Kirándulás Erdélyben a külhoni magyar diáksággal való kapcsolatépítés reményében


 

 

 

Ezt a címet viselte a Határtalanul HAT/1145/2022 számú pályázat keretében megvalósított, hetedik osztályosok számára kiírt tanulmányi kirándulás, melyen 35 diák vett részt Erdélyben, 2023. június 06-09. között, 3 526 880 Ft-os támogatás segítségével. Négy pedagógus valósította meg a programot: Endre Mihály és Deák Lajosné osztályfőnökök, valamint Mayer Tamásné, és Baráth László. Nagyon sok élménnyel teli négy napot tölthettünk el Erdélyben. A kirándulást azonban megelőzte egy alapos felkészülés azokról a helyekről ahova a későbbiekben ellátogattunk. A hetedikesek 3-4 fős csoportokban elkészítettek egy-egy PowerPoint bemutatót a program helyszíneiről, települések történelmi múltjáról, földrajzi elhelyezkedéséről, melyeket az előkészítő órán elő is adtak a többieknek. Ezután Erdélyről szóló vetélkedőn vettek részt, ahol csapatokban mérték össze tudásukat. Majd az előre elkészített, a kirándulás programjaihoz kapcsolódó történelmi és földrajzi teszt kitöltésével ismételtük át az eddigi ismereteinket.

Az első nap 6 órakor indultunk útnak 35 diákkal, valamint négy tanárral. A kezdeti izgalom után a kora reggeli órákban még mindenki szundikált egy keveset, míg reggel meg nem érkeztünk a határra, Ártándra. A határon zökkenőmentesen átengedtek bennünket. Átkelve a Király-hágón, tovább utaztunk Kolozsvárra. Kolozsváron csatlakozott hozzánk Jutka néni, aki lelkesen mutatta be szülővárosát. Megtekinttettük Mátyás király szobrát és szülőházát, Szent Mihály templomot, Farkas utcai református templomot és a Házsongárdi temetőben is sétáltunk. A következő megállónk Farkaslaka volt, ahol Tamási Áron született. A nap végén megérkeztünk Székelyszentlélekre, a szálláshelyre.

Második nap reggelén meglátogattuk a partner intézményünket, a Székelyszentléleki Benedek Fidél Általános Iskolát. A pedagógusok a sztrájk ellenére megszervezték a találkozót a hetedikes tanulókkal, ahol egy gyors focimeccset is lejátszottak a fiúk. Ajándékba adtunk a gyerekeknek egy szélforgót Tiszaalpár nevezetességeivel, és természetesen a csoki sem maradhatott el. Az Ótordai Református Egyházközségi gyülekezet tagjaival is találkoztunk.

Második napot nagyon izgalmas programmal folytattuk. A parajdi sóbányába látogattunk, ahol a 10 percnyi bányába tartó buszozás, és rengeteg lépcsőfok megmászása után elénk tárultak a hatalmas, 40-50 méter magas só falak, a sziklatemplom, majd szabad foglalkozás keretében kipróbálhattunk egy kalandparkot, társasjátékozhattunk és tornázhattunk. Szovátán a Medve – tóhoz is ellátogattunk, ahol körbe sétáltuk a tavat. Majd a Sószorosban sétáltunk, ahol a só különleges formáival ismerkedtünk meg. Korondon a sóvágó műhelyt tekintettük meg, ahol a parajdi sóbányából nyert só kerül felhasználásra. Ezt követően Korond főutcáján sétáltunk, az állandó kirakodóvásárban. Késő délután a helyiek által szervezett autós túrán vettünk részt, a Székelyszentlélek és Farkaslaka határában található Jézus szíve kilátóhoz. Innen csodálatos volt a panoráma és a naplemente.

Harmadik nap reggeli után felkerestük a legnagyobb székelyként számon tartott Orbán Balázs sírját, Szejkefürdőn. Megannyi gyönyörű székely kapu alatt sétáltunk Orbán Balázs sírjához, ahol elénekeltük a székely himnuszt, és megkoszorúztuk a sírt. A borvizet is megkóstoltuk.

A Mini Erdély Parkban több mint kilencven erdélyi történelmi épület és középkori vár makettje között jártuk be óriásként Erdély földjét és körutazást tettünk a mini székely gőzösön is.

Ezt követően Székelyudvarhely nevezetességeivel ismerkedünk meg. Ott emlékművet koszorúztunk, majd megnéztük a szoborparkot, ahol többek között láttuk Csaba királyfi szobrát is. Meglátogattuk a Székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskolát, ahol megcsodálhattuk a felújított futópályát is. Utunk Gyergyószentmiklósra vezetett, ahol az örmény templomot kerestük fel. Majd a Békás-szoros egy részén sétáltunk. A Gyilkos-tó partján is jártunk egy-egy finom kürtös kaláccsal a kezünkben.

Három remek nap után elérkezett a búcsú ideje vendéglátóinktól. Viszont a hazafelé vezető úton sem maradtunk programok nélkül. A negyedik napi első megállónk Fehéregyházán volt, ahol „Petőfi kútjánál” álltunk meg. Megkoszorúztuk „Petőfi sírját”, elszavaltuk a Nemzeti dalt, Még egy kis utazás után Segesvárra is ellátogattunk, ahol Segesvár történelmi központjával ismerkedtünk meg: Óratorony, bástyák, református templom. Megmásztuk a 178 fokból álló diáklépcsőt. Marosvásárhelyen megnéztük a Vártemplomot, majd egy rövid városnézést követően hazautaztunk.

Hazaérkezve diáktársaiknak nagy sikerrel mutatták be az elkészült PowerPoint bemutatót és a képeket. A tanulók csoportjai felidézték a kirándulás egy-egy napjának programját általuk készített PowerPoint segítségével. Áttekintettük az általuk készített útinaplót. Bemutatták az út során megoldott feladatokat. Fórum keretében beszélgettek a tapasztalataikról. Beszámoltak legvidámabb, legérdekesebb élményeikről. Kérdőívet töltöttek ki az úttal kapcsolatban. Magyarság háza – rendhagyó tanórán vettünk részt.

A témanapon ismét felidéztük a látogatott történelmi emlékhelyeket képek, filmek, diák, PowerPoint bemutatók segítségével, melyen részt vettek az iskola tanulói is. A diákok élménybeszámolókban már összekapcsolták az elméletben tanultakat a gyakorlatban szerzett tapasztalatokkal, élményekkel.

A kirándulás során az „összetartozás buszán” utaztunk, mert a sofőrök vajdasági magyarok, az idegenvezetőnk székely és mi pedig az anyaországból kirándultunk. Megható volt hallani a sofőrünktől: a buszon mind magyarok vagyunk, csak a busz szerb.

A látottakon, Jutka néni meséin, mondáin, elbeszélésein keresztül, a személyes beszélgetéseken megismertük a határon túli fiatalok életmódját, körülményeit, a hagyományőrzés formáit. Megtapasztaltuk a székelyek elszántságát, kitartását, szeretetét, mindenre kiterjedő szívélyes vendéglátását.

Felejthetetlen élmény volt számunkra ez a „Határtalanul!” tanulmányi kirándulás! Ez alatt a négy nap alatt bejártunk egy gyönyörű vidéket, miközben ha lehet még jobban összerázódtunk osztálytársainkkal, évfolyamtársainkkal és kollégáinkkal.

Köszönjük, hogy alkalmunk nyílt erre a csodás kalandra. Köszönjük a lehetőséget, és kívánjuk másoknak is, hogy részesei lehessenek ennek a pályázatnak.

Ezúton szeretnénk megköszönni minden segítő szülő támogatását az ajándékcsomagok és a koszorúk készítéséhez.

 

 

 

Tiszaalpár, 2023. június 12.

Deák Lajosné és Endre Mihály - osztályfőnökök    

 
 
 
 
 

  


 
Látogatók száma:

látogató számláló

Készült 2011 | Tiszaalpár| Árpád Fejedelem Általános Iskola | Oldalt készítette : Endre Mihály