TÁMOP-6.1.2.A PROGRAMOK


 

TÁMOP-6.1.2.A-14/1-2014-0001- TIE PROGRAM
2015.junius

Iskolánk egész tanévet átfogó programként vett részt a „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú intézményekben valamint szabadidős közösségi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az iskolán kívüli szereplők bevonásával” című pályázat megvalósításában.

A program célja: A közösségi testmozgást ösztönző és egészségfejlesztési programok bevezetése, az iskolai programokhoz szükséges eszközök beszerzése, a diákok egészséges életmódra nevelése, a megyei „Hétpróba” események (Bartók Béla próba, Szent László próba, Kinizsi próba, Maraton próba, Búvár Kund próba,„Egyem vagy, ne egyem”próba, Hogyan mondjam el Neked” próba) szervezése.

A program 18 megyében összesen 288 nevelési-oktatási intézményben valósult meg.

Az I. ütemben iskolai szinten valósultak meg a rendezvények. Több témakört - táplálkozás, ivóvíz, higiéné, egészségkommunikáció, sérülés – megelőzés- érintettek a foglalkozások. A Spuri a suliba programnak a célja az volt, hogy 22 napon keresztül minél többen jöjjenek iskolába kerékpárral. A Lépéselőnyben program ugyanezen célkitűzéssel 5 napon belül gyaloglásra ösztönzött.

A záró rendezvényen még többen próbálhatták ki az egészséges testmozgás különféle módjait. A II. ütem rendezvényeire Kecskeméten került sor, ahová szombatonként 10 főt vihettünk el mindig más és más évfolyamokból. Kipróbálhatták a gyerekek a modern táncot, a néptáncot, a sárkányhajózást, a hófánkozást, a túrázást, az íjászatot, sorversenyeken vehettek részt.

Tanulóink nagyon hasznosnak és élvezetesnek tartották a rendezvényeket.

Intézményi koordinátorok, akik segítették a program lebonyolítását: Bondár Enikő, Maróti Pálné, Ivicz Ivett Zita és Ivicz Lázár József.  

Képek


 TÁMOP-6.1.2A-14/1-2014-0001 - Egészségnap
2014. november 28.

Iskolánk minden tanulója részt vett az egészségnap programjában. Meghívott vendégként a védőnők előadást tartottak a mozgás szükségességéről, tanácsokat adtak a tanulóknak. A táplálkozásról, a naponta ötszöri étkezés fontosságáról is beszélgettek a tanulókkal. A közlekedésben a gyaloglásnak, kerékpározásnak fontos szerepet kell játszani az életükben. A személyes higiénia, a megfelelő megjelenés szükséges a mindennapokban. A szabadidő hasznos eltöltése fontos szerepet játszik a gyerekek egészségében. Nem mindegy, hogy mozgással, vagy számítógép előtt ülve, tv-t nézve tölti délutánjait. A gyerekek figyelmesen hallgatták a jó tanácsokat, sokat kérdeztek, a védőnők pedig szívesen válaszoltak. Nagyné Bali Szabina kozmetikus játékos mozgásos – elsősorban lábbal végezhető – gyakorlatokkal készült. A gyerekek ügyesen mozogtak, próbálták a bemutatott gyakorlatokat több-kevesebb sikerrel elvégezni. A gyurma alakítása lábbal nagy sikert aratott. A papír zsebkendővel végzett feladatok szintén kihívást jelentett a lábak számára. Szabina felhívta a figyelmet arra, hogy ezekkel a mozgásokkal a lúdtalp kialakulása megelőzhető, a lábizmok erősödhetnek. Mindehhez nem kell semmilyen boltban vásárolt segédeszköz, otthon található dolgokkal is lehet gyakorolni. Az osztályfőnököknek is fontos szerep jutott. Az egészséges életmódról, korunk káros tevékenységeiről beszélgettek. A megfelelő táplálkozás, a folyadékpótlás a felsősök számára már többször hallott dolgok voltak. Sokat tanultak ezekről biológia és technika órákon. Itt újból felelevenítettük ezeket a dolgokat. A sport sem maradt ki ebből a napból. Tűzharc verseny volt az osztályok között. Mindenki mozgott, szinte feltűnő volt a játszani akarás. Nagyon aktívak voltak. Az évfolyamok osztályai játszottak együtt forgószínpadszerűen. Pörgős, jól szervezet napot töltöttünk együtt a gyerekekkel.

Egészségnevelési projekt  Képek


  


 
Látogatók száma:

látogató számláló

Készült 2011 | Tiszaalpár| Árpád Fejedelem Általános Iskola | Oldalt készítette : Endre Mihály