

Különdíjban részesült: Gémes Martin , 4. a osztályos tanuló

Különdíjban részesült: Pásztor Csenge, 3. a osztályos tanuló

A helyezést elért tanulók könyvjutalomban, írószercsomag jutalomban és oklevélben részesültek. Minden tanuló a népdalok eléneklése után egy kis jutalomban részesült. Emléklapot és könyvjelzőt kaptak a versenyen való eredményes szereplésükért.

Gratulálunk minden énekelni szerető kis diáknak, reméljük jövőre még nagyobb létszámmal rendezhetjük meg helyi versenyünket.

Somodi Ida szervező pedagógus


Sikeres középfokú nyelvvizsgát tettek diákjaink
2023. május 04.

Az általános iskolában megszerzett nyelvvizsga nagyon fontos eredmény a diákok számára. A nyelvvizsga bizonyítványa nem csak azt mutatja, hogy képes a vizsgázott nyelvet kommunikációs szinten használni, hanem az iskolában eltöltött évek kemény munkájának eredményeként is értékelhető. Emellett önbizalmat ad, és javítja a személyes fejlődésüket is. Lovas Vanessza 8. b és Kovács Olívia 8.a osztályos tanulók nagyon elkötelezett diákok, akik óvodás kora óta kitartóan tanulják az angol nyelvet. A sok éven át tartó kemény munkának köszönhetően most sikeresen teljesítették az Origó típusú angol középfokú szóbeli nyelvvizsgát.

Vanessza a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kada Elek Technikumába nyert felvételt, ahol magas óraszámban fogja az idegen nyelvet tanulni. A felvételi során a megszerzett nyelvvizsgával előnyre tett szert. És a későbbiekben a jó munkalehetőség érdekében fejleszteni szeretné nyelvtudását. Amit az iskola cserediák programja is támogathat a jövőben.

Olívia a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikumban fejlesztheti tovább angol tudását a turizmus szakon. Nyelvvizsgának köszönhetően az előkészítő évet kihagyhatja. Munkájában majd a folyamatos utazások során nagy szüksége lesz a különböző idegen nyelvek anyanyelvi szintű használatára.

Felkészítő tanár: Novák Éva. Gratulálok nekik a kitartásukhoz és kemény munkájukhoz!  


Mentálhigiénés segítő beszélgetés Tiszaalpáron
2023. május 02.


XXVI. Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny eredményei
2023. április 26.

A XXVI. Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny iskolai fordulója 2023. március 22-én és 23-án zajlott, melyen a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskolából 36 tanuló indult. A felkészítők Bondár Enikő, Dömötörné Tar Margit, Suba Jánosné magyartanárok voltak. Helyesírási tesztet kellett digitálisan kitölteniük a gyereknek, majd ezután a megmérettetés után jutottak be a megyei fordulóba: Novák Ákos 7. b és Csókás József 6. a osztályos tanulók.

2023. április 26-án zajlott a helyesírási verseny megyei fordulója, és megszülettek az eredmények. Iskolánk tanulói szépen teljesítettek:

Novák Ákos 8. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Suba Jánosné

Csókás József 17. helyezett lett. Felkészítő tanára: Bondár Enikő

A versenyszabályzat értelmében Magyarországon az 5–8. évfolyamról minden megyéből évfolyamonként az I. helyezett tanulók jutnak tovább az országos döntőbe.

A tanulóink által nyújtott teljesítmény most sajnos nem jelentett továbbjutást az országos döntőbe, de mégis örömteli eredmények születtek, hiszen a Kárpát-medence legjobb 4600 helyesírója versenyzett az 5–8. évfolyamokon ebben a fordulóban. A szép teljesítményhez szívből gra tulálunk, és eredményes felkészülést kívánunk a következő versenyekre!  


Kistérségi Természetismereti Verseny a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskolában
2023. április 25.

2023. április 25-én izgalommal telve indítottuk el a napot, hiszen ismét megrendezésre került iskolánkban a Kistérségi Természetismereti Verseny döntőjét. 3-4. évfolyamon hét csapat, 5-6. évfolyamon szintén hét csapat és 7-8. évfolyamon hat csapat mérte össze tudását. A döntőbe jutás feltétele volt, hogy egy márciusban kiküldött levelezős feladatsor feladatait megoldják a csapatok. 12 iskolából 41 csapat fogadta el a kihívást, és közülük kerültek a legjobbak behívásra a jelenléti döntőbe.  

Képek >>>>>

tovább >>>>> 


”Láttad-e már a zenét?” Szentpéteri Csilla zongoraművész, zeneszerző szerzeményeire
2023. április 24.

A művészet a legőszintébb kifejezési forma, a muzsikus eljátssza az érzéseit, gondolatait, a festő ecsetet, a költő tollat ragad. De vajon milyen az, amikor a zenei élmény életre kel egy festővásznon, színekben, formákban, hallgatója fantáziavilágának, érzelmeinek tükröt tartva? Szentpéteri Csilla, Csongrád megyei Príma díjas, makói születésű zongoraművész, zeneszerző kreativitásával, egyéni látásmódjával, kitartó szorgalommal felépítette egyedi hangzásvilágú Zongorabolygóját. A diákok rendkívül fogékonyak erre a zenei világra, művei hallgatása közben fantáziájuk szabadon szárnyal, egy helyben utaznak Földön-Vízen-Levegőben. Hihetetlen módon fejleszti alkotókészségüket, képzelőerejüket, kifejezőképességüket és a közösségi alkotómunkához való hozzáállásukat.

Az elmúlt négy év nagy sikere után idén is meghirdették a címben szereplő rajzversenyt, immár öt megyére kibővítve: Csongrád-Csanád, Békés, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém vármegyei általános iskolák alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás tanulók részére.

A szakmai zsűri 1481 alkotást nézett végig, ízlelgetve, részletekbe merülve, többlépcsős pontozással osztályozva, mire nagy nehezen sikerült döntenie. 39 helység jutott tovább, közöttük Tiszaalpár is. Iskolánk két rajzszakkörösét is díjazták:

Hucz Panna 5.b Különdíj

Csenki Henrietta 3. díj

A díjátadó Makón, 2023. 04. 29.-én szombaton került megrendezésre. Az eredményhirdetés előtt rövid sétát tettünk Makó belvárosában, ahol megtekintettük a híres Makovecz Imre által tervezett Hagymatikum épületegyüttesét is. A díjátadót a Grad Hotel Glorius Vigadó impozáns épületében rendezték, ahol Szentpétri Csilla zenekarával egy hangulatos koncerttel kedveskedett a résztvevő tanulóknak és kísérőinek.

A legszebb alkotásokból készült bemutatófilm a következő linken érhető el:

https://www.facebook.com/lattademarazenet/videos/968163637831639?locale=hu_HU

Gratulálunk és további jó munkát kívánunk a díjazott tanulóknak!

Szőke Éva


Év élőlényei 2023
2023. április 24.

 

Magyarországon évről évre nemes versengések során választják meg az év élőlényeit és természeti képződményeit, melyek arra hivatottak, hogy minél inkább felhívják a figyelmet a természet szépségeire, a biológiai sokféleségre, ezek megőrzésére és folyamatos védelmére.

Az 2023-as év élőlényi a következők: a barkós cinege, a lápi póc, a közönséges temetőbogár, a borzas len, a disznófülgomba, az alpesi gőte, a közönséges vakond és a fecskefarkú pillangó. Iskolánkban már hagyománnyá vált, hogy évente kiállítást rendezünk tanulóink és a Kistérségi Természetismereti Versenyre benevezett iskolák tanulóinak alkotásaiból, melynem témája természetesen az év élőlényei.

A téma megjelenítése egyben némi kutatómunkát is igényelt az érdeklődő gyermekek számára, az egyes fajok külső megjelenését, főbb jellemzőit is meg kell ismerniük az alkotások elkészítéséhez.

A több, mint 300 rajz közül az idei év díjazottjai a következők:

I. kategória: 1-2. évfolyam

Tógyer Barna 2.b 1.díj

Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola

Fekete Emma 2.b 2. díj

Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola

Mizere Krisztián 2.b 3.hely

Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola

Juhász-Deák Jázmin 2.b Különdíj

Kiskunfélegyházi József Attila Sportiskolai Általános Iskola

Barta Jázmin 2.a Különdíj

Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola

II. kategória: 3-4. évfolyam

Sipos Amanda 4.a 1.hely

Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola

Barna Melinda 3.b 2.hely

Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola

Szőke Nóra 3.b 3.hely

Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola

Merha Nadin 3.c Különdíj

Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola

Ficsór Csenge 4.o. Különdíj

Kiskunfélegyházi József Attila Sportiskolai Általános Iskola

III. kategória: 5-6. évfolyam

Horváth Enikő 5.b 1.hely

Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola

Fiedler Zsóka 5.b 2.hely

Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola        

Czimer Diána 5.a 3. hely

Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola

Novák Levente 6.a Különdíj

Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola

Csenki Noémi 6.b Különdíj

Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola

IV. kategória: 7-8. évfolyam

Győri Petra 8.a 1. hely

Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola

Horváth Alexa 8.b 2.hely

Tiszakécskei Móricz Zsigmond Általános Iskola

Somodi Adrienn 8.b 3.hely

Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola

Besszer Levente Péter 7.a Különdíj

Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola

Barta Gréta 7.a Különdíj

Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola

A legszebb alkotásokból kiállítást rendeztünk iskolánkban.

Mindenkinek gratulálunk a színvonalas munkákhoz!

Szőke Éva

 

TeSzedd! 2023 - A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola beszámolója
2023. április 24.

Iskolánk tanulói idén – a COVID – időszakot követően – ismételten részt vettek a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció mozgalmában, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója, és az idei évben 11. alkalommal került megrendezésre az Energiaügyi Minisztérium támogatásával.

Az alsó és felső tagozatos tanulók az általános iskola környékén, illetve az udvaron szedték össze a szemetet. Voltak tanulók, akik a vasútállomás környékét tisztították meg, illetve a Dobó István utcán takarítottak.

A zsákokat és a kesztyűket a szervezők biztosították.

A résztvevő osztályok száma: 17 osztály, ebből alsó tagozatos: 9 osztály, felső tagozatos: 8 osztály

Résztvevők létszáma:

1. évfolyam: 42 fő

2. évfolyam: 25 fő

3. évfolyam: 24 fő

4. évfolyam: 20 fő

5. évfolyam: 10 fő

6. évfolyam: 10 fő

7. évfolyam: 8 fő

8. évfolyam: 4 fő

Pedagógusok: 10 fő

Összesen: 143 fő diák és 10 pedagógus

Az összegyűjtött hulladékkal teli, lezárt zsákokat elhelyeztük a kijelölt helyeken. Az összegyűjtött hulladék elszállításáról és ártalmatlanításáról az Energiaügyi Minisztérium támogatásával az ÉMI gondoskodott. A gyerekek nagyon élvezték azt, hogy a földünket a sok ártalmas szeméttől megszabadíthatták. A munkafolyamatban az öko-csoportok tagjai jártak élen. Tanulóink is rácsodálkoztak arra, hogy mennyi szemét halmozódott fel az iskola környékén, és az utcákon, annak ellenére, hogy az iskola járdáit, utcáit folyamatosan tisztítjuk. Bízunk benne, hogy a programot követően sokkal jobban fognak vigyázni környezetükre a fiatalok és idősebbek egyaránt!

Besszerné Almási – Szabó Zsuzsanna

   ökoiskolai koordinátor


Eredményes környezetvédelmi rajzpályázat
2023. április 24.

BorsodChem Zrt. EBK Főosztálya rajzpályázatot hirdetett egészségvédelem, biztonságtechnika és környezetvédelem témakörökben, óvodás és 1-8. osztályos iskolás gyermekek körében.

A pályázat célja az volt, hogy az egészségvédelem, a biztonságtechnika és a környezetvédelem - továbbiakban EBK - témakörökben olyan alkotások jöjjenek létre, amelyek kifejezik a kiíró vállalat értékrendjét és hozzájáruljanak ahhoz, hogy az EBK ismeretek bővítése mellett a helyes gondolkodásmódot, viselkedést vizuálisan fejlesszék.

Az EBK rajzok témájának megkötése az volt, hogy az EBK témához kapcsolódó jelenetet ábrázoljanak, például környezetvédelem, szelektív hulladékgyűjtés, fenntartható fejlődés, egészséges életmód, sportolás, otthonunk biztonsága, tűzvédelem és munkavédelem témákban. Az EBK kabalafigura esetén elvárás volt, hogy a mellékelt EBK logó színei és formája megjelenjenek az alkotáson.

2023. április 24.-én a Miskolcon kiírt országos rajzversenyen kabalafigura tervezés kategóriában Krisztián Levente 7.b osztályos tanuló elnyerte az előkelő 3. helyezést.

Gratulálunk és további sikeres munkát kívánunk neki!

Szőke Éva  


Kárpát-medencei Mindszenty verseny
2023. április 24.

2023 tavaszán a Keresztény Élet Szerkesztősége, a Lakiteleki Népfőiskola (Hungarikum Liget), a Mindszenty Társaság és a Lakiteleki Eötvös Iskola „Pannonia Sacra – Mindszenty József élete és kora” címmel csapatversenyt hirdetett anyaországi és határainkon túl élő általános iskoláskorú (10-15 éves) és középiskolás korú (15-19 éves) fiatalok részére.

A három írásbeli forduló alapján korcsoportonként a legjobb eredményt elérő 20-20 csapatot hívták meg a 2023. április 20-22-én megrendezésre kerülő elődöntőre és döntőre a Lakiteleki Népfőiskolára, a Hungarikum Ligetbe, ahová iskolánk 6.a osztályos tanulói is bekerültek az írásbeli fordulók után. Csókás József Csongor, Jámbor Levente és Török Zorán alkották az írásbelin a csapatot. A döntőre Török Zorán visszalépése után Kézsmárki Lívia készült fel. Felkészítőjük Mayer Tamásné történelemtanár volt.

A lakitelei elődöntőbe végül 19 csapat érkezett meg, akik közül az első 12 csapat juthatott be a másnapi döntőbe, amelyet egy írásbeli teszt eredménye alapján rangsoroltak. Már arra is nagyon büszkék voltunk, hogy bejutottunk a 12-es döntőbe, ahol holtverseny miatt végül 13 csapat mérhette össze tudását. A 3,5 órás verseny során sok érdekes és nehéz feladat várt a tanulókra. Nemcsak Mindszenty József hercegprímás életútját és tevékenységét kellett alaposan ismerni, hanem a 20. század művészettörténetét, tudománytörténetét, esemény- és politikatörténetét is.

A vetélkedő védnökei voltak: Czoborczy Bence, a Keresztény Élet főszerkesztője, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke. A zsűri elnöke: Dr. Marjanucz László professzor úr, a Szegedi Tudományegyetem tanára volt.

A nagy küzdelem után iskolánk tanulói az előkelő 4. helyett szerezték meg a 19 csapat közül. Érdemeiket növeli, hogy 6. évfolyamosként versenyeztek a 7-8. évfolyamosokkal egy országos mezőnyben, olyan anyagból, amelyet ők még tananyagként nem tanultak, csak önszorgalomból készültek fel a versenyre. Gratulálunk a szép eredményhez!  

Képek >>>>>


Népdaléneklő verseny
2023. április 24.


Újabb sikerek szavalóversenyen
2023. április 24.

A kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium költészet napi szavalóversenyt hirdetett a kistérségi általános iskolák felső tagozatos diákjai számára.

Nevezni lehetett bármely magyar költő versével. Iskolánkból három tanuló vett részt. Az 5-6. osztályos kategóriában indult Tóth Márk 6. a osztályos tanuló, ő nem ért el helyezést. Felkészítő tanára: Bondár Enikő.

Az 5-6. osztályos kategóriában indult Vései Vanessza 5. b osztályos tanuló is, aki 1. helyezést ért el. A 7-8. osztályos kategóriában Krisztián Levente 7. b osztályos tanuló szintén 1. helyezést ért el. A nyertesek oklevelet kaptak, és könyvjutalomban részesültek.

Mind a két tanuló felkészítő tanára: Suba Jánosné.

Gratulálunk a szép teljesítményhez, további sok sikert!  


Újabb siker anyanyelvi és helyesírási versenyen
2023. április 20.

A kecskeméti Magyar Ilona Általános Iskola anyanyelvi és helyesírási versenyt rendezett 2023. április 20-án Kecskemét város és a térségi iskolák 5-8. osztályos tanulói számára. Ebben a tanévben 17 iskola 137 tanulója nevezett a színvonalas versenyre. Az eredményhirdetésre 2023. május 18-án került sor.

Iskolánkból két tanuló vett részt ezen a megmérettetésen: Csókás József 6. a és Novák Ákos 7. b osztályos tanulók. Csókás József nem ért el helyezést, felkészítő tanára: Bondár Enikő.

Kiváló teljesítményével Novák Ákos 1. helyezést ért el, maga mögött hagyva a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokba járó tanulókat is. Felkészítő tanára: Suba Jánosné.

Ákos teljesítményét oklevéllel és könyvutalvánnyal, a felkészítő munkáját kis ajándékkal ismerték el.

Gratulálunk Ákosnak a nagyszerű teljesítményhez!  


Beiratkozás a 2023-2024-es tanévre
2023. április 05.
 

Tisztelt Szülők!

Tisztelettel köszöntjük Önöket abból az alkalomból, hogy gyermeküket iskolánkba, a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskolába íratják be első osztályba!
Tisztelettel tájékoztatjuk Önöket, hogy 2023-2024. tanévben első osztályt kezdő tanulók beiratkozása 2023. április 20-án, csütörtökön, illetve ápr. 21-én, pénteken lesz reggel 8 órától délután 19 óráig.
A 2023/2024. tanítási évre történő általános iskolai beiratkozások során a személyes megjelenéssel kell beiratkozni a tankerületi központok által fenntartott köznevelési intézményekben. A tanköteles korba lépő gyermek általános iskola első évfolyamára történő jelentkezésének elektronikus formájára 2023. április 5-től nyílik meg az informatikai lehetőség a szülő részére a KRÉTA felületén keresztül, és 21-én 12.00-ig van lehetőség a rögzítésre.
A beiratkozásra a csatolmányban található dokumentumokat kérjük hozzák magukkal. Ahol a 2 szülő együtt neveli a gyermeket, ott a szülő aláírása résznél mindkét szülőnek alá kell írni minden dokumentumot. Ha a szülő egyedül neveli a gyermekét, akkor az erről szóló hivatalos dokumentumot – pl. bírósági végzést, anyakönyvi kivonat stb.) – szíveskedjen hozni a beiratkozásra.
A beiratkozásra a bejárás a Szent Imre utcai nagykapun keresztül történik. (A könyvtárnál lévő kapu.)
Beiratkozás helyszíne: földszint, bejárattól balra az orvosi szobában.
Telefonos tájékoztatás, érdeklődés: Józsa Balázsné 06-30-328-7546-os telefonszámon.

 

Felhívás!
letöltés >>>>>

 

További letölthető dokumentumok:

1. számú melléklet - Általános iskolai felvételi - szakmai tájékoztató 2023  

2. számú melléklet - Form_Életv.lakcím nyilatkozat 

3. számú melléklet - Form_Tv.képviselő nyilatkozat 

4. számú melléklet - hittan_erkölcstan - szülői nyilatkozat 2023 

5. számú melléklet - szándéknyilatkozat 

7. számú melléklet - KRÉTA e-ügyintézés - Adatlap 

 

Beiratkozás az általános iskolába - Szülői tájékoztató

Mayer Tamásné

intézményvezető


Intézményvezetői pályázat közzététele
2023. március 28.

A Kecskeméti Tankerületi Központ 2023. február 20-án meghirdette a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola intézményvezetői megbízására szóló pályázatot.

A pályázati felhívásra 1 jelölt adta be pályázatát: Mayer Tamásné személyében.

A pályázat nyomtatott példánya, valamint a pályázó iskolai végzettségeit tartalmazó dokumentumok megtekinthetőek munkanapokon 10-16 óra között a tanári szobában.

A pályázat az alábbi linken is megtekinthető: Mayer Tamásné pályázata 


Petőfi 200 illusztrátori pályázat
2023. március 28.

A Neumann János Egyetem által meghirdetett illusztrátori pályázatán indultak tehetséges diákjaink, amelyet a Petőfi 200 emlékév alkalmából rendeztek meg.  Petőfi Sándor leghíresebb költeményeiből gyönyörű alkotásokat nyújtottunk be, amelyeket szakmai zsűri értékelt. A legjobb pályamunkákat, köztük tanulóink rajzait is, kiállították az egyetem könyvtárában. Ünnepélyes díjátadó és kiállításmegnyitó keretein belül lehetett megtekinteni a szebbnél szebb műveket, ahol könyvjutalmakkal és emléklapokkal jutalmazták diákjainkat, illetve iskolánk külön elismerésben is részesült.

Díjazott tanulóinknak gratulálunk az eredményes részvételért.

2. osztály: Barta Jázmin, Hevesi Hanna, Magyar Anna Júlia, Virágh Vivien Márta

4. osztály: Bartók Léna, Csenki Nóra, Fricska Lili

6. osztály: Csenki Noémi, Demeter Anita 

8. osztály: Csenki Henrietta

Felkészítő tanárok: Szőke Éva, Bodor Melinda, Bartáné Füle Bianka


„Petőfi emlékezete” iskolai vetélkedő
2023. március 24.

„Petőfi emlékezete” címmel indítottunk vetélkedőt a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. A csapatok egy írásbeli feladatsort oldottak meg, versillusztrációt készítettek egy tetszőleges Petőfi-vershez, és egy versvideót is összeállítottak. Az elődöntő eredményei alapján 5-6. osztályos kategóriából is, és 7-8. osztályos kategóriából is a 4-4 legtöbb pontot szerzett csapat mérhette össze tudását az iskolai döntőben, amelyre március 16-án délután került sor.

A vetélkedő megnyitásaként Török Zorán énekelt, és Krisztián Levente a Petőfiszálláson rendezett szavalóverseny győztese szavalta el Petőfi Sándor: Dicsőséges nagyurak … című versét. Suba Jánosné igazgatóhelyettes köszöntötte a zsűrit. A zsűri elnöke Pálfi Tamás, a Kecskeméti Tankerületi Központ vezetője volt, tagjai Mayer Tamásné igazgatónő és Tóthné Mátyus Monika tanító voltak.

Változatos feladatokkal megbirkóztak meg a tanulók; Petőfi életének eseményeit kellett sorba rendezniük, szófelhőből válogattak ki ismert verscímeket, szabadulószobából kellett kijutniuk, helyesen válaszolva a költőhöz kapcsolódó kérdésekre. Szarka Gyula Petőfi dicsérete című dalából Petőfi verseket ismerhettek fel. Számítógépes jártasságukat is bizonyíthatták a tanulók a Web-küldetés teljesítése során. A puzzle képek kirakása után Petőfi családjáról, a kiskunfélegyházi emlékhelyekről kaptak kérdéseket.

Vajon milyen állást töltene be Petőfi napjainkban? A tulajdonságait ismerve állásajánlatra jelentkeztek a költő nevében. A legváltozatosabb ötletek születtek. Tanulóink úgy gondolták, a költő hírlapszerkesztőként, színészként, kertészként, modellként, sőt bajuszmodellként is megállná a helyét.

Amíg a zsűri tanácskozott, addig a gyerekek villámkérdéseket, és értük apró meglepetéseket kaptak. A verseny végén az ebédlőben vendégül láttuk a tanulókat, majd utána következett az eredményhirdetés.

Az 5-6. évfolyam eredményei:

I. Petőfi Kutatók /Csókás József Csongor, Jámbor Levente, Török Zorán, Magyar Andor /

II. Későn Kezdett Szentek / Bartók Hanna, Mizere Izabella, Pintér Liza Sára, Eszes Petronella Krisztina/

III. Időutazók /Földvári Nóra, Czímer Diána, Kovács Viktória, Karazsia Viola Hanna/

IV. Alföldi lányok / Kardos Leila, Torbán Lívia, Csernák Emese, Popper Jázmin

A 7-8. évfolyam eredményei:

I. Petőfi utódai / Gavallér Petra, Krisztián Levente, Farkas Tímea, Besszer Levente Péter

II. Szabadságharcosok / Kovács Blanka, Fricska Attila, Novák Ákos, Novák Emma/

III. Petőfi gyöngyszemei / Győri Réka, Győri Petra, Kapás Noémi, Konfár Panna

IV. Petőfi Népe / Balog Eszter, Kutasi Marcell, Novák Anikó, Barta Gréta/

Az I. helyezett csapatok tanulói színházlátogatást nyertek a Szentesi Tóth József Színházba, a II. helyezettek mozijegyet kaptak a kecskeméti Malom Moziba, a III. helyezettek pedig pizzajegyet válthatnak be a Tiszatáj vendéglőben. A IV. helyezettek jutalma csokoládé volt az oklevél mellé.

Gratulálunk a csapatoknak!

Köszönjük Pálfi Tamás igazgató úrnak a zsűriben való közreműködést, a Szülői Közösségnek a tanulók megvendégeléséhez nyújtott segítséget, a Bartók családnak a fényképek és videó készítését, valamint a kecskeméti Malom Mozi és a Szentesi Tóth József Színház támogatását!  

Képek >>>>>


Iskolába hívogató
2023. március 27.

2023. márc. 22-én a negyedik évfolyamos tanulókból verbuválódott kis csapat indult útnak a Tündérrózsa Óvodába. Kis műsorral kedveskedtek a nagycsoportos óvodásoknak. A püspök és „Szent Gergely vitézei” népi rigmusokkal, versekkel és énekkel hívták az iskolába készülő gyerekeket. Színesítette a műsort három pár néptáncos, akik elkápráztatták táncukkal a közönséget. Az ovisok is versekkel, énekkel készültek. Közös tánc után a tanulók egy ceruzát adtak át kis ajándékkal a leendő elsősöknek. A kicsik ceruzatartóval köszönték meg a műsort a nagyoknak.

Felkészítő tanárok voltak: Bartáné Füle Bianka és Kis-Szeniczeyné Kócsó Andrea tanító nénik  

Képek >>>


Petőfi 200 projekt - eredmények
2023. március 23.
 

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola humán munkaközössége Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából Petőfi – projektet valósított meg. A projekt egyik rendezvénye volt, hogy a kistérség általános iskolái számára egyfordulós levelezős versenyt hirdetett., melyben a költő életének legfontosabb eseményeihez, helyszíneihez kapcsolódó feladatokat kellett megoldaniuk. Kreatív feladatként illusztrációt kellett készíteni a költő egyik- verséhez, írni kellett egy verset az „Én Petőfim” címmel, valamint versklipet kellett forgatniuk a három fős csapatoknak.

A versenyen 12 iskola 30 csapata mérte össze erejét 5-6. évfolyamos és 7-8. évfolyamos kategóriában. Mindkét kategóriában az első hat helyezett csapatot tárgyjutalomban részesítettük és oklevéllel is jutalmaztuk. Minden résztvevő kapott egy kis apró ajándékot és emléklapot. A felkészítő nevelőknek is emléklappal köszöntünk meg a munkájukat.

Gratulálunk minden résztvevőnek és a felkészítő pedagógusoknak is!  

Eredmények letöltése >>>>>


Petőfi projekt versenyei
2023. március 23.
 

A projekt keretén belül került megrendezésre a Petőfi – hasonmás verseny, melyen alsó és felső tagozatos tanulók is részt vehettek. Kategóriánként az első három helyezett versenyző jutalomban részesült.

A verseny eredménye a következő lett:

1. Balázsi Géza – 4.b

2. Magyar Márta – 2.a

3. Besszer Botond Csongor – 4.b és Besszer Levente Péter 7.a

 

 

A Petőfi - szelfikészítő versenyen is sok érdeklődő tanuló és osztály vett részt. A feladat az volt, hogy ha a lakóhelyen sétálva, vagy kirándulás, utazás alkalmával, olyan helyen jár valaki vagy talál olyan dolgot, tárgyat, személyt stb., ami köthető Petőfi Sándorhoz, készíteni kellett egy szelfit. Minden elkészült és beküldött szelfi pontot jelentett az osztályod számára.

 A verseny végeredménye a következő lett:

1. 4.b osztály

2. 5.a osztály

3. 4.a osztály

Emléklapot kapott a 6.a, a 8.a, és a 2.a osztály

Kiemelkedő számú szelfi készítéséért Magyar Márta és Virágh Vivien 2.a , Nagy Ágnes, Benkő Eszter, Kecső Péter, Balázsi Géza 4.b osztályos tanuló, valamint Bartók Léna 4.a, Földvári Nóra és Fekete Máté 5.a osztályos és Bartók Hanna 6.a osztályos tanuló kapott emléklapot.  

Gratulálunk!

Képek >>>


Nyílt napok az iskolában
2023. március 23.

2023. március 28 - 30 között nyílt napokat tartunk az Iskolában.
Órarend megtekintése >>>
Minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

Mayer Tamásné
Intézményvezető


Iskolai fogadóest
2023. március 23.

Tisztelt Szülők!


Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2022/2023-as tanév második fogadóestjét
2023. március 30-án 15.45 órától 17.45 óráig tartjuk iskolánkban!

Terembeosztás megtekintése >>>>>


Mayer Tamásné
Intézményvezető


Községi megemlékezés az 1848/49. március 15-i forradalom és szabadságharc alkalmából
2023. március 15.

„Künt harangoztak, megkezdődött az új év, az 1823-as. Egy kis alföldi faluban, Kiskőrösön egy parasztházban, amely semmiben sem különbözött az ország ezer meg ezer parasztházától, egy kicsi, feketehajú asszony fölkiált, vajúdik…Végre bentről gyermeksírás hangzott, a csecsemők nemzetközi panasza az éles levegő, a hideg, az élet miatt, amiatt, hogy világra születtek. Fiú született. Anyja későbbi szavai szerint ökölnyi csöppség volt. Szalvétába kötötték; megmérték egy piaci fölakasztható mérlegen; igen könnyűnek találták. Aztán gyorsan megfürösztötték, mégpedig úgy, hogy a langyos vízbe némi spirituszt öntöttek, az egyik komaasszony szerint ez megerősíti a gyönge csecsemőt abban, hogy megmaradjon. Piros, ráncos arcú kis emberke volt, semmivel sem különb, mint ilyenkor akármilyen más csecsemő. Ő volt, akire vártak, akit a történelem kiszemelt. Mi lesz belőle?” (Illyés Gyula)
A fenti idézettel nyitották meg a március 15-i ünnepi községi megemlékezését a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola 6. évfolyamának tanulói. Műsoruk címe volt: Mozaikok Petőfi életéből. Az idén is szerették volna a szereplők és a felkészítők valami új nézőpontból megközelíteni ennek az ünnepnek a mondanivalóját. Épp ezért Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából a költő életének legfontosabb momentumait idézték fel ismerős és kevésbé ismerős versrészletekkel, Jókai Mór és Szendrey Júlia műveiből vett részletekkel, dalokkal. Látványos koreográfiákkal jelenítették meg a Szabadság, szerelem és a Föltámadott a tenger című megzenésített verseknek a hangulatát. A megemlékezésen a 6.a és a 6. b osztály valamennyi tanulója részt vett, felkészítők: Bondár Enikő, Fehér Emil és Szőke Éva. A hangosítást és a fénytechnika működtetését Keres András végezte. A Nemzeti dalt gitáron kísérte Török Roland, szólót énekelt Török Zorán 6. a osztályos tanuló.

A megemlékező műsort Szarka Gyula Petőfi dicsérete című dalával zártuk, melynek refrénje a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakjának jelentőségét fogalmazza meg:

„Csillagod fénylik az ég tetején,

Az idő nem számít rég!

Utat mutat!

A bátorságod a fényt, itt Európa közepén.”

 A műsor a következő linken tekinthető meg: https://youtu.be/jwp0OmncJYo  


Kis fejszámolóink
2023. március 13.
 

Az idei tanévben február második felében rendeztük meg a fejszámoló versenyt az alsó tagozaton. A gyerekek nagyon lelkesek voltak, örömmel vettek részt a megmérettetésen. 20 matematikai feladatot teljesítettek. A cél minél rövidebb idő alatt hibátlanul kiszámolni az összeadási, kivonási szorzási és osztási műveleteket.

Oklevélben és jutalomban részesült:

 2. évfolyam:

1. Mizere Krisztián 2.b

2. Kerekes Eszter 2.b

3. Hegedűs Noémi 2.b

3. évfolyam:

1. Dobos Hanna 3. a

2. Gyuris Péter 3. a

3. Nagy Tibor 3. a

4. évfolyam:

1. Kókai Nikolett 4.b

2. Gábor Tamás 4.b

3. Szabó József 4.a

Gratulálunk nyerteseinknek!

A verseny szervezője, lebonyolítója Kis-Szeniczeyné Kócsó Andrea tanító néni  


Szép sikert értek el tanulóink a Petőfi szavalóversenyen
2023. március 10.
 

A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat segítségével Petőfi szavalóversenyt rendeztek Petőfiszálláson 2023. március 10-én. A környező települések 5-6. osztályos, valamint a 7-8. osztályos tanulói vettek részt a versenyen. Minden iskola egy-egy versenyzőt nevezhetett kategóriánként, összesen 8 iskola 15 diákja versengett a szakavatott zsűri előtt.

A zsűri tagjai: Pálfi Tamás, a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója, Kállainé Vereb Mária, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület vezetője, valamint maga Bács-Kiskun Vármegye Petőfije volt.

A helyezettek színházjegyeket, oklevelet kaptak, de minden részvevő emléklappal és kis ajándékcsomaggal távozhatott. A szavalóverseny után a Faluház előtti parkban koszorút és virágokat helyeztek el az ünnepség résztvevői és a versenyzők Petőfi szobornál a költő születésének 200. évfordulójára emlékezve. A díjátadó ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Mák Kornél a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke, valamint Szász János, Petőfiszállás polgármestere. A házigazdák megyei pályázati keretből a nap folyamán vendéglátással is kedveskedtek a jelenlévőknek.

Iskolánkat az 5-6. évfolyamosok versenyén Fiedler Zsóka 5.b osztályos tanuló képviselte, a 7-8. évfolyamot pedig Krisztián Levente 7.b osztályos tanuló. Levente kiemelkedő szavalatával megnyerte a szavalóversenyt, amelyhez szívből gratulálunk!

A tanulók felkészítő tanára: Suba Jánosné intézményvezető-helyettes volt.  

Képek >>>>>


GYJSZ Tanácsadás
2023. március 07.
 

Kedves Szülők!

Lehetőség nyílik, hogy segítséget kérjenek szakembertől, ha konfliktuskezelésre, mediációs ellátásra van szükségük. Ennek lényege:

A családokban előforduló szülő-szülő, szülő-gyermek, valamint az oktatási intézményekben a gyermek-gyermek, pedagógus-gyermek és a szülő- pedagógus között lévő konfliktusok kezelését, megoldását, az érintettek pszichés támogatását megfelelő módszertani ismeretek alkalmazásával segíteni tudja.

 · Családon belüli problémák feltérképezése, konfliktusok rendezése pl: szülők közötti veszekedés, bántalmazás, válás, veszteség, anyagi nehézségek, túlzott alkoholfogyasztás, szerhasználat.

 · Egyéni tanácsadás, segítő beszélgetés, segítségnyújtás a problémák kezelésében. · Tanácsadás szülőknek a gyermeknevelés és a családi élet problémát okozó területein, iskolai problémák kapcsán, segíteni a szülőket a családi nehézségek kezelésében.

 · Közvetítés szolgáltatásokhoz a probléma jellegétől függően, pl: pszichológushoz, nevelési tanácsadóba.

 · Súlyos veszélyeztető helyzetben, elhúzódó családi konfliktusok esetén családi mediáció.

 A családsegítő munkatársak delegálása révén, valamint önként, magánszemélyként is, kereshet, ha úgy érzi, hogy a családi életében vagy párkapcsolatában problémák merültek fel és a felmerülő problémájának megoldásában segítséget szeretne igénybe venni.

A nem delegált, önkéntes ügyfelek pénteki napon ügyfélfogadási időben tudnak időpontot egyeztetni telefonon keresztül, vagy személyesen Tiszaalpáron, az Árpád Fejedelem Művelődési Ház 1. emeleten. 

Ügyfélfogadás

Tiszaalpár:  Hétfő 8.00-16.00 és Péntek 8.00-12.00

Elérhetőségek:

Telefon: +36-30/442-31-51

E-mail: tanacsadas@tiszaalpar.hu

Messenger: Gyjsz Tanácsadás 

Kása Mária bemutatkozása >>>>>

Bagó Balla Izabell bemutatkozása >>>>>


Silló-Bors Edina óvodai és iskolai szociális segítő
2023. március 07.
 

2023. március 16-tól keddi és csütörtöki napokon ismét lehet kérni tanulóknak és szülőknek egyaránt szociális segítő munkatárstól tanácsot, segítséget. Arra kérjük az érdeklődőket, hogy szíveskedjenek előre bejelentkezni a megadott mobilszámon, vagy írásban az iskola email címén, a tárgyhoz beírva, "szociális segítőnek".  

Plakát megtekintése >>>

Előzetes programterv


Tordai látogatás
2023. február 25.
 

2022. február 25-én Tiszaalpár nagyközség delegációja baráti látgatáson vett részt a Torontál Vármegyei Torda testvértelepülésen. A Petőfi 200 rendezvény sorozat szellemében zajló találkozón iskolánkat Vései Vanessza 5.b osztályos tanuló, Suba Jánosné és Mayer Tamásné képviselte az intézményvezetés részéről. Iskolánk polgárai aktív részesei voltak a tordai esti kulturális programnak.

A szívélyes vendéglátás mellett megtekintettük a tordai Ady Endre Általános Iskolát is, ahol jelenleg 62 kisgyermek magyar anyanyelvű oktatása folyik Szerbiában. A tanulók a magyar nyelv mellett még szerbül és angolul is tanulmányokat folytatnak, így első osztálytól kezdev 3 nyelven gyakorolják a szóbeli és írásbeli kommunikációt.  

A látogatásról részletes írás és fotók a <<< következő >>> oldalon találhatók.


Pályázati kiírás intézményvezető (magasabb vezető) beosztás ellátására
2023. február 20.
 

ÁLLÁSPÁLYÁZAT

KECSKEMÉTI TANKERÜLETI KÖZPONT

Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola

pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében

intézményvezető (magasabb vezető)

Munkakör/feladatkör betöltésére.

 

A pályázat anyaga megtekinthető itt >>>


Képregény pályázat: JÁTÉK 2023
2023. február 17.
 

A Kecskeméti Katedra Általános Iskola és Középiskola évtizedek óta meghirdeti Képregény pályázatát. Minden évben más-más témában várják az alkotásokat. Idén a JÁTÉK témakörben készíthettek a gyerekek képregényeket.

Technikai megkötés nem volt, bármilyen kézi- és gépi technikában lehetett alkotni.

A Katedra Általános Iskola és Középiskola művésztanárai zsűrizték az alkotásokat.

95 pályamunkából választották ki a helyezetteket.

Iskolánkból több tanuló is benevezett a rajzpályázatra.

A zsűri az előkelő 3. helyezéssel díjazta CSENKI NOÉMI 6.b osztályos tanulót.

A kiállítás megnyitóját 2023. 02. 17.-én 15 órai kezdettel rendezték meg az iskola nagytermében. (6000 Kecskemét Izsáki út 8.) A kiállításon több tanulónk alkotása is megtekinthető.

Gratulálunk és további sikeres alkotómunkát kívánunk!

Szőke Éva rajztanár

Képek >>>  


Farsangoltunk
2023. február 10.
 

A farsangi alakoskodás Magyarországon a 15. század óta ismeretes. Jellemzője, hogy a hétköznapi élettől eltérő dolgok történhetnek, felbomolhat a szokásos rend. Ahogyan ilyenkor mondani szokták: "a feje tetejére áll a világ".2023. február 10-én, pénteken iskolánkban is hasonló dolog történt, hiszen az első három órát követően a farsangot minden osztály osztálykeretben szervezte meg .A farsang alkalmat adott a különféle jelmezek, maszkok felöltésére, s az ezekben való mókázásokra. Nem volt ez másképp nálunk sem, hiszen diákjaink és szüleik már napokkal korábban ötleteltek, hogy milyen maskarát öltsenek magukra, és izgatottan készítették jelmezeiket. Mindenki olyan jelmezt, álarcot ölthetett magára, amilyet megálmodott. Igazán egyéni és kreatív jelmezek készültek, ahogyan azt a fényképek is mutatják. Nemcsak a gyerekek, hanem az iskola dolgozói közül többen is álruhát öltöttek magukra ezen a napon. A Szülői Közösség jóvoltából minden tanuló és pedagógus kapott egy fánkot is, amit jóízűen elfogyasztottunk. Ezt követően minden osztály játékkal, tánccal, tréfás feladatokkal űzte el a telet. Nagyon jól éreztük magunkat!

Hasonló gondolatok jártak a fejünkbe, mint Péter Erika Farsangi örömök című versében:

„Vízkereszttől negyven napig Mulatoznánk pirkadatig!

Farsang faggyal érkezett, Tánccal temettük a telet.

Farsang fánkja illatozik, Orrunk, gyomrunk vágyakozik.

Nagyböjt előtt "farsang farka", Hacacáré három napra!

Kövércsütörtökre már Véget ér a karnevál.

Nagyböjt után fogyókúra, Jövőre meg kezdjük újra!”  

Képek >>>>>


Bugaci Focikupa 2023
2023. február 10.
 

Labdarúgás sportágában január 18-án rendezték meg a Bugaci Általános Iskolában az I.korcsoportos, 2014-2015-ben született tanulók küzdelmeit. Az eseményen 4 iskolai csapata vett részt (Nyárlőrincz, Izsák, Bugac, Tiszaalpár), amelyen két körmeccses párharcokat játszottak egymással. A 6 lejátszott mérkőzést veretlenül zárták a fiatal tehetségeink, 5 mérkőzésen győztesen, míg 1 mérkőzésen döntetlent elérve végeztek. Abszolút megérdemelve, helyenként szép, okos játékot bemutatva múlták felül a többi iskola csapatát. Az aranyérem mellett a legjobb játékos díját is sikerült elhoznunk, melyet Németh Alexander zsebelt be. Játékosaink: Tógyer Barna (2.b), Barta Levente (2.b), Gácsi Márton, Kis-Valente Mateusz, Mizere Krisztián (2.b), Török Dusán (1.a), Németh Alexander (1.c), Pásztor Bálint (1.a), Pásztor Csongor (1.a)

Felkészítő pedagógus: Fehér Emil Felkészítő és kísérő edző: Czimer Krisztián  


Megyei döntőben értek el második helyet tanítványaink
2023.
február 10. 

A Magyar nép zivataros századaiból” címmel hirdetett tehetséggondozó irodalmi-történelmi megyei versenyt a Petőfi 200 program keretén belül az általános iskola felső tagozatosainak számára a Himnusz 200 éves évfordulójára a Bácsbokodi Bácskai Általános Iskola. A versenyen 2 fős csapatok indulhattak.

A versenyen előzetesen egy írásbeli forduló feladatait kellett megoldani a nevező csapatoknak és határidőre postára adniuk. Bács- Kiskun vármegyéből 25 csapat teljesítette az első fordulót. Ezt követően a tíz legjobb csapat vehetett részt a jelenléti döntőben. Több településről - Kecskemét, Kalocsa, Baja, Bácsalmás, Bácsborsód, Borota és Tiszaalpár -érkeztek a csapatok a döntőre, ahol változatos feladatok - villámkérdések, Himnusz- totó, activity, versek képekben - várták a versenyzőket. A megoldásokat szakmai zsűri (Horváthné Tóth Zsuzsanna, Vargáné Selymes Erzsébet és Engi Balázs) értékelte.

Iskolánkat három csapat képviselte. Másodikok lettek a Tiszai hajósok, Török Zorán és Csókás József Csongor. Hetedik helyen végeztek a Tiszaalpári Leventék, Jámbor Levente és Novák Levente. Kilencedik lett a Honleányok csapata: Kézsmárki Lívia és Mizere Izabella. Mindannyian 6. a osztályos tanulók. Felkészítő tanáruk történelemből Mayer Tamásné és magyarból Bondár Enikő volt.

A résztvevő diákok és a felkészítő tanáraik értékes és hasznos jutalomban részesültek. Az első helyezettek Himnusz emlékérmet és a kézirat díszkiadását, a többiek pedig könyvet és utalványt kaptak.

A versenyről szóló tudósítás a következő linken tekinthető meg:

https://www.baon.hu/helyi-kozelet/2023/01/izgalmas-vetelkedon-mertek-ossze-a-tudasukat-a-tanulok-bacsbokodon-galeriaval  

Képek >>>


Etika / Hit-és erkölcstan tantárgyra vonatkozó választás feltételei
2023. február 06.
 

Tisztelt Szülők!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2022/2023-as tanévben iskolánkban katolikus hittant vagy etikát tanulhatnak a gyermekek. A hittan órákat alsóban a Szent Benedek Leányai Szerzetes Rend tagjai látják el, míg felső tagozaton a település plébánosa oktatja a hittant. Az etika tantárgyat pedig minden osztályban iskolánk pedagógusai látják el.

A Szülőknek 2023. május 20-ig lehetőségük van az Etika / Hit- és erkölcstan tantárgyra vonatkozó választás módosítására a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 82/B. § (7) értelmében: Amennyiben a szülő a következő tanévre vonatkozóan az etika vagy a hit- és erkölcstan tantárgyra vonatkozó választását módosítani kívánja, az erre vonatkozó szándékát minden tanév május 20-áig írásban közli az igazgatóval és az érintett egyházi jogi személy képviselőjével.

Nyilatkozat letöltése >>>


Petőfi emlékezete-Versenyfelhívás
2023. január 11.
 

Kedves Diákok, felkészítő Pedagógusok!

 

A Tiszaalpár Árpád Fejedelem Általános Iskola Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából „Petőfi emlékezete” címmel egyfordulós irodalmi levelezős versenyt hirdet. Mellékletként csatoltuk a verseny kiírását a szükséges tudnivalókkal és a feladatlapot.   


Felhívás megtekintése >>>

Feladatlap letöltése >>>

 

Minden érdeklődő csapat jelentkezését szeretettel várjuk!

Szervezők: Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola humán munkaközösségének tagjai


Tájékoztató Petőfi versenyekről
2023. január11
.  

Kedves Gyerekek!

A Petőfi 200 emlékév keretében néhány versennyel szeretnénk emlékezni a nemzet költőjére.
Kérjük nézzétek meg a versenyfelhívásokat, és jelentkezzetek valamelyik egyéni,vagy csoportos versenyre. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

 

 

 

 

Szelfikészítő verseny 

Ki hasonlít jobban Petőfire? 

Petőfi Sándor élete
és költészete 


Karácsonyi ünnepség
2022. december 22.
 

2022. december 21-én iskolánkban megható és szívhez szóló karácsonyi műsort láthatott minden kedves érdeklődő. A műsorban felléptek a 3.a osztály kis hóemberei,a 3.b osztály manócskái, a 8. évfolyamos angyallányok, a Jövőnkért Művészeti Iskola moderntánc csoportja. Zongorán játszott Almási - Szabó Tibor tanár úr és tanítványa, Novák Ákos, szólót énekelt: Lukács Anna 3.b, Török Zorán 6.a és Novák Ákos 7.b osztályos diákunk. Aranyosi Ervin: Karácsonyi tűz körül című versét Krisztián Levente 7.b osztályos tanuló szavalta el nekünk. A karácsony varázsát váró lányt Gavallér Petra 7.a osztályos, míg a karácsonyt ellopni készülő és rosszalkodó grincset Tóth Márk 6. a osztályos , a hóembert pedig Tégla- Kovács Áron 7.b osztályos tanuló alakította. Köszönet a látványos jelmezekért Bársony Brigittának és minden segítő szülőnek. A műsorban szereplők felkészítő pedagógusai voltak: Ivicz Ivett, Somodi Ida, Ivicz Lázár, Suba Jánosné, Keller Nóra és Almási- Szabó Tibor. Aranyosi Ervin soraival kívánunk békés, boldog ünnepet mindenkinek:

 

„Daloljunk együtt szép énekeket,

töltsünk meg széppel más életeket,

a karácsony elkísér majd tovább,

s lelkünkben őrzi a közös csodát.

 

Talán majd jut a hétköznapokra is,

talán egy jobb, vidámabb létbe visz,

hol naponta meggyújtjuk a tüzet,

s érezzük azt, hogy lelkünk mit üzent.”  

 


Advent
2022. december 21.

Az advent valódi jelentése – a nyugalom, az elmélkedés, az adakozás és megnyugvás időszaka. Az advent a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól számított időszak. A legtöbb ember számára ez a rohanás, az ajándékok beszerzésének, a takarítás, a kalácssütés és a készülődés időszaka. Nem szabad megfeledkeznünk azonban az advent valódi, fő küldetéséről. Az advent szó latin eredetű. Az "adventus" jelentése "eljövetel" és a Megváltó eljövetelére utal.

Advent jellegzetes szimbóluma az adventi koszorú, melyen 4 gyertya van. Minden héten egy gyertyával többet gyújtunk meg rajta. Három gyertya kék, vagy lila színű, egy pedig rózsaszínű. A lila szín jelképezi a bűnbánatot és a megtérést, a rózsaszínű gyertya az öröm és a boldogság szimbóluma.

1. Az első adventi vasárnapon az első lila gyertyát gyújtják meg, mely tulajdonképpen Jézus Krisztus megszületését jövendölő próféták emlékének gyertyája.

2. A második adventi vasárnapon a második lila gyertyát, az ún. betlehemi gyertyát gyújtják meg, mely a szeretetet és Jézus jászolát jelképezi.

3. A harmadik adventi vasárnapon a rózsaszínű, az ún. pásztorgyertyát gyújtjuk meg, mely az örömet és a böjti időszak végét jelképezi.

4. A negyedik adventi vasárnapon az utolsó lila gyertyát, az ún. angyali gyertyát gyújtják meg, mely a békesség és nyugalom szimbóluma.

Iskolánkban hagyomány, hogy az adventi gyertyagyújtásokra rövid ünnepi műsorral készülnek az osztályok, amit együtt néz meg az iskola közössége, elmélyítve, közelebb hozva ezzel is a várakozás örömét a gyerekek, a szülők és a pedagógusok szívéhez.

Az első adventi gyertyagyújtásra a 4.a osztály készült ünnepi műsorral, felkészítők: Bartáné Füle Bianka és Novák Lászlóné.

A második gyertyát a 2.b osztályosok megható ünnepi pillanatai után gyújtottuk meg, felkészítők: Ivicz Lázárné és Kemény Csilla.

A harmadik gyertyagyújtáskor a 2.b osztály műsora csalt könnyet a szemünkbe, felkészítő: Bodor Melinda.

A negyedik gyertyagyújtás ünnepi perceit pedig a 4.b osztályosok hozták el nekünk. Felkészítő: Kis- Szeniczeyné Kócsó Andrea.

A műsorokról készült fotók és videók a következő linkeken tekinthetők meg:  

Első adventi gyertyagyújtás linkje: https://youtu.be/bWYCSNX0Pbw

Második adventi gyertyagyújtás linkje: https://youtu.be/wf-O7cvUM00

Harmadik adventi gyertyagyújtás linkje: https://youtu.be/WSMm_EVQNB0

Negyedik adventi gyertyagyújtás linkje: https://youtu.be/kmkiILyLeeA 


Szeretetcsoki 2022. - adománygyűjtés
2022. december 20.

A Diákönkormányzat összefogásával iskolánkkal részt vettünk a Mátrix Közhasznú Alapítvány által meghirdetett Szeretetcsoki 2022. adománygyűjtésben.

A tanulóink által felajánlott csokikat, kisebb könyveket, játékokat és az általuk a gyermekeknek készített rajzokat, jókívánságokkal a kórházak gyermekosztályain fekvő gyerekek mesedoktor vizitjein a Mátrix Közhasznú Alapítvány mesedoktorai - bohócdoktorai és önkéntesei adják át a beteg gyermekeknek.

Köszönjük szépen iskolánk tanulóinak és szüleiknek, hogy a felajánlott adományaikkal örömet szereztek a beteg gyermekeknek.

„ A legapróbb támogatás, a legkisebbnek hitt önkéntes részvétel is óriási segítség!”

 

Kalmárné Palásti Mónika  


Harmadik adventi gyertyagyújtás a piactéren
2022. december 10.
 

Iskolánk tanulói évek óta részt vesznek az Áldott Légy Teremtésvédelmi Egyesület szervezésében megrendezésre kerülő községi adventi gyertyagyújtáson. 2022. december 10-én, a harmadik gyertya meggyújtásakor adtak szívhez szóló műsort a 2.a osztály és a 6. évfolyam tanulói, valamint Kun Vera 8.b osztályos tanuló.

Felkészítők: Bodor Melinda, Szőke Éva és Bondár Enikő. A hangosítást Kerekes Andrásnak köszönjük!


DÖK Mikulás és diszkó
2022. december 06.
 

Több éves hagyomány a Diákönkormányzat és jómagam szervezésében, hogy iskolánkban december 6-án, Mikulás reggelén a Diákönkormányzat Mikulása és krampuszai fogadják az iskolakapuban a tanulókat. Ebben a tanévben is töretlen lelkesedéssel és izgalommal várták kicsik és nagyok egyaránt a Mikulást: vettek fel Mikulássapkát és öltöztek Mikuláshoz kapcsolódó öltözékekbe. A Mikulás édességekkel jutalmazta meg a diákokat és az iskolaudvar megtelt pirossapkás, örömteli gyermekekkel.
December 9-én a Diákönkormányzat szervezésében diszkót szerveztünk az alsó és felső évfolyamos tanulóknak. A gyermekek önfeledten táncoltak, beszélgettek és a várva várt limbózás sem maradt el, melynek jutalma szaloncukor volt. Jó hangulatban töltötték el a délutánt a gyermekek.

Kalmárné Palásti Mónika  


Könyvbemutató a könyvtárban
2022. november 28.
 

"Igényes prózakötettel jelentkezett ismét, Toldi Zsuzsanna, író, nyugdíjas tanár. A mű címe – nem hiszünk a véletlenekben! – Krétapor, és amelyet a Hungarovox Kiadó adott közre, ebben az évben. Főképp gyerekekről szólnak ezek a novellák. Sikerekről, bukásokról. Érzékeny történetek a lelkekről: gyermeki lelkekről és tanári lelkekről. Vannak persze gyermekek, akik szerint a tanároknak nincs ilyen, de megnyugodhatunk: van nekik – sőt lelkesíteni is tudnak. " (Jahoda Sándor)

2022. november 28-án irodalomkedvelők töltötték meg a Pejtsik Béla Nagyközségi és Iskolai könyvtárat. Visszatérő vendég, Toldi Zsuzsanna írónő legújabb kötetének bemutatására került sor.

Közreműködtek: Almási-Szabóné Kurali Eszter (moderátor), a Tiszakécskei Móricz Zsigmond Alapfokú Művészeti Iskola tiszaalpári növendékei (zenei betétek), Kun Vera 8. osztályos tanuló, Bondár Enikő tanárnő (felolvasás).
Felkészítő tanárok: Almási-Szabó Tibor, Andrási László, Dömötörné Tar Margit.  


Köszönetnyilvánítás!
2022. november 15.
 

 Köszönetnyilvánítás!

Kedves Szülők!

Tisztelt Támogatóink!

 

Hálás szívvel köszönjük mindenkinek, a nagyszerű összefogást, amelynek segítségével sikeres, vidám estet tölthettünk együtt 2022. november 12-én, iskolánk jótékonysági bálján.

 

Köszönjük minden támogatónknak

• a munkáját, amivel hozzájárult a rendezvényhez,

• az anyagi támogatását (tombolatárgyak, vacsora- és műsorjegy vásárlást, vagy támogatói jegyeket, alapítványi befizetéseket, készpénzes támogatást).

• eszközökkel való hozzájárulást!

A bevételekből meg fogjuk valósítani a kazánjavítást, és fénymásolási nehézségeinket is csökkentjük.

A tanulók számára is szervezni fogunk olyan tavaszi-nyár eleji programot a bevételből, amely minden gyermek számára élményt jelent majd.

Köszönjük az összefogást, köszönjük mindenki segítségét!

 

Tisztelettel a bál szervezői nevében:

Mayer Tamásné
intézményvezető

Képek megtekintése >>>>>

Videó megtekintése >>>>>

 

 

 


1956-ra emlékeztünk
2022. október 23.
 

2022. október 21-én az Árpád Művelődési Ház adott otthont az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésnek.

A Himnusz elhangzása után a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola 8. évfolyamos tanulói és pedagógusai adtak műsort. A középpontban a hétköznapi hősök álltak: az özvegyek, a gyerekek, a fiatalok, a munkások, és az idősek, akik névtelen hősként áldozták életüket a szabadságért.

Mayer Tamásné igazgatónő és Suba Jánosné igazgatóhelyettes Hajdú Levente Kiáltvány című versét mondta el. A tanulók zenés produkciójuk alatt dobozokból barikádot emeltek, az októberi 23-i utcai harcok szimbólumaként. Lovas Vanessza Mercédesz beszédében felidézte ennek a napnak a történéseit, kiemelve, hogy „döntő lépés volt ez a magyarság szabaddá válásának történetében. Soha még ilyen egységes, egy lélekkel bíró nem volt a nemzet.”

A barikád darabjaiból oszlopok épültek, rajtuk a névtelen hősök képeivel. Minden oszlop mellett egy-egy pedagógus (Tallóné Farkas Krisztina, Dömötörné Tar Margit, Bolláné Csernák Csilla, Tóthné Mátyus Monika, Bondár Enikő) szavalata hangzott el, melyre a tornyot építő diákok válaszoltak egy-egy idézettel. A tiszteletadást fehér rózsák jelképezték.

A zárókép alatt Varga Miklós 1956 című dalából szólt egy részlet:

„Egy seb mi be nem gyógyulhat, 1956 egy nemzet lett az áldozat.

Üdvösség és kárhozat, 1956 egy emlék, ami keserű marad.

1956, 1956, 1956 egy nemzet lett az áldozat.

1956, 1956, 1956 egy emlék, ami keserű marad.”

Az 1956-hoz kapcsolódó kisfilmek megtekintése és zenék meghallgatása után a megemlékezés koszorúzással zárult.

Képek >>>>>

Tallóné Farkas Krisztina, Szőke Éva, Bondár Enikő - szervezők


Pályaválasztási szülői értekezlet - 2022
2022. október 17.
 

Ismét nagy érdeklődés kísérte iskolánkban a 7. és 8. évfolyamos tanulóknak és szüleiknek tartott pályaválasztási szülői értekezletet. Már évek óta bevált gyakorlat, hogy így október közepén meghívjuk a környező városok középiskoláinak képviselőit, hogy tájékoztassák a szülőket a gyermekeik előtt álló lehetőségekről, hogy ezzel is megkönnyítsék a középiskola kiválasztását, a továbbtanulást. Az intézmények igazgatói, igazgatóhelyettesei, pályaválasztási felelősei szívesen fogadják meghívásunkat, és képviselik iskoláikat a rendezvényen. Idén október 17-én tartottuk a pályaválasztási szülői értekezletet. A megjelent vezetők tájékoztatást adtak a középiskolai képzésről, a választható szakmákról, tagozatokról, és személyes beszélgetésre is lehetőség nyílt az érdeklődő tanulók és szülők számára.

Dömötörné Tar Margit


Pályaorientációs nap - 2022
2022. október 17.
 

Idén, két év kihagyás után, ismét megrendezhettük iskolánkban a pályaorientációs napot. Fontosnak tartjuk, hogy minden életkorban a korosztálynak megfelelően készítsük fel a gyerekeket a felnőtt életre, a továbbtanulásra. Ezért alsó és felső tagozatban igyekeztünk más-más módon, de tartalmas programokat kínálni a gyerekeknek.

Felső tagozaton tanulóinknak be szerettük volna mutatni a választható szakmákat, hogy azok ismeretében felkészülten, felelősségteljesen tervezhessék a jövőjüket. A környező városok - Csongrád, Kiskunfélegyháza, Tiszakécske, Kecskemét - szakképző intézményei, elfogadták meghívásunkat, és segítettek abban, hogy tanulóink rendhagyó, élményszerű, interaktív foglalkozások keretében megismerhessék az intézményekben tanulható szakmák egy részét közelebbről is.

Kipróbálhatták a szimulátorokat, a hegesztést, forgácsolást, festést; gyalultak, csomagoltak, varrtak, díszítettek, ismerkedtek a tevékenységekkel; megismerhették az asztalos, villanyszerelő, CNC-gép kezelő, festő, fodrász, lovász, vadász, közgazdász, informatikus munkáját.

Csak köszönni tudjuk a színvonalas, ötletes és igényesen előkészített munkáját a középiskolák képviselőinek, diákjainak, amellyel segítették tanulóink pályaválasztását, és páratlan élményekhez juttatták őket.

Az alsó tagozaton a pályaorientációs nap keretén belül valósult meg a szakmák bemutatkozása. Érdeklődve, kíváncsian várták a gyerekek ezt a napot. Kezdésként, rövid kisfilmek segítségével nyerhettek betekintést a különböző szakmák világába. Egyéni szervezésben minden osztálynak meg kellett hívnia olyan szülőket, akiknek izgalmas hivatásuk, foglalkozásuk, szakmájuk van. Ezután lehetőségük nyílt részletesebben megismerkedniük néhány szakmával. A meghívottak között volt tűzoltó, kosárfonó, virágkötő, pedikűrös, fodrász, manikűrös, bolti eladó és lovas oktató. A délelőtt folyamán készültek fonatok, zselézett frizurák, virágkompozíciók, asztali dekorációk, hallhattak előadásokat a kosárfonásokról, a tűzoltók nem mindennapi munkájáról, simogathattak lovakat, kaptak némi információt a selymes kezek, az ápolt körmök fontosságáról is, mértek mérlegen, becsomagoltak termékeket, beárazták az árukat, valamint ismerkedtek a pénz használatával. Délután ők is bekapcsolódtak a középiskolások világába, megtekinthették az egyes iskolák bemutatkozását, információkat gyűjthettek az induló szakmákról.

Sikerült a gyerekeknek egy felejthetetlen napot szereznünk. Rengeteg új információ került a birtokukba. Elfáradtak, de ezen a napon egy kicsit idősebbek, felnőttek lehettek, és rájöttek, hogy nem is mindig olyan jó felnőttnek lenni.

Dömötörné Tar Margit, Kemény Csilla


Fekete Pál emlékverseny-2022
2022. október 14.
 

2022. október 14-én rendezte meg Kiskunfélegyházán a Platán Általános Iskola Fekete Pál tanár, politikus, tankönyvíró tiszteletére a Fekete Pál emlékversenyt, amelyen iskolánkat Csókás József Csongor és Török Zorán 6.a, valamint Gavallér Petra 7.a és Novák Ákos 7.b osztályos tanulók képviselték.

A versenyben helyesírás, szövegértés, könyvtárismeret, szép olvasás, játékos nyelvhelyességi feladatok mellett a szólások, közmondások világának ismeretéről is számot kellett adni. A feladatok az általános műveltség és a magyar tudás mellett a leleményességről, kiállásról is szóltak. A benevezéshez pedig egy ppt-t kellett összeállítani Fekete Pál tanár úr életéről. A mi csapatunk felkereste Ivicz Lázár nyugdíjas tanár bácsit, volt igazgató-helyettest, aki középiskolás korában jó barátságot ápolt Fekete Pállal, mivel osztálytársak voltak. A vele készült interjúból is hallhatók részletek a ppt-ben.

Az induló 10 csapat közül iskolánk az előkelő 4. helyet érte el.

A csapatot felkészítették a magyaros tanáraink; Bondár Enikő, Dömötörné Tar Margit, Mayer Tamásné és Suba Jánosné.  

Képek >>>>


Helytálltunk a Petőfiszállási Kistérségi Természetvédelmi Vetélkedőn
2022. október 12.
 

2022.10.12-én, a Petőfi 200 emlékprogram részeként a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat támogatásával a Petőfiről elnevezett Petőfiszálláson került megrendezésre a Petőfiszállási Kistérségi Természetvédelmi vetélkedő. Ezen a versenyen 7 iskola csapta mérte össze tudását. A mi iskolánk csapatának tagjai: Csókás József Csongor, Jámbor Levente és Török Zorán 6.a, valamint Besszer Levente 7.a osztályos tanulók 3. helyezést értek el.

A verseny első felében egy 3 km-es helyi túrán vettek részt a tanulók, ahol megismerkedtek Molnár László erdész, természetvédő segítségével a Péteri-tó lápos, szikes világának növény- és állatvilágával. A versenyt szervező petőfiszállási iskola tanárai és diákjai pogácsával, teával fogadták a vendégeket, majd a túra után ebédet kaptak a csapatok. Ezt követően feladatlapok kitöltésével adtak számot tudásukról, memóriájuk pontosságáról a délelőtt folyamán megszerzett ismeretekről játékos formában.

A természeti kincsek megismerése mellett Petőfi: Az Alföld című versét is elszavalták a verseny résztvevői. Az iskola a helyi önkormányzat és a támogatók jóvoltából helyi „hungarikumokat” kaptak a kísérő pedagógusok és mozijegyet, jegyzetfüzetet, csokit a versenyzők.

A versenyzők felkészítését és kíséretét Besszerné Almási-Szabó Zsuzsanna ÖKO segítő tanárunk és Mayer Tamásné intézményvezető látták el.

Gratulálunk a versenyzőknek!  

Képek >>>>>


Jótékonysági bál - 2022
2022. október 11.
 

Tisztelt Szülők!

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola 2022.november 12-én (szombaton) 19 órakor rendezi meg jótékonysági bálját. Szeretnénk, ha a Nevelőtestület és a Szülői Közösség szervezésével egy jó hangulatú estét tölthetnénk el Önökkel. A rendezvény célja az iskola fűtéséhez gyűjtés, hogy ismét működésbe tudjuk helyezni a meghibásodott kazánunkat, és korszerűsíteni tudjuk a tantermeinket, ezért arra kérjük a Családokat, hogy lehetőség szerint valamilyen módon támogatni szíveskedjenek bennünket!

A zenét szolgáltatja: a Gera fivérek zenekara, a finom vacsoráról sültes tállal gondoskodunk. Vacsora: - sültes tál, amelyen rizs és krumplipüré köret lesz polpettivel, alföldi szelettel és vega töltött gombával, rántott karfiollal.

A vacsora jegyek elővételben 5500 Ft/ fő, egyébként 6000 Ft/fő áron vásárolhatók meg. Az elővételi kedvezmény október 28-ig, péntekig érvényes! A terem befogadóképessége miatt a jegyek korlátozott számban érhetőek el. A jegyeket 2022. október 12-én déltől lehet megvásárolni Józsa Balázsné iskolatitkárnál az első emeleti irodában a vendégek nevének leadásával és a jegyek kifizetésével.

A tombolatárgyak felajánlását tisztelettel fogadjuk, és lehetőség szerint celofánba becsomagolva 2022. november 10-én, csütörtökig várjuk. A tombolatárgyakat az iskola pedagógusainál, illetve délelőttönként a portán lehet leadni, vagy az iskolatitkárságon is. A tombola ára: 200 Ft/darab lesz, amelyet a bálon lehet megvásárolni.

A bál nyitótáncát- palotás és modern táncok- iskolánk tanulói mutatják be, amelyekre lehet műsorjegyet is vásárolni elővételben, szintén korlátozott számban a titkárságon, ha valaki csak erre tud jönni, és nem kíván a vacsorán itt maradni. A műsorjegy ára:1000 Ft/fő. (A műsorjeggyel rendelkezőknek a műsor után távozniuk kell a rendezvényről.)

Támogatói jegyek vásárlására is van lehetőség az osztályfőnököknél és az iskolatitkárságon egyaránt. A támogatói jegyek: 1000 Ft-os, 2000 Ft-os vagy 5000 Ft-os címletben válthatók.

A BÜFÉ bevétele szintén az iskolai célt támogatja, ezért tisztelettel kérjük az egyéb italok fogyasztásának mellőzését!

Támogatásukat, segítségüket előre is köszönjük. Szeretettel várjuk a Szülőket, Baráti Társaságokat!

Árpád Fejedelem Ált Isk. vezetősége és pedagógusai


Villamossági felújítás
2022. október 07.
 

2022. október 7-én Lezsák Sándor országgyűlési alelnök úr és a Kecskeméti Tankerületi Központ vezetőségének jelenlétében átadásra került iskolánk teljes villamoshálózatának felújítása. A beruházás 80 millió Ft-ból valósult meg. Köszönjük a támogatást!  

Képek >>>>> 


A zene világnapja – október 01.
2022. október 01.
 

Hagyományainkhoz híven iskolánkban minden évben igyekezünk változatos programmal megemlékezni a zene világnapjáról. Idén Almási-Szabó Tibor tanár úr tartott egy rendhagyó énekórát a tanulószobás gyerekeknek.

Először a zeneiskolás növendékek játszottak választott hangszerükön. Zongorán Besszer Levente Péter és Novák Ákos, szaxofonon Kézsmárki Lívia arattak nagy sikert.

Tibi bácsi ezután tíz részletet játszott zongorán népszerű film- és rajzfilmzenékből. Aki kitalálta a megfejtést, 1-1 borítékot kapott, amit nem volt szabad kinyitni. A közönség lelkesen jelentkezett és nagy örömmel ismerte fel a zenei részleteket. A részletek között volt A nagy ho-ho-horgász, Mézga Géza, de szinte mindenki felismerte a Csillagok háborúja és a Harry Potter film zenéjét is.

Ezek után végre megtudtuk, mi lapul a borítékokban. Két vidám történetet állíthattunk össze a képkockákból.

Az foglalkozás fő részében Joseph Haydn műveivel ismerkedhettünk meg. Az Üstdob szimfónia fő témáját közösen énekeltük Tibi bácsi kíséretében.

Végül egy csattanós történetet adtak elő a kis muzsikusok Haydn életéből.

Az előadás végén mindenki mosolyogva, feltöltődve tapsolta meg a fellépő zenészeket.

Köszönjük Almási-Szabó Tibor tanár úrnak és növendékeinek a tartalmas és élményekben gazdag előadást!

Szőke Éva


Árpád-nap a felső tagozaton
2022. szeptember 30.
 

2022.09.30-án esős napra ébredtünk, így a tervezett programok közül az esőterv valósult meg, Árpád-napi hagyományainkra koncentrálva.

A felsős osztálytermek és a tornaterem szolgáltak ehhez helyszínül. Az osztályokban minden tanuló rajzzal jelenítette meg, hogy milyen személy, tárgy vagy szimbólum lenne a honfoglalás korából. Az alkotások egy közös „osztálytablóra” kerültek fel.

A rovásírás olvasása nem is volt olyan egyszerű feladat. Friedrich Klára Rovásíró gyerekeknek című versét kellett kikódolni.

A puzzle-ból kirakott képekről a honfoglaló harcosok, a sámán és a csodaszarvas néztek vissza ránk.

A totó és a szókereső feladvány elmélyítette az eddig megszerzett tudást őseinkről.

A legvidámabb feladat egy honfoglalás kori magyar tánc néhány lépésének megtanulása és koreográfia készítése volt. Az elkészült videófelvételek tanúskodnak arról, hogy jó hangulatban ropták a táncot az osztályok. Magyarország történelme, földrajza, irodalma, művészete, sportja kapcsán csak úgy röpködtek a kérdések a Honfoglaló társasjáték állomáson. Az ügyesen válaszoló csapatok sorra elfoglalhatták országunk megyéit. Hogyan is kell berendezni egy jurtát, kinek hol a helye a sátorban? Mindenki megtudhatta az Érts magyarul! feladatból. Az olvasottak alapján be is kellett rendezni őseink lakhelyét.

Az informatika teremben szabadulószoba várta a tanulókat. A virtuális térben kellett bizonyítaniuk tudásukat ahhoz, hogy a hosszú út végén megérkezhessenek a Kárpát-medencébe. Ivicz Lázár tanár bácsi a tornatermi mozgásos játékokba beleszőtte eleink életmódját. A korabeli vadászat, halászat, zsákmányszerzés igencsak megizzasztotta a résztvevőket.

Végül a Magyar vándor című film jelenetein derülhettünk. A nap során mindenki megtölthette a tarsolyát élményekkel és új ismeretekkel.

Képek >>>

Szervező: Tallóné Farkas Krisztina


Mihály napi műsor
2022. szeptember 29.
 

A szeptemberi jeles napok közül kiemelkedik Szent Mihály napja. E napot a gazdasági év fordulójaként tartották számon az állattartók, és a Szent György-napkor legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották vissza.

2022. szeptember 24-én, szombaton Tiszaalpáron XX. alkalommal tartották meg a Mihály napi megemlékezést a Tündérrózsa Napközi Otthonos Óvodában. Színes és látványos programokkal, kirakodó vásárral és finomságokkal várták az érdeklődőket.

Az ünnepségre ismét lelkesen készültek az iskola diákjai is. Zenés-énekes produkcióval lepték meg az évforduló alkalmával a közönséget, akik nagy ovációval fogadták a kisiskolások műsorát.

A 3.a osztályból egyéni műsorral szerepeltek: Győri Nelli, Kis Alíz, Demeter Jázmin, Kővágó Tamara, Csuka Dávid, Kozák Veronika, Pásztor Csenge, Dobos Hanna

A 3.b osztályból Lukács Anna zenés-énekes produkciójával örvendeztette meg a közönséget, az 5.a osztályból Kardos Leila, Torbán Lívia szerepelt kitűnően, 4.b osztályból Horváth Enikő lépett fel. A műsor zárásaként egy közös produkciónak is tanúi lehettek, akik ellátogattak és megtekintették a fellépést. Felkészítő tanáraik Szőke Éva és Somodi Ida voltak.

Gratulálunk a fellépőknek a színvonalas műsorhoz!

Képek >>>

 Somodi Ida és Szőke Éva


Nemzetközi siker - IBFF Fit Kids European Championship
2022. szeptember 23.

A horvátországi IBFF Fit Kids Euróbajnokságán, a Victoria Fitness SE csapata: Kapás Noémi, Pfalczer Kinga, Simonyi Lili, Győri Petra és Győri Réka újra szép sikereket értek el.

A verseny Novalján került megrendezésre. Szeptember 22-én az egyéni versenyeket bonyolították le több kategóriában. Egyéniben elért eredmények:

Pfalczer Kinga 7. hely

Kapás Noémi 9. hely

Győri Réka 10. hely

Másnap, szeptember 23-án, amikor a csapatok méretették meg magukat az Európa bajnokságon, a Girl Power csapat az előkelő 2. helyezést érdemelte ki.

A lányok elmondták, hogy számunkra a legnagyobb élményt maga a versenyzés okozta. Rengeteget tanulhattak más versenyzőktől is, például új elemeket és új előadásmódokat.

A hangulat is nagyon jó volt, és a csapat még jobban összekovácsolódott. A tengerparti séták, a fürdőzés és a tenger gyümölcseinek megkóstolása is segítette felejthetetlenné tenni ezeket a napokat. A lányok láttak különleges halakat, tengeri sünöket és gyűjtöttek kagylókat is.

Mindenki nagyon jól érezte magát és egy életre szóló élménnyel tért haza.

Gratulálunk az akrobatika edző, Kádas Kálmán és a tánctanár, Szepesi Lilla eredményes munkájához, a lányoknak pedig további sikeres versenyzést kívánunk!

Szőke Éva  


Szakkörök meghirdetése
2022. szeptember 06.
 

Kedves Szülők! Kedves Tanulók!

 

 

Iskolánkban ismét lesz délutánonként lehetőség szakköri tevékenységekre, amelyekről a Kréta üzenő felületen és a honlapon is a későbbiekben részletes információkat közlünk. Jelen plakáttal az új moderntánc szakkör lehetőségét ajánljuk figyelmükbe. 


Munkaértekezlet az Életrevaló programról
2022. augusztus 28.

2022. augusztus 19-én iskolánkba látogatott Bessenyei Brigitta coach, életrevaló program mentora, aki bemutatta a Spiritusz programot, amellyel segíteni lehet úgy a személyes boldogság és eredményesség tudatos kialakítását, mint a közösségek mentális jólétének fokozását.

Ezzel a programmal tudnánk bővíteni azon ismereteinket és tudásunkat, amelyeket már több éve elkezdtünk az Életrevaló programmal iskolánkban.

A 2021-2022. tanévben az Életrevaló programot a különböző évfolyamokon más-más formában valósítottuk meg. Voltak osztályok, ahol önálló órai keretben volt erre lehetőségünk, de olyan osztályaink is voltak, ahol az iskolaotthonos foglalkozások keretében került sor heti 1 alkalommal az életrevaló program ismereteinek, anyagainak megismerésére, bővítésére. Több osztályban már nem az alapozással foglalkoztunk - amelyhez ebben a tanévben a Tiszaalpári Nagyközségi Önkormányzat segítségével már egy nagyon hasznos munkatankönyvet is használhattunk- , hanem kisfilmek, életszituációk megismerésével, értelmezésével gyakorlati jellegű alkalmazását is megvalósíthattuk a korábban elsajátított fogalmaknak, elveknek, szokásoknak. A foglalkozásokat vezetők filmbankot is igyekeztek létrehozni, amellyel saját munkájukat is és egymás munkáját is színesíteni lehetett.

A jelenlévő pedagógusok elmondták véleményüket, észrevételeiket, sikereiket és nehézségeiket az Életrevaló foglakozásokkal kapcsolatban. Sajnos az előző 2 tanév pandémiája sem kedvezett a program kiszélesítésének. De a folyamatok végig vitelét egyéb okok is nehezítették több esetben is.

A 2022-2023.tanévben is eltérő módon folytatódik a program; lesznek osztályok, ahol alapozunk heti 1 órában (első évfolyamok), és lesznek olyan csoportok is, ahol csak 0,5 órában tudjuk az ismétlést, elmélyítést folytatni. Sajnos vannak osztályaink, ahol csak szakkörként vagy esetleg az osztályfőnöki órák, egyéb szakmai órák témáihoz kapcsolódva kerülnek majd elő a megszerzett ismeretek. A tanév előre látható nehézségei – egyre kevesebben vagyunk pedagógusok, nagy a leterheltség - miatt, a spiritusz programot csak saját mentális egészségünk megvédésére, egyéni döntéssel ismerheti és alkalmazhatja majd azon kolléga, akinek szükséglete lesz a bekapcsolódás. Iskolai szervezett programként nem lépünk szintet a Spiritusszal.

Köszönjük annak a lehetőségét is a támogatóknak – fenntartónak, önkormányzatnak -, hogy ebben a tanévben még az Életrevalóval tudunk foglalkozni.

képek >>>

Mayer Tamásné intézményvezető

 
Látogatók száma:

web counter

Készült 2011 | Tiszaalpár| Árpád Fejedelem Általános Iskola és Könyvtár | Oldalt készítette : Endre Mihály