„Régi korok mesterségeinek megismerése Székelyföldön”


 

Ezt a címet viselte a Határtalanul 17-01-2017- 00539 számú pályázat keretében megvalósított, hetedik osztályosok számára kiírt tanulmányi kirándulás, melyen 44 diák vett részt Erdélyben, 2018. június 05-09. között, 2 639 100 Ft-os támogatás segítségével. Négy pedagógus valósította meg a programot: Deák Lajosné, Szőke Éva osztályfőnökök, valamint Suba Jánosné és Dömötörné Tar Margit.

A pályázat előkészületének időszakában irodalom, történelem, földrajz, ének és informatika órákon tanultunk a meglátogatandó tájegységnek a történelméről, irodalmáról. Készítettek a gyerekek power point bemutatót, valamint rajzokat az olvasott legendákhoz. Erdélyről szóló vetélkedőn vettek részt, ahol csapatokban mérték össze tudásukat. Szőke Éva tanárnő power point bemutatót készített a gyerekeknek a kirándulás helyszíneiről, valamint Kossuth - nótákat és a székely himnuszt is megtanulták tőle a diákok. Suba Jánosné és Dömötörné Tar Margit tanárnők a városokról készített rövid ismertetőket, amiket aztán a tanulók felolvastak a buszon egy-egy városba érkezés előtt.

Az igen korai indulás után már az első napon is gazdag programban volt részünk. Feljutottunk Déva várába, ahol felidéztük Kőmíves Kelemenné balladáját. Fehéregyházán megkoszorúztuk „Petőfi sírját” elszavaltuk a Nemzeti dalt, Székelykeresztúron megnéztük a „Petőfi körtefát” is, ahol a költő utolsó versét írta. Utána Segesvárra látogattunk. Este elfoglaltuk a csodálatos szálláshelyeket a vendéglátó családoknál.

Másnap Korondon a taplókészítés, a korongozás, valamint fazekas mesterség szépségeibe nyertünk betekintést, és egyben ki is próbáltuk azt.

Harmadik napon a gyergyóújfalui Elekes Vencel Általános Iskolát látogattuk meg. Rövid műsorral kedveskedtünk az ottani diákoknak és pedagógusoknak. Ajándékba adtunk a gyerekeknek egy szélforgót Tiszaalpár nevezetességeivel és természetesen a csoki sem maradhatott el. A nap többi részét túrázással töltöttük Simon László barlangász vezetésével. A Súgó- barlang cseppköveit, a Békás- szoros szikláit, a Gyilkos- tó megkövesedett fáit csodáltuk meg. Este Gyergyóújfaluban, a helyi Katorzsa Népi Táncegyüttes szervezésében táncházban mozogtuk ki magunkból a feszültséget.

Negyedik napon a rönkház- készítés rejtelmeibe vezetett be minket Ferenczi Attila. Ekkor következett a legizgalmasabb kalandunk, hiszen Parajdra, a sóbányába látogattunk el. A bányabusszal 10 percig mentünk lefelé, utána elképesztő mennyiségű lépcsőfokok megmászása következett. Majd elénk tárult a fantasztikus látvány:a 40- 45 méter magas sófalak,a sziklatemplom, a gyógyulni vágyó betegek pihenőhelye, a játékok, az üzletek és a kalandpark, ami sokunkat próbára tett. A nap zárásaként a Medve – tóhoz is ellátogattunk.

Az ötödik napon a Bucsin-tetőn jártunk, ahol búcsút intettünk Erdélynek. Hazafelé megálltunk Kolozsvárott, ahol Hunyadi Mátyásra emlékeztünk a szülőháza meglátogatása közben. Nagyszalontán a Csonka- toronyban Arany Jánosról szóló kiállítást néztünk meg. A Király-hágón még egyszer gyönyörködtünk a csodás panorámában.

Hazaérkezvén diáktársainknak és a szülőknek is nagy sikerrel mutattuk be műsorunkat, az elkészült power point bemutatót és a képeket.

Felejthetetlen élmény volt számunkra ez az öt nap! Köszönjük a lehetőséget és kívánjuk másoknak is, hogy részesei lehessenek ennek a pályázatnak.

 

Tiszaalpár, 2018. június 21.

A szervezők és a tanulók  

 

Diákok élménybeszámolói

Dömötör Bálint 7.b - Határtalanul Erdélybe >>>

Micheller Berzsián 7.a - Kaland a sóbányában >>>

Deák Fanni 7.b - Elekes Vencel Általános Iskolában >>>

Pappert Petra - Békás-szoros >>>

Antóni Andrea - A korondi fazekasműhelyben >>>

 

Bemutató megtekintése >>> 

 

  


 
Látogatók száma:

látogató számláló

Készült 2011 | Tiszaalpár| Árpád Fejedelem Általános Iskola | Oldalt készítette : Endre Mihály