„Legendák nyomában”


 

 

Ezt a címet viselte a Határtalanul 18-01-0682 számú pályázat keretében megvalósított, hetedik osztályosok számára kiírt tanulmányi kirándulás, melyen 45 diák vett részt Erdélyben, 2019. június 01-05. között, 2 660 525 Ft-os támogatás segítségével. Négy pedagógus valósította meg a programot: Endre Mihály és Maróti Pálné osztályfőnökök, valamint Maróti Pál, és Deli Renáta.

Nagyon sok élménnyel teli öt napot tölthettünk el Erdélyben. A kirándulást azonban megelőzte egy alapos felkészülés azokról a helyekről ahova a későbbiekben ellátogattunk. A hetedikesek egyénileg vagy párosával elkészítettek egy-egy PowerPoint beszámolót a program témájául kiválasztott legendákból, melyeket az előkészítő órán elő is adtak a többieknek. Ezután Erdélyről szóló vetélkedőn vettek részt, ahol csapatokban mérték össze tudásukat. Majd az előre elkészített, a kirándulás programjaihoz kapcsolódó társasjátékkal ismételtük át az eddigi ismereteinket.

Az első nap hajnali fél kettőkor indultunk útnak 45 diákkal, valamint öt tanárral. A kezdeti izgalom után a kora reggeli órákban még mindenki szundikált egy keveset, míg reggel meg nem érkeztünk az első állomásunkra, Aradra, ahol megkoszorúztuk a Szabadság-szobrot és az aradi vértanúk emlékművét. A következő állomásunk Déva vára volt, ahol az időjárás nem volt valami kegyes hozzánk, mivel végig esett az eső. Ennek ellenére felvonóval feljutottunk a várhegyre, ahol felidéztük Kőmíves Kelemenné balladáját, majd többször is körbejártuk a várat, sőt még rókákat is láttunk az egyik eldugott szobácskából. Még egy kis utazás után Segesvárra is ellátogattunk, ahol megmásztuk a 178 fokból álló diáklépcsőt. A nap végén megérkeztünk Gyergyóújfaluba, ahol a csoport négy külön szálláshelyen térhetett nyugovóra.

Székelyudvarhelyen kezdtük a következő napot, ott emlékművet koszorúztunk, majd megnéztük a szoborparkot, ahol többek között láttuk Csaba királyfi szobrát is. Korondra látogattunk el, ahol a fazekas mesterség szépségeit ismerhettük meg, majd kipróbálhattuk az agyagozást és egy taplógombákból különféle tárgyakat készítő családnál is jártunk. Délután Szejkefürdőn sétáltunk át a megannyi gyönyörű székely kapu alatt Orbán Balázs sírjához, ahol elénekeltük a székely himnuszt, és megkoszorúztuk a sírt. A borvizet is megkóstoltuk.

A harmadik napon végre az izmainkat is megmozgathattuk, mert miután köszöntöttük a gyergyóújfalui Elekes Vencel Általános Iskola diákjait és egy gyors focimeccset is lejátszottak a fiúk, felvettük az idegen – túravezetőnket és nekivágtunk a Súgó-barlang felé vezető út megmászásának. Miután sikerült jól kifáradnunk, pihenésképpen a Békás-szoros egy részén sétáltunk végig, majd a Gyilkos-tó partján is jártunk egy-egy finom kürtös kaláccsal a kezünkben. Este pedig a Katorzsa Népi Táncegyüttes szervezésében, táncházban mutathattuk meg kinek-kinek, hogy mennek a néptáncok. A végére jól elfáradtunk, de mindenki nagyon jól szórakozott.

A negyedik napot nagyon izgalmas programmal kezdtük. A parajdi sóbányába látogattunk, ahol a 10 percnyi bányába tartó buszozás, és rengeteg lépcsőfok megmászása után elénk tárultak a hatalmas, 40-50 méter magas só falak, a sziklatemplom, majd szabad foglalkozás keretében kipróbálhattunk egy kalandparkot, társasjátékozhattunk és vásárolgathattunk. A nap zárásaként a Medve – tóhoz is ellátogattunk, ahol körbe sétáltuk a tavat, majd tettünk egy rövid túrát útba ejtve a szovátai kilátótornyot, ahonnan csodálatos volt a kilátás.

Négy remek nap után elérkezett a búcsú ideje befogadó családjainktól. Viszont a hazafelé vezető úton sem maradtunk programok nélkül. Egy kisebb idegenvezetéssel megcsodáltunk a tordai sóbányát és óriáskerékre ültünk a föld alatt. A parajdi sóbányához hasonlóan, itt is csodás látványban volt részünk. Egy hosszabb buszozás után Kolozsvárra is tettünk egy kitérőt, ahol megkoszorúztunk a Mátyás király szülőházánál az emlékplakettet, ezután Nagyszalontán a Csonka toronynál Arany János Toldi költeményének előhangját szavaltuk el, majd Arany János és Kossuth Lajos szobrát koszorúztuk meg Kossuth nóta kíséretében.

Ez alatt az öt nap alatt bejártunk egy gyönyörű vidéket, miközben ha lehet még jobban összerázódtunk osztálytársainkkal és kollégáinkkal. Köszönjük, hogy alkalmunk nyílt erre a csodás kalandra.

 

Tiszaalpár, 2019. június 17.

A szervezők és a tanulók  

 
 
 

Diákok élménybeszámolói

Letöltés >>> 

 
 
 

  


 
Látogatók száma:

látogató számláló

Készült 2011 | Tiszaalpár| Árpád Fejedelem Általános Iskola | Oldalt készítette : Endre Mihály